Blog > Komentarze do wpisu

Pączki z nadzieniem

Moje pierwsze pączki, które zamiast żółtek zawierają całe jajka. Powiem wam z czystym sumieniem, że to są na prawdę pyszne pączki. Odrobinę inne od tych zawierających same żółtka, ale wcale nie gorsze ;) Ładnie wyrosły i wyszły bardzo puszyste i mięciutkie. Ciasto nie jest za słodkie, więc możemy obficie je nadziać;-) A dodatkowy plus--wreszcie nie muszę się martwic co zrobić z masą białek, które zawsze zostawały po pieczeniu pączków:)

Z przepisu wyszło mi 26 całkiem sporych pączków.

Zdecydowanie przepis wart wypróbowania!:)

Gorąco polecam!

Przepis powstał w oparciu o : "Pączki z marmoladą"Encyklopedia kulinarna Ciasta/Dobra Kuchnia

Składniki:na około 26 dużych pączków (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową)

  • 650g mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • szklanka letniego mleka
  • 140g masła
  • łyżka spirytusu
  • 5 dag świeżych drożdży

Drożdże rozdrobinić i połączyć z 1/2 szlanki mleka i trzema łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut.

Następnie wlać roztopione ( lekko przestudzone) masło, wbić jajka, dodać spirytus, resztę mąki( na początek dodać tylko 500g mąki) i cukier. Ciasto powinno się lepić do rąk, ale nie może być rzadkie. Mąkę dosypujemy bardzo powoli, w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytej mąki będzie potrzebować jej mniej lub więcej. Ja użyłam dużych jajek i wsypałam równo 650g.

Ciasto powinno być błyszczące i gładkie. Wyrabiałam przez około 5- 6 minut.

 Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Po upływie czasu ciasto wyciągamy na blat lekko posypany mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1 do 1,5cm. Za pomocą szklanki wykrawamy okrągłe placuszki i układamy na lekko posypanej mąką desce. 

Pączki przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. U mnie rosły przez około 40 minut. Pączki powinny być dobrze napuszone, ale starajmy się, aby nie "przerosły"

Do rondla lub frytkownicy wlewamy tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać ( nie mogą dotykać dna w czasie smażenia!) Olej rozgrzałam do 180*C, jeśli nie posiadacie termometru to tak mniej więcej powinny być smażone na średnim ogniu. Najlepiej jest usmażyć jednego i ustalić czy trzeba zniżyć lub podwyższyć temperaturę.

Pączki smażyłam po trzy ( starajamy się włożyć tyle, aby mogły swobodnie podrosnąć w czasie smażenia). Dobrym sposobem na ustalenie czy pączek jest dalej surowy w środku jest użycie drewnianego patyczka ( użyłam takiego do szaszłyków;-)

 Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy.

Nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy.

Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego!

 

sobota, 11 lutego 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/02/11 06:39:54
Piękne pączki! :)
-
izaa_a
2012/02/11 08:30:43
wyglądają idealnie ;))
-
Gość: Eatwithgusto!, *.wroclaw.vectranet.pl
2012/02/11 13:12:54
Pączki. Pycha! Mogłabym jeść te drożdżowe łakocie codziennie!!! :).
-
Gość: bijana, 188.141.39.*
2012/02/11 15:17:56
Ja sie zapisuje na jednego, wygladaja tak kusząco, ze az mi slinka kapie...
-
darkangelika
2012/02/11 15:46:27
Przynajmniej nie trzeba się martwic co zrobić z białkami;) Wyglądają naprawdę zachęcająco;)
-
kini1812
2012/02/11 16:58:49
piękne pączki!
-
kasia.prezydentowa
2012/02/11 17:36:00
Ale cudne, jakie idealne! Ja chyba jeszcze muszę tysiące pączków wysmażyć, żeby dojść do takiego kunsztu... A jakie piękne duże dziury! :)
-
karmel-itka
2012/02/11 17:39:57
mm... przepysznie wyglądają.
i tak śmieją się do mnie z ekranu, piszcząc... Weź mnie!
-
kasandraa6
2012/02/11 18:20:13
śliczne
-
2012/02/11 19:08:08
paczki obled, super pycha wygladaja. Nowy szablon tez mi sie podoba, taki romantyczny
-
2012/02/11 19:27:39
Gosiu jak tu się nostalgicznie zrobiło Ślicznie. A pączki? Pyszności.
-
Gość: Śliwka burczymiwbrzuchu, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/11 23:20:23
Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie robiłam pączków! Musze się wreszcie przełamać!:)
-
2012/02/12 12:28:00
wygladaja smakowicie:)
-
2012/02/12 19:19:16
Pączusie ...uwielbiam, choć jem bardzo, bardzo rzadko:)
-
2012/02/21 06:19:52
Piękne i puszyste - wyglądają wręcz wzorcowo ! :)

-
Gość: kachna2086, 109.255.74.*
2012/02/26 09:15:54
co dużo pisać, wręcz idealne!!!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.