Blog > Komentarze do wpisu

Makaron "Primavera"

Na sam koniec dnia chciałam wam pokazać co dzisiaj było u mnie na obiad:) Makaron "Primavera" - brzmi zachęcająco, ale to po prostu makaron + dużo warzyw:)

Niby zwykłe proste danie, a jakie pyszne! Wszyscy zajadali się ze smakiem. Warzywa możecie zamienić dowolnie na takie, które akurat macie w lodówce jak np. paprykę, zwykły groszek, marchewkę, brokuły, fasolkę szparagową itp. 

Na zadjęciach dobrze nie widać, ale całość jest w śmietankowo -czosnkowym sosie - pycha!!!! Jeśli sosu będzie dla was trochę za mało, to ja zawsze dodaje kilka łyżek wody ( w której gotowałam makaron) tak, aby go trochę rozcieńczyć.

Gorąco polecam!

Przepis zmodyfikowany z książki: Good housekeeping

Składniki: Na 6 osób:

  • 400g makaronu (użyłam szerokich wstążek)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 ząbki czosnku
  • średnia cebulka
  • około 110 g groszku cukrowego 
  • 400g szparagów
  • 250g grzybów ( mogą być pieczarki)
  • 2 zółte cukinie
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2/3 szklanki parmezanu

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Cuknie kroimy w zapałki, a pieczarki w plasterki.

Myjemy wszystkie warzywa.

Końcówki szparagów ( te twarde) obcinamy, a następnie dokładnie obieramy "obieraczką do warzyw"( tak, aby pozbyć się włókien.

Następnie kroimy szparagi na 2,5 -3 cm kawałki.

Końcówki groszku cukrowego obcinamy.

Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu

Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła. Dodajemy cebulkę, chwile podsmażamy, a następnie wrzucamy pieczarki i cukinie. Smażymy przez kilka minut ( doprawiamy do smaku)

Przekładamy do dużej miski.

Na patelnie wlewamy śmietankę, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i resztę masła, doprawadzamy do zagotowania(doprawiamy solą i pieprzem). Odstawiamy na bok.

Makaron po ugotowaniu wyciągamy, a do wody wkładamy groszek i szparagi. Gotujemy przez 3-5 minut ( do miękkości). Odcedzamy.

Do warzy dodajemy makaron, groszek, szparagi, wlewamy śmietankę i wsypujemy parmezan(doprawiamy ewentualnie do smaku).

Mieszamy i podajemy ;-)

Jeśli akurat mamy szczypiorek lub natkę pietruszki, to posypujemy wierzch.


 

piątek, 27 lipca 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/07/27 06:41:05
Wygląda przepysznie! Rzeczywiście bardzo wiosenny :) Pozdrawiam
-
Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/27 07:20:19
bardzo zachęcające danie :) i sposób na opróżnienie lodówki :)
-
judik1119
2012/07/27 09:53:37
Wygląda bardzo apetycznie:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.