Blog > Komentarze do wpisu

Elegancki tort brzoskwiniowy (Peach creme mousseline cake)

Zabrałam się w końcu za przerabianie książki Jamesa Petersona "Baking", bo kupiłam już chyba dobry rok temu. Przepisy na ciasta nie są specjalnie posmplikowane, ale wymagają trochę pracy. Ciasta wyglądają niesamowcie profesionalnie i elegancko. Jak na amerykańskie wypieki przystało, to już- będzie słodko i maślanie:-) Trochę przejrzałam przepisów i nie znalazłam nic "lekkiego".

A dzisiaj chciałam wam pokazać jeden z przepisów, który właśnie znalzłam w tej książce. Jest to maślano brzoskwiniowy tort, który jest przełozony dwoma nie za grubymi blatami biszkoptowymi i masą kremu. Ja bardzo wam polecam na sam wierzch ułożyć świeże kwaskowatne najlepiej owoce jak może maliny?.

Torcik jest bardzo syty...więc kroimy cieniutkie kawałki :) Ja nie jestem w stanie zjeść dwóch i dla mnie jest ciut za słodki, ale dla tutejszych to prawdziwa rozkosz;) Ja osobiście lubię bardziej kwaskowate i galaretkowate torty i ten jak dla mnie ma za dużo kremu, ale moja koleżnaka z grugiej strony uważa, że jest idealny..więc musicie sami spróbować i ocenić:)

 

Składniki: (tortownica 22cm)

Na biszkopt maślany ( dwie blachy 45 x35cm tzw. blachy do ciasteczek)

  • 300g mąki 
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 226g masła( miękkiego)
  • 170g cukru
  • 7 jajek ( białka i żółtka osobno)
  • 355ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki "cream of tartar" tzw kamień winny ( o ile się nie myle)Jeśli nie możecie go dostać, to poprostu upewnijcie się, że dobrze ubijecie białka lub ubijcie białka w miedzianej misce).
  • + pół słoiczka dżemu kwaskowatego(może być malina), najlepiej niskosłodzonego 

------------------------------------------------

Składniki na poncz: ( do nasączenia biszkoptu)

  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 -5 łyżki alkoholu 

Wodę i cukier połączyć razem. Gdy cukier się rozpuści, to wlać alkohol.

--------------------------------------------

 

Piekarnik nagrzać do 180*C.

Przygotować dwie duże blachy ( 45x35cm) i wyłożyć papierem.

Mąkę, proszek  sól połączyć razem.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.

 

Powoli dodawać po jednym żółtku i wanilię.



A następnie dodawać mąkę naprzemian z mlekiem.

Białka ubić ( jeśli mamy to z kamieniem winnym) na sztywno! Dodać około 1/3 do masy maśalnej i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać. Dodać resztę białek i ponownie wymieszać.

 

Ciasto rozłożyć na dwie blachy i piec około 25 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni.

Po upieczniu, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Jeden biszkopt smarujemy dżemem. Dzielimy na 4 pasy i układamy jeden na drugi.

Następnie przekrawamy wzdłuż tak, aby powstały na dwa długie wąskie pasy.

I kroimy na około 1cm grubości "plastry", które układam wokół obręczy tortownicy. Układamy w miarę ściśle.

Z drrugiego biszkopu wycinamy dwa kolą tak, aby pasowały wielkości do tortownicy. Pamiętajmy, że muszą być mniejsze niż tortownica, bo w środku mamy ułożony "płotek"

( Mój biszkopt, wszyedł troszkę blady, ale to wina moje piekranika- wasz powinnien wyjść lekko zarumieniony)

Jeden blat biszkoptowy umieszamy w tortownicy.

--------------------------------------------------------------------

 Krem maślano -brzoskwiniowy (brzoskwinie możecie zastąpić: truskawkami, malinami, jagodam itp.)

