Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziaste miękkie bułeczki

Te bułeczki powinny być wyjść ciemne, ale akurat miałam tylka jasną mąkę pełnoziarnistą. Jeśli macie ciemną mąkę, to gorąco polecam ją dodać.

Ciasto wyrabia się bardzo, ale to bardzo przyjemnie. Nie jest klejące, ani rzadkie, a za to bardzo plastyczne i miękkie. Nawet przy formowaniu bułeczek praktycznie nie potrzebywalam mąki podsypywania:)

Bułki wychodzą pyszne i mięciutkie z lekkim słodkawym posmakiem. W czasie pieczenia nabierają pięknego brązowego koloru. U mnie bardzo szybko się zarumieniły, więc uważajcie, aby ich nie przypalić ;-)

Przepis powstał w oparciu o : XXXX

Składniki:

  • 1 i 1/3 do 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 i 3/4 szklanki mąki psznnej chlebowej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej ( użyłam pszennej)
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki miodu
  • łyżka melasy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli

Wszystkie "suche " składniki połączyć razem. Dodać masło, miód i wodę.

Zacząć wyrabiać ręcznie ( lub mikserem) do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

Powinno być elastyczne i miękkie.  Jeśli będzie za suche to dodać odrobinę więcej wody.

Po wyrobieniu przykryć i odstawić na godzinę do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

Następnie ciasto podzielić na na około 15 części i z każdej uformować owalną bułeczkę.

Ułożyć na blaszce ( wyłożoną papierem lub nasmarowaną odrobiną masła), przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Bułki powinny się bardzo porządnie napuszyć.

Pamiętajmy, że przed pieczeniem tych bułeczek nie nacinamy!

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 190*C przez około 15 do 20 minut ( w zależności od wielkości)

Gdyby zbyt szybko się zarumieniły, to w czasie pieczenia przykryć folią aluminiową.

Smacznego!


wtorek, 22 maja 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

  • Czosnkowe mini bagietki

    Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne! Zjedzone oczywiście w jeden wie

  • English Muffins II (muffiny angielskie)

    Śmiało mogę powiedzieć, że są to najlepsze angielski muffiny, jakie do tej pory upiekłam. A mąż stwierdził, że są nawet lepsze, niż ze sklepu:) Nie są tak puszy

  • Bułeczki kajzerki

    Proste smaczne bułeczki o lekkim maślanym smaku i chrupiącej złotej skórce:)Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie, więc formowanie bułeczek będzie samą przyje

Komentarze
Gość: Ola, 89.204.162.*
2012/05/22 13:10:35
aż tu czuję jak pachną :)
-
kuchcikowo
2012/05/22 13:26:00
Pięknie wyglądają!
-
panna_malwinna
2012/05/22 16:26:38
Uwielbiam Twoje bułkowe przepisy. Kolejny do wypróbowania;)
-
asiek_ba
2012/05/22 22:47:29
Piękne są, z chęcią wypróbuję:)
Pozdrawiam:)
-
majanaboxing
2012/05/23 06:50:43
Śliczne bułeczki Gosiu! Lubię oglądać Twoje pieczywo :)
Pozdrowienia
-
kasia.prezydentowa
2012/05/24 15:54:01
Fantastyczne bułeczki! Piekłam już kilka Twoich bułeczek oraz rogaliki, te koniecznie muszę również wypróbować. ;)
-
Gość: Akuku, *.adsl.inetia.pl
2013/08/27 15:52:05
Czy można zrobić te bułki ze świeżych drożdży? Jak?
-
gosiaa99
2013/08/27 22:47:08
Oczywsicie. W tym przepisie bedziemy potrzebowac okolo 20g swiezych drozdzy.
Ze swiezych drozdzy trzeba zrobic rozczyn. Czyli wezniesz okolo pol szklanki wody, odrobine melasy i 3 lyzki maki. Wkrusz drodze i calosc wymieszaj. Odstaw na 10 minut tak, aby nieco podrosly. Potem wlej pozostala wode, reszte melasy i wszystkie inne skladniki podane w przepisie. Pozdrawiam


Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.