Blog > Komentarze do wpisu

Classic pound cake ( pyszna maślano-waniliowa babka:)

Pound cake" czyli ciasto składające się z takiej samej ilości jajek, masła, mąki i cukru. Oczywiście przepisów na to ciasto jest ogromnie dużo, gdyż jedne zawierają dodatkowo mleko, albo maślankę ( wtedy ciasto jest lżejsze) napoje gazowane i inne...lista jest długa;) Dzisiaj przedstawię wam najbardziej podstawowy przepis jaki posiadam. 

I teraz uwaga !ciasto uda się bez proszku do pieczenia, ale jego wykonania jest nieco bardziej trudniejsze i wymaga więcej uwagi i cierpliwości. Pamiętajmy, aby ciasta nie miksować za długo, ale tylko tyle ile jest wymagane. Przepis starałam się spisać dokładnie tak, aby wam się udało. Jednak jeśli chcecie mieć pewność, że ciasto wyjdzie w 100% to proponuje dodać dla pewności proszek do pieczenia.

Ja z czasem dołączę dwa zdjęcia z proszkiem i bez dla porównania.

A cóż może ktoś z was będzie na tyle odważny i upiecze ciasto bez proszku? :)

Jeśli tak, to proszę o zdjęcie wypieku, które z chęcią umieszczę pod przepisem ;)

Pozdrawiam!


Przepis Carole Walter

Składniki: ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową)

  • 225g miękkiego masła
  • 225g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 5 dużych jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 225g cukru ( drobnego do wypieków)


Piekarnik nastawić na 162*C

Mąkę i sól połączyć razem( i ewentualnie proszek).

Jajka ubijamy mikserem przez 3-4 minuty do czasu, aż "zbieleją"

W osobnym naczyniu ucieramy masło ( na średnich obrotach) do czasu, aż zrobi się kremowe (1-2minuty). Dodajemy wanilię, powoli cukier (po dwie łyżki)

Ucierając dalej ( na średnich obrotach) bardzo powoli dodajemy połowę ubitych jajek

Zmniejszamy na wolne obroty i dodajemy partiami mąkę na przemian z resztą jajek.

Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem, wierzch wyrównujemy.

I teraz ciasto wraz z formą uderzam spodem o blat ( tak z dwa razy), aby pozbyć się pęcherzyków powietrza)

Ciasto pieczemy do "suchego patyczka", aż ciasto zrobi się złote około godzina i 20 minut.

Mniej więcej 15 minut przed koniec bierzemy kawałek foli aluminiowej i przykrywamy wierzch ciasta. Robimy to po to, aby ciasto sie za bardzo nie przypaliło. Moje nie rumieniło się z wierzchu, ale szybko zarumieniło się od spodu, więc folię dałam na spód.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia  i odstawiamy na 20 minut zanim wyciągniemy je z formy.

Pound cake podajemy ze świeżymi owocami, sosem owocowym i śmietaną. 

Równie pysznie smakuje w towarzystwie lodów i np. sosu czekoladowego

Ciasto owijamy folią plastikową i przechowujemy w temp. pokojwej do 5 dni(można, ale nie zaleca się przechowywać ciasto w lodówce)



wtorek, 05 czerwca 2012, gosiaa99
Tagi: masło

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
mikimama
2012/06/06 07:10:44
Ładnie wyrosła!
-
majanaboxing
2012/06/06 17:50:18
Jakie delikatne ciasto! Pięknie wygląda !. Pozdrowienia:)
-
darkangelika
2012/06/06 22:18:09
Wygląda bardzo delikatnie, lubię takie ciasta na śniadania;)
-
Gość: nika, *.dynamic.chello.pl
2012/06/15 15:39:04
Dzięki za przypomnienie tego przepisu! To rzeczywiście pyszna babka do zrobienia na szybko. Ja kiedyś po prostu ważyłam jajka (bez skorupek) i dodawałam odpowiednią ilość mąki, masła i cukru (a także - niestety łyżeczkę proszku) poza tym można zrobić ją z mniejszej ilości, czego nie omieszkałam uczynić wczoraj wieczorem (po 150 g - i to już pyszne wspomnienie). Dobra jest również z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Pozdrawiam
-
2012/06/20 08:47:14
A ja właśnie przeszłam na dietę ... Wygląda cudnie ta babka, a szczerze mówiąc nie przepadam za babkami - na Twoją bym się skusiła .

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.