Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na zakwasie z syropem klonowym

Bardzo smaczny chleb pszenny na kanapki z dodatkiem syropu klonowego. Chleb nie wychodzi słodki...zakwas jest kwaskowaty, więc wszystko się ¶wietnie  balansuje. Zdecydowanie wam posmakuje i z pewno¶ci± będziecie zadowoleni z wypieku:)

Przepis pochodzi ze zbiorów Zorry, więc nie muszę was specjalnie zachęcać..bo wszystkie jej przepisy s± na prawdę dobre i godne polecenia.

Pozdrawiam!

 Przepis Zorry lekko zmodyfikowany _ KLIK

Składniki na jeden duży bochenek.

Zaczyn:

  • 30g aktywnego zakwasu
  • 160g wody
  • 100g m±ki pszennej (typ 550)
  • 40g m±ki żytniej ( typ 960)
  • 20g syropu klonowego

Składniki na zaczyn poł±czyć razem. Przykryć i odstawić na 12-14 godzin w temp. pokojowej.

Ciasto wła¶ciwe:

  • 500g m±ki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 260g wody
  • 4g ¶wieżych drożdży ( użyłam suszonych)
  • 12g soli

Drożdże "rozkruszyć" do m±ki, wlać cały zaczyn z poprzedniego dnia i około połowę wody. Zacz±ć wyrabiać, powoli dodaj±c resztę płynu.

Na sam koniec wsypać sól i dalej wyrabiać. ( ja wszystko wyrabiałam mikserem, a sól dodałam na samym pocz±tku) Wyrabiać ciasto, aż zrobi się elastyczne około 10 minut.

Następnie przełożyć do miski ( ja lekko natłuszczyłam j± oliw±) przykryć i odstawić na 1 i 1/2 do 2 godzin. W między czasie ciasto możemy złożyć 2 razy ( ja tego nie robiłam)

Następnie przekładamy je na lekko oprószony m±k± blat i formujemy okr±gły lub podłużny bochenek.

Ja wszystkie boki zakładam do ¶rodka tak, aby powstał zgrabny bochenek.

 



Przekładamy do oprószonego m±k± koszyczka lub natłuszczonej blachy. (Ja zawsze wkładam ciasto do worka plastkowego-uważajmy, żeby ciasto nie przywarło do woreczka w czasie wyrastania)



Odstawiamy na 60 -70 minut.

Pół godziny przed pieczeniem do piekarnika wkładamy kamień (je¶li mamy) i nastawiamy piekarnik na 250*C.

Wyro¶nięty bochenek przekładamy ostrożnie na rozgrzany kamień, nacinamy szybko ostrym nożem. 

Na doln± półkę wkładamy duż±, płask± blachę z około 3/4 szklanki gor±cej wody (para w czasie pieczenia odpowiada  za piękn±, rumian± skórkę)

Po 20 minutach zmniejszamy temp do 200*C ( wtedy też wyci±gam blachę na której była woda) i pieczemy przez kolejne 15 minut.

Studzić na kratce.

Smacznego!

 

¶roda, 29 sierpnia 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Go¶ć: kaczodajnia, 91.229.22.*
2012/08/29 08:13:49
Wygl±da ¶wietnie, ale zgubiłam się wkładasz chleb najpierw chleb do worka plastikowego i razem z nim do koszyczka ? Czy chleb do koszyczka i razem z koszyczkiem do worka?
S± zdjęcia zarówno chleba w koszyczku jak i chleba w worku i się troszkę zgubiłam :)
-
Go¶ć: kaczodajnia, 91.229.22.*
2012/08/29 08:14:35
I wła¶ciwie po co ten plastikowy worek?
-
karmel-itka
2012/08/29 08:32:31
o jeju, wygl±da niesamowicie!
-
gosiaa99
2012/08/29 12:26:04
Kaczodajnia: Chleb wkładam do koszyczka, a potem do woreczka plastikowego.
Wtedy wiem, że ciasto w czasie wyrastania nie wyschnie..co często się zdarza...i przy efekcie końcowym mamy brzydk± i nie apetyczn± skórkę.
A przepis poprawię...bo rzeczywi¶cie można się pogubić..słuszna uwaga:))
Pozdrawiam serdecznie
-
przecinkowa
2012/08/29 16:55:05
Dobre z dobrym :) A chlebek wygl±da cudownie :)
-
milk_chocolate84
2012/08/29 17:36:50
uwielbiam patrzeć na Twoje chleby. S± takie idealne!
-
majanaboxing
2012/08/29 22:27:37
Zorry przepisy s± ¶wietne, to fakt.
Twój chlebek wygl±da znakomicie. :)
-
2012/08/30 18:09:04
Uwielbiam Twój blog więc nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
www.uwielbiamgotowac.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

pozdrawiam cieplutko
-
la_mad
2012/09/02 17:25:02
Ode mnie również masz nominację do Versatile Blogger Award :) Pozdrawiam!
-
Go¶ć: , *.as43234.net
2012/09/06 01:18:30
wspaniały chlebu¶ , niamm
-
Go¶ć: , *.as43234.net
2012/09/18 01:03:33
najlepszy chleb jaki kiedykolwiek zrobiłam łał
dziękuję za przepis
Małgo¶a;-}
-
gosiaa99
2012/09/18 13:51:25
Super !Cieszę się, że przepis się przydał:)
-
Go¶ć: Mariola, *.237.multiplay.pl
2018/02/18 22:09:25
Chleb jest przepyszny, piekę go już od 3 miesięcy

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
s± własno¶ci± autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.