Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z serem

Ogromnie tęsknie za naszymi cukierniami..te drożdżówki, rogaliki, bułeczki..można wyliczać bez końca... Niestety tutaj nie mogę iść do sklepu i ich po prostu kupić kiedy tylko mam ochotę. Więc jeśli tylko upiekę słodkie bułeczki, to rozchodzą się w mgnieniu oka;)

Tym razem do farszu dodałam twaróg i serek, więc masa była kremowa i niesamowicie pyszna! Myślę, że to idealne połączenie i znacznie lepiej mi smakuje, niż z samym twarogiem. Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nie powinniście mieć żadnych problemów z formowaniem. Ładnie wyrasta, a w czasie pieczenia nawet mi więcej wyrosły, niż się spodziewałam ;)

Na prawdę PRZEPYSZNE! Te są zdecydowanie najlepsze, jakie do tej pory piekłam;)

 

Składniki na około 20 drożdżówek:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże ( lub 3 małe) jajka
  • 55g roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego ( nie gorącego!) mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży

Nadzienie:

  • 250g twarogu ( zmielonego)
  • 220g serka kremowego typu "philadelfia" (można użyć twarogu)
  • 1 duże żółtko
  • około pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka

Glazura:

  • 1 jajko
  • łyżka wody

Składniki na glazurę połączyć razem.

Nadzienie:

Oba serki miksujemy z cukrami i żółtkiem na gładką, kremową masę. Jeśli potrzeba dodajemy nieco mleko lub śmietany tak, aby masa była gładka. Masa powinna być słodka, ale w zależności od użytego sera będziemy potrzebować mniej lub więcej cukru ( najlepiej po prostu spróbować;-)

Ciasto:

Drożdże mieszamy z trzema szklankami mąki, solą i cukrami ( jeśli używamy świeżych drożdży, to najpierw musimy zrobić rozczyn). Wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajka i zaczynami wyrabiać. Powoli dodajemy resztę mąki i dalej wyrabiamy. Mąkę przestajemy dodawać kiedy ciasto przestanie się kleić i będzie ładnie odchodzić od ręki ( nie musimy dodawać 4 szklanek, jeśli ciasto nie będzie takiej ilości potrzebować)

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowaujemy na cienki placek ( około 3 -4 mm). Nożem lub radełkiem dzielimy na kwadraty ( wielkoś wedle uznania- u mnie 6x6cm)W każdym robimy dwa nacięcia ( patrz zdjęcie poniżej).

Na środku układamy około łyżki nadzienia i zakładamy oba"boki do środka tak, aby farsz był dalej widoczny.(patrz zdjęcia poniżej)

 

Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 - 45 minut lub do czasu, aż ładnie podrosną.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy glazurą z jajka.

Piec w 180*C przez około 20 minut.

Smacznego!

niedziela, 11 marca 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Milena, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/11 15:53:34
Przepiękne! ;))
-
Gość: kocie-smaki, *.ssp.dialog.net.pl
2012/03/11 15:58:48
piękne drożdżóweczki :) zazdroszczę zapachu unoszącego się po kuchni :)
-
szana-banana
2012/03/11 16:03:09
ten serek wygląda niesamowicie apetycznie!!
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
darkangelika
2012/03/11 16:13:10
Ale puszyste ci wyszły;) Pycha;)
-
2012/03/11 16:31:09
Cudowne. No i podkradnę pomysł składania drożdżówek.
-
1urtica
2012/03/11 18:01:44
Piękne i bardzo apetyczne. Bardzo fajny pomysł na formowanie bułeczek. Pozdrawiam :)
-
Gość: bijana, 46.7.141.*
2012/03/11 19:38:49
Gosiu sliczne te buleczki poczynilas, chetnie sprobuje upiec takowe. Pozdrawiam.
-
gosiaa99
2012/03/11 20:07:12
Bardzo się cieszę:) Mam nadzieje, że będą smakować:)
Pozdrawiam
-
Gość: kachna2086, 109.255.74.*
2012/03/11 20:20:00
jej... mam chęć na taką drożdżówkę :))) piękne!
-
majanaboxing
2012/03/11 20:47:05
Cudowne drożdżówki , wspaniałe!:)
-
2012/03/12 09:55:36
Fajny mają kształt :)
-
2012/03/12 13:32:37
wygladaja bardzo smacznie
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2012/03/12 15:04:30
Drożdżówki robiłam już jakiś czas temu, ale sposób ich składania masz niesamowity. Zapisuję - zrobię.
-
2012/03/12 16:12:06
Cudownie zawinięte ....a puszyste niesamowicie:)
-
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2012/03/12 17:51:30
Cudowne, uwielbiam takie drożdżówki
-
chanya13
2012/03/12 21:29:50
Rewelacyjny kształt i jakie rumiane te drożdżówki.
-
kibi007
2012/03/12 21:47:53
tak pięknie wiosennie na zdjęciach i moje ulubione drożdżówki :D
-
talablaska
2012/03/29 20:30:15
Są przepiękne, smakowite, prawie czuje ich zapach :)))
-
talablaska
2012/04/11 21:51:46
Idealne, po prostu idealne!!!!
-
Gość: ali, *.20-87-r.retail.telecomitalia.it
2012/04/23 22:13:19
pozdrawiam co za wspanialy wypiek ,pierwszy raz tu zagladam,bende czesciej .pozdrowienia
-
gosiaa99
2012/04/24 12:32:44
Bardzo mi milo :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.