Blog > Komentarze do wpisu

Ulubione ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Koniecznie muszę się z wam podzielić tym przepisem! Upiekłam ją już 3 razy ( w ciągu 2 tyg) i wszyscy, którzy próbowali odrazu zrobili zamówienie na kolejną:). Drożdżówka wychodzi wilgotna, puszysta, mięciutka o ładnym delikatnym słonecznym kolorze. Jedna wada - bardzo szybko się rumieni w czasie pieczenia!, więc musicie mieć na nią oko ;).

Więc, jeśli dalej szukacie ulubionego przepisu, to proponuje wypróbować ten i może i wam tak bardzo posmakuje jak i mi :)

Pozdrawiam

Przepis z książki (lekko zmodyfikowany) "Ciasta I desery"-Kuchnia Polska

Składniki: na blachę 22x33cm

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 5 żółtek
  • 4 dag świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 115g masła( bez soli)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru

Kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki krupczatki
  • 115g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • około 250g truskawek lub innych owoców np. jagód


Zaczyn:

W 3 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru, mieszamy, zaczyn przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do podrośnięcia na  około 10 minut.

Do przesianej przez sito pozostałej mąki dodajemy resztę cukru, żółtka, sól, zaczyn i pozostałe mleko, wyrabimay ciasto.

Gdy składniki się połączą, dolewamy rozotopione masło i wyrabiamy tak długo, aż stanie się sprężyste i lśniące. 

Przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( u mnie 22 x33cm).

Na wierzch układamy truskawki(lekko dociskając) i posypujemy obficie kruszonką.

Odstawiamy na bok do lekkiego podrośnięcia( na około 25 minut), a w między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C.

Gdy piekarnik się rozgrzeje wkładamy ciasto i pieczemy przez około 45 minut.

Po upieczniu uchylamy lekko dzwiczki do piekarnika i pozostawiamy ciasto przez jeszcze około 5 minut zanim je wyciągniemy.

Uwaga ciasto bardzo szybko się rumieni, więc ja pod koniec pieczenia jeśli potrzeba przykrywam wierzch folią alumionową.

* Ciasto upiekłam także z jagodami ( 3 szklanki jagód) i wyszło według mnie lepsze niż z truskawkami.

*Może użyć dowolnych owoców, albo je pominąć.

* Nie polecam piec tej drożdżówki w formie keksowej

* Ciasto jest najlepsze pierwszego dnia, ale jest smaczne do maksymalnie 3 dni.

*Ja piekłam 42 minuty, ale w zależności od piekarnika i blachy ciasto możemy piec od 35 do 50 minut,


niedziela, 22 lipca 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
hapsfuji
2012/07/23 14:20:24
Wygląda bardzo apetycznie.
-
amaranthrose
2012/07/23 14:25:43
Uwielbiam drożdżówkę.
Taka z truskawkami, najlepsza!
-
2012/07/23 14:48:16
Nie przepadam za drożdżowymi plackami bo na drugi dzień już straszne suchotniki się robią ale po Twoim wstępnie mam straszną ochotę na to ciacho, wygląda naprawdę obłędnie :)
-
Gość: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
2012/07/23 17:36:36
" Drożdżówka wychodzi wilgotna, puszysta, mięciutka o ładnym delikatnym słonecznym kolorze. " po przeczytaniu tego zdania od razu wiedziałam, że muszę je zrobić, a jak zobaczyłam zdjęcia, to przepis od razu wylądował w ulubionych zakładkach. :)
-
majanaboxing
2012/07/23 17:37:30
Piękne to ciasto Gosiu. Uwielbiam drożdżowe z pysznymi owocami. Sliczne zdjęcia :)
Pozdrowienia
-
gosiaa99
2012/07/23 20:38:42
kuchennefascynacje: Drozdzowka na drugi dzien jest jeszcze w miare wilgotna, na trzeci to tylko da sie zjesc z mlekiem;-) Zauwazylam, ze za drugi razem za bardzo ja przypieklam i zrobila sie o wiele bardziej sucha, wiec trzeba uwazac, aby nie piec jej za dlugo.
Agnieszko: Mi ona bardzo przypomina smakiem tak, ktora moja mama piekla:) Zapewne dlatego tez dla mnie jest przepyszna:)) Mam nadzieje, ze i tobie przypadnie do gustu:)
Pozdrawiam serdecznie
-
hapsfuji
2012/07/23 20:40:48
A mam pytanie...
Czy takie ciasto wyjdzie w prodiżu?
-
Gość: coś smacznego, *.tmark100.revers.nsm.pl
2012/07/23 20:50:59
mhmmm, wygląda bardzo apetycznie :)
-
gosiaa99
2012/07/24 03:42:28
hapsfuji: Niestety nei mam duzego doswiadczenia z prodizem, ale mysle, ze ciasto uda sie Bedzie na pewno duzo wyzsze, wiec bedziesz musiala zwrocic uwage na czas pieczenia. Pamietaj tez ze ciasto w piekarniku mi sie bardzo szybko zarumienilo i pod sam koniec musiala przykryć je folią alumionową.
Trzymam kciuki i mam nadzieje, ze ciasto sie uda idealnie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
hapsfuji
2012/07/24 11:22:02
Dziękuję... tak tylko zapytałem.
Pewnie i tak nie będę robił... aha, ja jestem on...
Pozdrawiam.
-
gosiaa99
2012/07/24 13:04:14
Nie ma za co:)
A i przepraszam za "ją" ;-)
Obecuję poprawę;-)
Pozdrawiam
-
hapsfuji
2012/07/24 13:32:46
Nic się nie stało.
Nawzajem.
-
Gość: Ola, 89.204.234.*
2012/07/24 15:11:49
ja drożdżówki piekę niemal pod przymusem, bo mój Łasuch tak je uwielbia, że co się tylko blacha skończy (zajmuje mu to góra 3 dni...) od razu łasi się o nową :)
-
Gość: pati, *.lublin.mm.pl
2012/08/11 17:18:10
Wygląda smakowicie , na pewno spróbuje ;)
-
gosiaa99
2012/08/12 01:02:53
Olu: U mnie to ja pochłaniam wszystko co drożdżowe:))
Pati: Bardzo się cieszę ;-)
pozdrawiam
-
Gość: Magdalenka, *.adsl.alicedsl.de
2013/04/13 23:14:38
Dziś zrobiłam drożdżówkę, wyszła jak marzenie, chociaż poprzestawiałam w niej wszystko. Zrobiłam swoją w mniejszej formie, z połowy składników. Zamiast 5, dodałam 2 jajka. Mąki tortowej też nie miałam, dałam zwykłą. Nie dysponowałam drożdżami świeżymi, dałam paczuszkę suchych. Ciasto mi nie chciało wyrosnąć, więc po godzinie oczekiwania postanowiłam zrobić z niego topielca i wrzuciłam je do gara z zimną wodą, poczekałam aż wypłynie, włożyłam do formeki, usadziłam truskawki, dodałam kruszonkę i na 50 min wsadziłam do pieca. Wyszło bajecznie, wilgotne, pachnące truskawkami, a do tego wyrosło tak, że hej. Lubię tak sobie kuchennie poeksperymentować :)

Pozdrawiam!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.