Blog > Komentarze do wpisu

Babka ucierana serowo-truskawkowa (Strawberry Swirl cream cheese pound cake)

Przepyszna ciężka, wilgotna baba przepleciona truskawkowym dżemem. Ciasto zawiera sporo jajek, masła i serek "Philadelphia - cream cheese" i choć to bomba kaloryczna, to gorąco zachęcam was do pieczenia..bo jest pyszne! A poza tym raz na jakiś czas możemy sobie odpuścić:)

Pozdrawiam

Źródło:Southern Living

Składniki:

  • 300g miękkiego masła
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/3 szkl. cukru ( jeśli dżem będzie bardzo słodki, to sugeruje zredukować do szklanki)
  • 225g kremowego serka typu "philadelphia"
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 6 dużych jajek
  • 200g dżemu lub konfitury truskawkowej

Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając powoli dodawać resztę składników (kolejny składniki dodajemy wtedy, kiedy ostatnio dobrze się połączy) cukier, serek, po jednym jajku, ekstrakt, a na sam koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i solą.

Formę z kominkiem natłuszczamy i oprószamy mąką lub bułką tartą.

Na spód wykładamy 1/3 ciasta, na wierzch rozprowadzamy połowę konfitury.



Przykrywamy 1/3 ciasta i rozprowadzamy resztę konfitury.

Na koniec całość przykrywamy resztą ciasta i wierzch wyrównujemy.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 175*C przez około godzinę i 10 minut lub do suchego patyczka. Ja po około 40 minutach ciasto z wierzchu przykryłam folią alumionową, bo zbyt szybko się zarumieniło.

Wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć temp. pokojową.

piątek, 24 sierpnia 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
mikimama
2012/08/24 07:53:52
Pozmieniało się troszkę u Ciebie..... muszę przyznać, że uwielbiam takie ciasta jak to Twoje!
-
Gość: Joasia, Domowe Frykasy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/24 09:15:41
Piękne zdjęcia! Używasz światła naturalnego, odbijasz je albo rozpraszasz? Fotki bardzo naturalne i bez wydziwiania, piękne.
-
milk_chocolate84
2012/08/24 09:52:17
prezentuje się perfekcyjnie!
-
Gość: kaczodajnia, 91.229.22.*
2012/08/24 09:53:12
wygląda przepięknie, a mnie się ostatnio właśnie chce takiej ucieranej babki, chyba wypróbuję
-
Gość: Aga, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/08/24 10:42:54
Zjawiskowe!
-
amaranthrose
2012/08/24 11:27:16
Wspaniała babka, przepięknie się prezentuje:)
-
majanaboxing
2012/08/24 12:29:05
Cudowna jest!
Musi być obłędna w smaku :)
-
gosiaa99
2012/08/24 12:55:13
Dziękuje za miłe słowa:)
Joasiu: Ogromnie mi miło, ze zdjecia ci sie podobaja:)
A co do swiatla, to uzywam naturalnego:)
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: Basia, 193.111.166.*
2012/08/24 14:14:41
Wygląda pysznie i chyba jeszcze l;epiej smakuje, prawda?
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Monisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/24 15:06:57
rozkosz dla podniebienia!w jesienny,słotny dzień pasowałaby idealnie:)
-
dusiowaa
2012/08/24 15:13:01
piękna jest
-
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/24 15:37:23
Wow.. piękna!!
-
Gość: jorisek, *.dynamic.chello.pl
2012/08/25 15:30:38
a ile cukru trzeba dodać?
-
karin-29
2012/08/25 20:42:04
W sam raz do popołudniowej kawki:)
-
Gość: Agnieszka, *.5-3.cable.virginmedia.com
2012/08/30 15:14:55
Jest piekna i bardzo dostojna. Mysle, ze sprobuje upiec, moze nie z truskawkowym dzemem, ale na pewno z czyms dzemopodobnym na bazie Twego przepisu :) Pozdrawiam.
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/08/31 21:59:16
Mi w tego typu ciastach bardzo często (prawie zawsze w sumie, ale kiepsko to brzmi...) wychodzą zakalce. A staję na głowie (w przenośni rzecz jasna), żeby się udały. Twoje wygląda bardzo apetycznie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek...
-
Gość: Agnieszka, *.5-3.cable.virginmedia.com
2012/09/04 00:20:04
Gosiu, zrobilam :)
Wyszla bardzo wilgotna.
Ja troche przesadzilam z dzemem i dalam go za duzo ale i tak jest pyszna.
Dziekuje Ci bardzo za przepis.
-
gosiaa99
2012/09/04 02:52:01
Agnieszko bardzo się cieszę, że babka smakuje:)
A co do dzemu, to pewnie przy wiekszej ilosci w czasie pieczenia wychodzi na boki hmn moze cos nieco bardziej zwartego jak powidlo byloby lepszym rozwiazaniem:) Tak czy owak jesli smakowala, to najwazniejsze:)
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.