Blog > Komentarze do wpisu

Gnocchi z pesto

Gnocchi, czyli włoska wersja naszych kopytek. Ziemniaczane, delikatne kluseczki z domowym pesto, które równie dobrze możemy kupić w praktycznie każdym supermarkecie. Oczywiście gorąco polecam zrobić pesto samemu, bo jest niesamowicie proste do przygotowania. Z przepisu poniżej wyjdzie wam znacznie więcej pesto, niż będzie potrzebować do klusek, ale resztę możemy przechowywać w lodówce przez tydzień lub w zamrażarce do 6 miesięcy. Jeśli skusicie się na zamrożenie, to świetnym pomysłem, który wypatrzyłam na internecie jest zamrażanie pesto w pojemniku na kostki lodu.  

Gorąco polecam!

 

Źródło: Williams Sonoma

Składniki:

  • około 800g ziemniaków
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki 
  • parmezan do posypania
  • sól do smaku
  • sól

1/2 szklanki pesto ( z przepisu poniżej wyjdzie pesto znacznie więcej niż pół szklanki!)

Pesto:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • 2 szklanki świeżej, umytej i osuszonej bazylii
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 Bazylię, czosnek i orzeszki włożyć do malaksera. Miksując wlewać powoli oliwę do czasu, aż uzyskamy idealną konsystencję.

 

Ziemniaki ugotować. Jeszcze ciepłe obrać i przepuścić przez praskę. Wbić jajka, posolić i wsypać szklankę mąki. Całość dokładnie wyrobić ( nie polecam użycia miksera!) dodając jeśli potrzeba resztę mąki.

Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować długi wałeczek ( mniej wiecej 1,5cm szerokości) i pokroić na 2,5cm kawałki.

Kluski gotować w osolonej wrzącej wodzie przez około minutę. Przelać zimną wodą.

Do pesto dodać nieco wrzącej wody ( kilka łyżek, aby nieco rozluźnić sos).

Kluski polać pesto, posypać ewentualnie bazylią i parmezanem.


wtorek, 13 marca 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/03/13 06:50:14
Jejku,jakie piękne zdjęcia! Rewelacja!
A gnocchi muszą smakować wspaniale !.
Pozdrawiam.
-
2012/03/13 07:02:12
Świetne danie!
-
dyrdymalki
2012/03/13 07:08:09
cudowne, już zapisałam i będę robić :)
-
darkangelika
2012/03/13 08:16:51
Wygląda wyśmienicie;)
-
anna.kaminska.pl
2012/03/13 08:35:17
Jak pysznie,nastrojowo.
Do włoskich kopytek mam wielką słabość.
Amber
-
kasia.prezydentowa
2012/03/13 08:53:25
Piękne zdjęcia! Ja robiłam gnocchi dyniowe, też są wspaniałe. ;)
-
aga-aa
2012/03/13 09:39:24
goncchi gnocchi a ja nie mogę go zrobić, zbieram się i zbieram i jakoś nigdy mi do niego/ich nie po drodze, a bardzo lubię
-
Gość: Escapade Gourmande, *.rev.sfr.net
2012/03/13 11:01:34
Bardzo apetyczne! Świetny pomysł, by podać gnocchi z pesto :) Piękne zdjęcia :)
-
2012/03/13 11:06:47
uwielbiam pesto. Bardzo czesto je robie. uzywam do salatek, mies, makaronu.
-
2012/03/13 15:44:42
domowe pesto:) ależ to pysznie brzmi:) ... kiedyś Ewa Wachowicz w swoim programie przygotowywała pesto i mówiła, ze jak naleje sie na wierzch oleju lub oliwy to mozna je w lodówce znacznie dłuzej przechowywać .... ja tak robie z koncentratem pomidorowym zawsze:)
-
mania179
2012/03/13 19:15:44
Świetne, zrobię na pewno :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.