Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki z borówkami i lukrem

Babeczki z borówkami upieczone i zjedzone ze smakiem. Najlepszy przepis na babeczki jakie do tej pory udało mi się znaleźć. Są smaczne, ale poza tym miękkie i wilgotne! U mnie dotrwały do dnia trzeciego i były dalej wilgotne. Problem z babeczkami zawsze był taki, że na drugi czy trzeci dzień bez kawy czy herbaty było ciężko je zjeść:) Część muffinków pozostawiłam bez lukru i one były odrobinę bardziej suche, niż te z lukrem. W dalszym ciągu z lukrem czy bez pozostaną długo świeże. 

A ja już mam zamówienie na więcej babeczek, ale tym razem z malinami i koniecznie lukrem cytrynowym :)

Gorąco polecam i mam nadzieje, że wam przypadną do gustu tak samo jak i mi:)

Pozdrawiam!

Źródło :xxxxx

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100g cukru
  • szklanka maślanki
  • 2 duże jajka
  • 113g roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki umytych i osuszonych borówek, jagód lub np. porzeczek +2 łyżki mąki
  • łyżka otartej skórki cytrynowej lub np. aromat cytrynowy

Na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny (około 1 -2 łyżki)

Pamiętajmy, aby ciasta nie mieszać za długo. Składniki mają się tylko połączyć! Nie ucieramy i najlepiej nie używamy miksera.

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.

Wlewamy maślankę, jajka, masło, wrzucamy skórkę i łączymy wszystko razem.

Owoce wsypujemy do miski, dodajemy mąkę i lekko potrząsamy tak, aby owoce dokładnie się obtoczyły.

Borówki dodajemy do masy i lekko mieszamy.

Masą wypłniamy formę muffinkową( tako około 3/4 wysokości) wyłożoną papilotkami ( u mnie 12, ale ze względy na równe wielkości foremek możemy otrzymać od 12 do 18 babeczek)

Pieczemy w 200*C przez około 20 -25 minut.

Do cukru dodajemy około 1/2 łyżki soku i mieszamy. Jeśli potrzeba dodajemy nieco więcej tak, aby otrzymać gęsty biały lukier.

Babeczki dekorujemy lukrem.

Odstawiamy

* Babeczki z lukrem przechowują się wspaniale i co najważniejsze są świeże przez długi czas!.


środa, 20 czerwca 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/06/20 06:44:35
Śliczne te babeczki. Cudne, smaczne ,urocze maleństwa :)
pozdrowienia ślę:)
-
aga-aa
2012/06/20 06:50:45
poluję na jagody, właśnie po to by zrobić owe babeczki :)
-
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2012/06/20 06:57:52
Gruba warstwa lukru - to się chwali :D
-
2012/06/20 07:58:06
cudne zdjęcia babaeczek, az chce sie jedna :)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/20 13:33:21
Wyglądają pięknie, jak malowane!
-
kuchnia_breni
2012/06/20 14:22:11
Niech no mi tylko dojrzeją borówki w ogrodzie, bo takiego mi smaka narobiłaś na babeczki, że hej :)
-
ipolisa
2012/06/20 16:34:16
Wygladają przepysznie. Osobiście jestem fanką babeczek cytrynowych. Z lukrem nie należy przesadzać, za słodko też niedobrze.
-
mania179
2012/06/20 17:48:38
Przepiękne :)
-
darkangelika
2012/06/20 21:18:34
Mmm.. świetne połączenie;)
-
Gość: Ola, 89.204.167.*
2012/06/21 14:05:22
uwielbiam takie babeczki, mogłabym pochłaniać je tonami :)
-
izaa_a
2012/06/21 15:04:27
cudnie wyglądają ;)))
-
silasmaku
2012/06/22 09:44:07
Obłędne!! ;)
-
Gość: Lolinka, *.centrum.gliwice.pl
2013/05/07 20:47:17
To najlepsze borówkowe muffiny jakie jadłam!!! Cudowne!!!
-
gosiaa99
2013/05/09 12:40:19
Wspaniale-:) cieszę sie, ze przepis sie przydał.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.