Blog > Komentarze do wpisu

Jelenie Rożki

 

Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takimi ciastkami, więc zupełnie nie wiedziałam jak powinny wyglądać ani też smakować. Trochę wystraszyłam się, że nie zawierają proszku do pieczenia, a wedle przepisu powinny być dość grube...więc wydawało mi się, że mogą być po upieczeniu zakalcowate.

Zatem zrobiłam je nieco mniejsze i cieńsze..i powiem wam, że zjadłam pierwszy jeszcze ciepły rożek i BARDZO MI POSMKOWAŁ:) Przepyszne do kawy ! Nie kojarzcie z chruścikami, bo w smaku są zupełnie inne. Są raczej miękkie, lekko suche( ale pozytywnie suche;-)..sama nie wiem, ale niesamowicie mi posmakowały. Inne niż wszystkie ciastka jakie do tej pory piekłam. Myślę, że zdecydowanie warto przepis wypróbować:)

Źródło: Encyklopedia kulinarna Ciasta/Dobra Kuchnia

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 40 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 5 dag masła
  • olej do smażenia

Masło posiekać z mąką, dodać jajka, zółtka, cukier, śmietanę i wszystko zagnieść. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić na 4 części. Z każdej wyrobić długi wałek grubości 1-1,5 cm. Następnie za pomocą dłoni wałek nieco spłaszczyłam ( mniej więcej miał grubość 6 mm) i nożykiem ukośnie ponacinać z dwóch stron.

Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

piątek, 10 lutego 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
basiap-p
2012/02/10 01:06:03
ciekawie wyglądają:)
-
2012/02/10 09:25:02
bardzo ciekawy przepis:)
-
majanaboxing
2012/02/10 09:34:50
Jakie śliczne Ci wyszły! :))
-
2012/02/10 11:40:18
śliczne są, muszę pokazać synkowi:)
-
2012/02/10 14:20:58
Bardzo ciekawe. Jak znalazł na przyszły tydzień.
-
Gość: Ola, 89.204.238.*
2012/02/10 17:54:34
wyglądają fantastycznie! chyba skuszę się na takie zamiast faworków w tym roku :) pozdrawiam!
-
darkangelika
2012/02/10 20:42:08
Ciekawy pomysł;) alternatywa do faworków;)
-
izaa_a
2012/02/11 08:35:03
pięknie wyglądają:)
-
russkaya
2012/02/11 17:21:40
Chciałam podziękować za ten przepis :D
Dziś zrobiłam, wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły!
Powiedzieli, że żadnych pączków w tłusty czwartek nie chcą, tylko mają być znów te rożki ;)
Pycha!
-
gosiaa99
2012/02/11 20:52:17
russkaya: Tak sie ciesze! Mi on tez bardzo posmakoway!
Czekam na zdjecia:))
-
2012/02/11 21:41:44
Wyglądają przepysznie. Miej więcej ile sztuk wychodzi? Ja chce takie różki ! Wstrętna sesja :/
-
gosiaa99
2012/02/11 22:55:40
kate871021:
Tak mniej wiecej wyszlo mi okolo 22, ale ja robilam jedne wieksze, a drugie mniejsze.
Mam nadzieje, ze beda smakowac! I obiecuje przy nastepnym smazeniu policze dokladnie wszystkie:)
Pozdrawiam
-
2012/02/12 15:38:24
Witaj, chciałam wysłać do Ciebie maila ale nie chce mi go poczta zaakceptować. Czy mogłabyś mi go podać tutaj?
Pozdrawiam
-
gosiaa99
2012/02/12 15:55:28
Nie ma problemu:)
gosia_xxxx@interia.pl
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2012/02/16 15:30:04
Hm, ciekawie to wygląda, bo generalnie składniki kojarzą się z kruchym spodem do szarlotki, a po usmażeniu wyglądają jak pączki :D Ciekawe, ciekawe. Zostałam zaintrygowana mocno i chętnie wypróbuję przepis :]
-
joanna-kuchareczka
2012/02/17 22:22:44
Bardzo ciekawy przepis. Rożki (mnie tam przypominają listki ;)) wyglądają super.
-
Gość: Anijani, *.dynamic.chello.pl
2014/05/16 14:44:33
Wyszły przepyszne. Z mężem i synkiem nie mogliśmy się od nich oderwać :)
-
gosiaa99
2014/05/18 04:53:30
Swietnie:) bardzo sie ciesze!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.