  • 2 i 3/4 szklanki puree z brzoskwiń ( potrzebujemy około 900g świeżych owoców)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 7 i 1/2 łyżki "cornstarch" skrobi kukurydzianej
  • dwie kostki masła ( po 227g jedna)
  • 1/4 szklanki  soku z cytryny

Owocowe puree i sok cytrynowy wlewamy do garnuszka o grubym dnie i doprowadzamy do zagotowania.

Cukier, jajka, żółtka ucieramy razem.

 

Dodajemy skrobię kukurydzianą.

Wlewamy około szklankę gorącego sosu do żółtek i mieszamy.

 

Następnie ciągle mieszając dodajemy powoli resztę sosu. Pamiętajmy, aby nie wlać odrazu całego naraz, gdyż masa może się zwarzyć.

Gdy całość się połączy przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż masa zagęstnie i powstanie budyń ( mieszając w między czasie)

Masę owocową odstawiamy do przestudzenia.

Do zimnej masy powoli dodajemy miękkie masło i ucieramy.

Powinniśmy otrzemać gęstą kremową masę.

----------------------------------------------------------------------------

Blat biszkopotowy nasączamy ponczem i wykładamy połowę masy owocowej.

Przykrywamy drugim blatem i na wierzch wylewamy resztę kremu.

Wyrównujemy i wkładamy do lodówki ( najlepiej na całą noc)

Na drugi dzień na wierzch sugeruje ułożyć dużo świeżych malin lub brzoskwin, ja udekorwałąm cukrem pudrem.

 

poniedziałek, 30 lipca 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
mamamarzynia
2012/07/30 23:13:06
Wspaniale zobrazowany przepis! I bardzo pracochłonny, ale rzeczywiście można zabłysnąć :-)
-
2012/07/30 23:37:42
Bardzo ciekawy tort, a fotorelacja rozwiewa watpliwosci jesli ktos by je mial przy tworzeniu tego cacka :)
-
gosiaa99
2012/07/30 23:40:24
Dokładnie:)
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2012/07/30 23:58:38
łoo jejjj, czapki z głów za wytrwałość! ;)
-
2012/07/31 00:05:25
Fantastycznie wygląda!
-
slodka.babeczka
2012/07/31 00:06:10
Świetny instruktaż! A tort... cóż powiedzieć... po prostu wspaniale wygląda! Taki inny i piękny i na pewno smakowity:)
Pozdrawiam!
-
Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/07/31 00:36:23
tata ma jutro urodziny, na pewno ucieszyłby się z tego tortu!
-
shinawa
2012/07/31 01:17:06
jaaki gustowny, elegancki i szykowny no i oczywiście bardzo apetyczny!
-
majanaboxing
2012/07/31 06:40:47
Przepiękny tort Gosiu! Niebanalny, zupełnie inny, piękny i elegancki .
POzdrowienia :)
-
ogrodybabilonu
2012/07/31 08:21:47
Niesamowity!
-
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/31 09:10:25
Wow piękna instrukcja :) Pomysłowe ciasto :)
-
amaranthrose
2012/07/31 11:43:50
Wspaniałe ciasta.
Świetna instrukcja:)
-
Gość: karolciasmakuje, 91.231.14.*
2012/07/31 15:32:37
wygląda nieziemsko!:)
-
la_mad
2012/07/31 15:46:37
Podziwiam Twoje zacięcie do pieczenia :) Piękny torcik, i ten misterny brzeżek... naprawdę, podziwiam :)
-
mania179
2012/08/01 09:31:08
Nie przepadam za tak tłustymi kremami, ale może brzoskwinie trochę "przyćmiły" smak masła? Bo wygląda wspaniale!
-
Gość: coś smacznego, *.tmark100.revers.nsm.pl
2012/08/02 22:10:26
Bardzo ciekawy ten "płotek" - super pomysł !
-
20halina
2014/05/16 14:32:35
Bajka :))

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.