Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki z jabłkami i cynamonem

Ostatnio nic tylko testuje nowe przepisy na babeczki i muffinki. Ostatnio upiekłam 3 różne rodzaje i dwa przepisu zupełnie mnie nie zachwyciły... ale wreszcie ostatnie podejście i jest idealnie:)

Wyszły wilgotne, miękkie i zdecydowanie wyróżniają się konsystencją od wszystkich, jakie do tej pory upiekłam. Ciasto przed pieczenim jest dużo bardziej zwarte i kremowe. Smakiem przypominają te, które można kupić w piekarni zaraz obok osiedla, gdzie mieszkam, a to duży PLUS;-). Jestem zadowolona z tego przepisu i nie mogę się doczekać, aż i wyje wypróbujecie.

Jak na razie mam już dwa jak dla mnie idealne przepisy na babeczki jeden z borówkami i ten dzisiejszy z jabłkami.

 

Przepis powstał w oparciu o :XXXX

Składniki:

  • 240g mąki pszennej (około 2 filiżanki)
  • 3/4 szklanki cukru*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 100g miękkiego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 filiżanki pokrojonych w kosteczkę jabłek ( około 2 dużych)
  • 1/4 szklanki maślanki

Posypka:

  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mąkę połączyć z cynamonem, solą, proszkiem i sodą.

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, maślankę i mąkę.

Na sam koniec wmieszać pokrojone w kostkę jabłka.

Formę na babeczki wypełenić papilotkami ( u mnie wyszło 10)

Łyżką nakładać ciasto do foremek ( tak do 3/4 wysokości)

Składniki na posypkę utrzeć razem tak, aby powstała kruszonka.

Posypać wierzch babeczek.

Piec w 190*C przez około 20 minut.

Smacznego!

* Ilość cukru wedle uznania*


środa, 27 czerwca 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/06/27 06:56:50
Jej,jakie one sa piękne! Takie bym powiedziała mięsiste, miękkie, pachnące. Rewelacja!
I zdjęcia odlotowe. Zakochałam się w nich. :)
-
karmel-itka
2012/06/27 07:08:04
piękne zdjęcia!
uwielbiam muffiny z jabłkami i cynamonem, są takie przyjemnie aromatyczne, lekko jesienne..
-
izaa_a
2012/06/27 09:36:39
ależ one pieknie wyglądają ;)))
-
judik1119
2012/06/28 07:48:45
Ajjj wyglądają cudownie:) Nic tylko zajadać:)
-
mania179
2012/06/28 22:40:47
Pachnące jesienią, ale niezmiennie kochane!
-
kasia.prezydentowa
2012/07/01 00:20:26
Ojej, już sam widok i tytuł zapowiada pyszności. Takie muffinkowe szarlotki prawie. ;)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/01 12:38:39
Gosiu świetny blog-na pewno wypróbuje wiele przepisów i zdjęcia naprawdę świetne!
Ale ja mam pytanie w wielu przepisach pojawia się jako składnik "bulion" np. w gulaszu kurczakiem, bardzo proszę napisz jak robisz ten bulion czy to resztki z rosołu czy sama gotujesz czy może to kostki rosołowe rozpuszczone, bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję.
-
gosiaa99
2012/07/01 16:29:11
Aeou: Bardzo sie ciesze, ze blog przypadl do gustu:)
Co do bulionu, to roznie z nim bywa. Zazwyczaj gotuje bardzo dużo rosołu, i część przelelewam przez siteczko (tak, aby był czysty)wkładam do plastikowych pojemniczków z pokrywkami i zamrażam. Kiedy potrzebuję bulionu do np. gulaszu czy do pieczenia mięsa, to wyciągam taki kubeczek z zamrażarki i gotowe.
Jeśli zadarzy sie, ze nie mam zamrożone, albo nie mam czasu, aby ugotować rosół, to korzystam z kostki.
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Ewelina, *.cluster-e.websense.net
2012/10/31 12:38:05
REWELACYJNY PRZEPIS !!! Upieklam wczoraj muffinki zgodnie z przepisem i wyszly wysmienite! Kolezanki z pracy spytaly sie mnie w jakiej cukierni je kupilam ;-) Ciasto rzeczywiscie wychodzi swietne pod wzgledem konsystencji. Muffinki ladnie rosna w piekarniku i w ogole sa pyszne :):):) DZIEKI ZA PRZEPIS :)
-
Gość: egon, *.sta.asta-net.com.pl
2012/11/27 15:36:25
Czy zamiast maślanki może być kefir?
-
gosiaa99
2012/11/28 02:03:10
Myśle, że jak najbardziej tak. Jogurt naturalny tez będzie dobry.
-
Gość: Justek, *.adsl.inetia.pl
2012/11/29 16:09:43
Zrobiłam na jogurcie - wyszly pyszne!!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.