Blog > Komentarze do wpisu

Słodki cynamonowy bochenek

Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe ze słodkim cynamonowym ślimaczkiem, który nie do końca mi wyszedł taki jaki powinnien. Mimo wszystko w dalszym ciągu prezentuje się wspanile z delikatnym puszystym wnętrzem i lśniacą brązową skórką.

Dla urozmaicenia do środka możecie dodać np :orzechy, nutellę, czekoladę czy np. rodzynki.

 

A chlebek na drugi dzień pokroiłam w kromi i zapiekłam na rumiano w tosterze- bardzo wszystkim tak podany smakował!


 Źródło: Blog :Closet Cooking

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 370g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70g roztopionego masła
  • 235ml  ciepłego mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

-----------------------------

Na ślimaczek cynamonowy:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła

-------------------------

Na glazurę:

  • 1 jajko
  • łyżka mleka
  •  

Drożdże, mleko, masło, jajka i cukier połączyć razem. Dodać sól i połowę mąki.

Zacząć wyrabiać, dodając w miarę potrzeby resztę mąki.

Ciasto zagniatamy około 8-10 minut, aż zrobi się jednolite, lśniące i elastyczne.

Następnie przekłądamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1i 1/2 -2 godzin.

Cukier i cynamon mieszamy razem.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt ( ciasto rozwałkowujemy na 0,5cm grubości i starajmy się tak je rozwałkować, aby nam idealne zmieściło się w naszej formie)

Prostokąt smarujemy masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Roladę wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 -50 minut, aż ciasto prawie podwoi objętość.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.

Piec w 180*C przez około 40 minut 

Jeśli w czasie pieczenia wierzch zacznie wam zbyt szybko się rumienić, to należy go przykryć folią auluminową.

czwartek, 05 lipca 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2012/07/05 08:55:35
Coś pysznego:)
-
judik1119
2012/07/05 10:02:22
Wspaniały, oczarował mnie:)
-
cuda.wianki
2012/07/05 10:14:48
śliczny ten chlebek! :-))
-
ugotujmy
2012/07/05 10:30:31
jaki ładny ma wzorek!:-)
-
kuchcikowo
2012/07/05 10:58:07
Wygląda cudownie. Chętnie bym do kawki taki kawałeczek zjadła!
-
fantazjemagdyk
2012/07/05 15:10:40
prosty i przepyszny
-
la_mad
2012/07/05 17:51:55
A mnie się podoba takie niesforny zawijas :) Chlebek musi być pyszny!
-
majanaboxing
2012/07/05 21:42:54
Śliczny i taki smakowity. Aromatyczne cudeńko:)
A ja kocham cynamon. Uściski:*
-
mojeslodkie
2012/07/06 16:33:11
o wow, świetnie wygląda! :)
-
Gość: Siaśka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/06 17:14:43
musi być niesamowicie dobry :D
-
mojeslodkie
2012/08/12 00:45:49
zrobiłam, wprawdzie mój nie wygląda tak dobrze, ale smakuje świetnie :) dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
slodkie.blox.pl/2012/08/Slodki-cynamonowy-chlebek.html
-
Gość: Ania, *.18-2.cable.virginm.net
2015/04/02 22:00:29
:-))) Się uśmiałam - mamy nowy rodzaj aluminium :-) Pan Mietek wymyślił AMELINIUM a Pani wymyśliła AULUMINIUM :-D Oczywiście, żartuję.

Bułka pyszna. To jest chyba to, co piekła moja prababcia i za czym ja tak przeglądałam Internety. Tylko ona piekła bez cynamonu. Dziękuję za przepis i Wesołych Świąt!
-
Gość: , *.hsd1.fl.comcast.net
2015/04/03 02:45:47
hehe:)
Wesolych swiat! Pozdrawiam goraco

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.