Blog > Komentarze do wpisu

Keks cytrynowiec

Obłędnie pyszne ciasto! Właśnie wyszło takie, jak chciałam :) Mocno maślane i mocno cytrynowe, a dodatkowo po upieczeniu keks udekorowałam cytrynowym lukrem -jak dla mnie bomba:)

Na prawdę bardzo proste, wystarczy wszystko utrzeć - do blachy i gotowe;)

Gorąco polecam!

źródło: Książka: Encyklopedia kulinarna -ciasta/Dobra kuchnia

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 duża cytryna
  • 3 łyżki wody

Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, a następnie zmiksować z masłem, cukrem, jajkami sokiem i skórką z cytryny. Dodać wodę, wymieszać. Przelać do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C.

poniedziałek, 05 marca 2012, gosiaa99
Tagi: cytryna

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
anna.kaminska.pl
2012/03/05 22:00:30
Wygląda cudownie!
I jakie pyszne zdjęcia...
Amber
-
2012/03/05 22:09:34
Pysznie, bardzo!
-
majanaboxing
2012/03/06 07:01:01
Cudowne zdjecia! Wspaniale musi smakować to ciasto, rewelacja!:)
-
niepokornik
2012/03/06 09:57:51
Jak dla mnie bomba, uwielbiam wypieki z cytrusową nutą:)
-
2012/03/06 11:44:12
wyglada super..tylko dlaczego nazywa sie keks?:)
-
cossmacznego
2012/03/06 14:08:32
zapowiada się wspaniale :)
-
2012/03/06 16:42:46
wygląda niczym najbardziej puszysta na świecie babeczka:)
-
Gość: panna_anna, *.play-internet.pl
2012/03/06 21:06:34
to chyba wychodzi takie ciasto piaskowe?;) ja nie mam niestety szczęścia do tego typy wypieków, zawsze zrobi sie zakalec choćbym chuchała i dmuchała a w dodatku chodziła na paluszkach obok piekarnika;p wiec nie wiem co jest przyczyną, chyba właśnie piekarnik elektryczny, bo w takim na gaz wszystko wychodziło super i bez termoobiegu:) pozdrawiam.
-
gosiaa99
2012/03/06 22:44:57
Piaskowe jest z reguly suche, a to jest wilgotne i bardzo puszyste, co mi sie w nim najbardziej podoba.
Co do ciast, to bylo pieczone w piekarniku elektrycznym. Hmn nie wiem czy cos ci pomoze, ale ja przez jakis czas tez mialam problem z wypiekami, a potem okazalo sie, ze to wina byla mojego proszku do pieczenia ( najwyrazniej zbyt dlugo go przechowywalam)
I jesli sie jednak skusisz na ten cytrynowiec, to po upieczniu zawsze wylaczam piekarnik, uchylam dzwiczki i zostawiam tak na 5 minut, a potem dopiero wyciagam, bo czasami zaraz po wyciagnieciu z piekarnika ciasto opada i robi sie lekko zakalcowate.
Pozdrawiam
-
2012/03/07 08:06:39
Tego mi potrzeba, orzeźwiającego ciasta!
-
Gość: kachna2086, 109.255.74.*
2012/03/07 18:00:18
mmm... jak puszyście wygląda :) cudny!
-
majazteca
2012/03/07 19:49:17
Wyglada tak mieciutko i puszyscie. Tak, jak lubie. Uwielbiam takie ciasta :)
-
Gość: Madase, *.dynamic.chello.pl
2012/03/07 22:14:17
ciekawie się zapowiada! bardzo apetyczne zdjęcia :) Tylko czemu keks? Z definicji wynikałoby, że powinien mieć jakieś bakalie... a jakoś tego tutaj nie widzę w składnikach? :)
-
gosiaa99
2012/03/07 23:22:21
Szczerze powiem -nie mam pojecia:) Przepis mam z ksiazki i tam jest pod taka nazwa, wiec taka nazwe zostawialam. ;-)
-
kibi007
2012/03/08 19:28:53
Każde ciasto cytrynowe jest pyszne, delikatne, i mięciutkie mmm, aż mi zapachniało
-
2012/03/11 18:28:00
upiekłam i pomimo że przy samym spodzie zrobił mi się delikatny zakalec, to całość była taka jak sobie wyobrażałam: mięciutkie, pachnące cytryną i nie za słodkie. na pewno przepis do powtórki :)
-
gosiaa99
2012/03/11 19:15:36
Bardzo sie ciesze, ze ciasto smakuje :) Co do zakalaca to czasami po upieczniu zbyt szybko wyciagniecimy ciasto i lekko opada tworzac maly zakalac. Ostatnio pieklam ucierane caisto i ladnie wyraslo, ale szybko wyciaglam na stol i opadlo. Ale mysle, ze nastepnym razem wszystko powinno byc udac sie idealnie:)
-
Gość: Kopiko, *.hsd1.il.comcast.net
2012/03/14 16:01:44
Rowniez zrobilam, no i tez za szybko wyciagnelam z piekarnika, troszku opadl, ale to wcale nie przeszkodzilo zeby w mgnieniu oka zniknal ze stolu, a kolezanka to nawet w serwetke do kieszeni wziela:). Bardzo smaczny, nastepnym razem zrobie z lukrem.
-
gosiaa99
2012/03/14 22:23:46
ojej szkoda, ze opadl..troche mi przerazacie tym zakalcem ;/ U mnie byl perfekt!, na pewno upieke go jeszcze raz i wtedy zobaczymy :)
Mimo wszystko ciesze sie, ze smakowal wszyzstkim, a lukier cytrynowy koniecznie zrob, bo ciasto wspaniale smakuje z nim

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.