Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z budyniem

Te drożdżówki są tak dobre, że chyba nawet nie zdążę zabrać ani jedej ze sobą do pracy w poniedziałek:) Niesamowicie pyszne! Żałuje, że akurat nie miałam rodzynek, ale za to dodałam trochę borówek.

A co do ciasta, to jest bardzo elastyczne, więc nie będziecie mieć żadnych problemów z formowaniem. Jeden malutki minus! są jak dla mnie troszkę za mało słodkie, ale po ozodobieniu ich lukrem są w sam raz. Jeśli nie macie zamiaru ich lukrować, to proponuje dodać trochę więcej cukru do budyniu.

Gorąco polecam!



Źródło: Winiary

Składniki:

  • 1 cukier wanilinowy
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki podgrzanego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2 opakowaniu budyniu waniliowego ( z cukrem)
  • 3 szklanki mleka
  • 100 g rodzynek ( dałam borówki)
  • 1 łyżka masła do posmarowania blachy

 

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki ( moje było nieco za sztywne, więc dodałam 1/4 szklanki mleka więcej). 

Nadzienie: 
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego Budyniu dodać rodzynki. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. 

Czas pieczenia: 20 minut.



sobota, 19 maja 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/19 20:50:59
Pysznie wyglądają ! Bardzo lubię takie drożdżowe bułeczki ! :)
-
chantel111
2012/05/19 20:54:51
zawsze najbardziej lubiłam drożdżówki z budyniem i serem :)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/19 21:07:57
wyglądają przepięknie! Pysznie!
-
2012/05/19 21:34:34
chapeaux bas! tyle mogę powiedzieć :)
-
izaa_a
2012/05/19 21:45:42
po prostu są cudne!!!
-
majanaboxing
2012/05/20 00:12:30
Wyglądają wspaniale! Chętnie bym zjadła taką bułeczkę ,nawet o tej porze :)
Pozdrowienia Gosiu:)
-
majazteca
2012/05/20 07:29:47
Uwielbiam drozdzowki z budyniem! Twoje wygladaja tak pieknie, ze az chce sie siegnac po jedna... :)

Pozdrowienia.
-
wiosenka27
2012/05/20 12:45:25
Pyszne:)
-
2012/05/20 19:23:28
chętnie zabrałabym jedna do pracy :)
-
2012/05/20 22:31:25
Ale pycha, muszę je koniecznie zrobić.
-
2012/05/21 19:53:32
Uwielbiam takie buły, chętnie zjadłabym jedną:)
-
Gość: Marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/21 12:35:23
Upieklam w sobote, wyszly mega dobre, nie za slodkie idealne :) dzieki za przepis i juz dzisiaj probuje kolejny :)

Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.