Blog > Komentarze do wpisu

Włoski chleb wiejski na zakwasie

 Znowu mam zakwas! :) Odrazu przejrzałam zakładki i znalazłam ten chlebek na zakwasie i drożdżach..jako, że mój zakwas jeszcze młody, więc przepis przypasował mi idealnie. Jeśli chodzi o ciasto, to moje było lepkie i rzadkie...wyrabiałam mikserem. Ale do zakwasu zamiast (171g) mąki chlebowej użyłam żytniej..bo nie miałam innej..więc może wam takie lepkie nie wyjdzie. Tak czy inaczej..wyrabiałam i wyrabiałam z dobre 20 minut, aż ciasto zrobiło się bardzo elastyczne i jednolite. Jak widzicie chleb wyszedł wspaniały z dużą ilością dziur..chrupiącą skórką i cudownym sprężystym miąższem..więc zdecydowanie było warto. 

Jeśli będziecie mieć problemy z luźnym ciastem, to najprościej umieścić ciasto w blaszce zamiast koszyczka.

Pozdrawiam

Przepis znalzałam na blogu "Spiżarnia",---klik, a przepis cytuję za Szkutnikiem - i tutaj możecie objrzeć jego blog 

Zakwas:

  • starter 24 g (płynny lub gęsty)
  • woda 120 g
  • mąka chlebowa - najlepiej wysokoglutenowa - 171 g (ja akurat nie miałam mąki pszennej, więc użyłam żytniej)


Wymieszać zakwas z wodą. Dodać mąkę. Wyrobić, zostawić na 8-12 h w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe

  • zakwas - 315 g
  • woda - 342 g
  • mąka - najlepiej wysokoglutenowa 428 g
  • drożdże świeże - 5-6 g
  • sól - 12 g
  • otrębów pół szklanki lub trochę mniej


Wyrabiamy ciasto dwuetapowo, czyli:
1. Łączymy wszystkie składniki używając 280g wody (resztę dodamy później). Wyrabiamy naprawdę solidnie, w zależności od talentu 8-12 minut. Kiedy ciasto jest wyrobione dodajemy powoli odłożone 62 g wody. Najlepiej powoli (po łyżce dwie) do wrobienia każdej porcji. Ciasto zacznie się robić luźniejsze. Całe wyrabianie powinna zając 15-18 minut.

2. Teraz ciasto przykryte dojrzewa 3 godziny w temperaturze pokojowej. W połowie składacie, najlepiej w samej misce. Ciasto powinno być bardzo wyrośnięte, pełne wielkich bąbli, delikatne. W smaku lekko kwaskowe.

3. Formujemy okrągły bochen i wkładamy do kosza w którym umieściliśmy wcześniej szmatkę wysypaną mnóstwem otrąb. Szmatka jest ważna przy takiej hydracji, choć możecie zaryzykować bez niej. W zależności od tego jak mocną mieliście mąkę formowanie będzie albo proste i przyjemne, albo doprowadzi was do rozpaczy. Radze mieć sporo mąki na stolnicy (unikajcie wsypania maki do bochenka), metalową łopatkę pod ręką. Staramy się nie nie porobić wielkich kieszeni z powietrzem, ale też nie odgazować bułki zupełnie.

4. Chleb wyrasta 1-2 godziny. Możecie od czasu do czasu zajrzeć do chleba podczas wyrastania i podsypać otręby na około (zmniejszycie szanse na przylgnięcie do szmatki).

Piec z kamieniem nagrzewamy do 260C.

5. Wykładamy delikatnie i szybko chleb na oprószoną kaszą manną lub semoliną lub otrębami łopatę. najlepiej sam bochenek wcześniej dosypać jeszcze po wierzchu otrębami, zwłaszcza jeśli wygląda wam na mokry. Teraz szybko bez nacinania do gorącego pieca. pół szklanki gorącej wody na blachę która nagrzewała się pod kamieniem.
Ustawiamy piec na 240 st C - 10 min.
230 st C -  20 min.


czwartek, 16 sierpnia 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2012/08/16 07:26:36
Wygląda fenomenalnie! Chyba będę musiała dokarmić zakwas;)

pozdrawiam

Malwinna
-
przecinkowa
2012/08/16 10:35:19
Wygląda cudnie :) Już mam takiego smaka na domowy chleb tylko muszę czekać aż zakwas mi się zrobi ;)
-
judik1119
2012/08/16 12:52:48
Chlebek wygląda idealnie!:-)
-
Gość: Ola, 89.204.235.*
2012/08/16 16:20:38
wygląda świetnie! i ta skórka, musi bardzo pysznie chrupać... :)
-
milk_chocolate84
2012/08/16 20:58:16
ale dziury! Zapisuję przepis, uwielbiam takie chlebusie z chrupiącą skórką ;)
-
Gość: Agosgalapagos, *.cm.vtr.net
2012/08/18 04:11:08
piękny chleb, chyba się skuszę :D
-
Gość: , *.free.aero2.net.pl
2013/01/19 18:52:02
Chlebek na zdjęciu rewelacja, to co mi wyszło stosując się idealnie do przepisu można nazwać żenadą, o żadnym formowaniu chlebka nie mogło być mowy, ponieważ ciasto miało płynną konsystencję, szkoda czasu, czekania i wyrzuconych składników
-
gosiaa99
2013/01/20 00:24:14
Ogromnie mi przykro, ze ci sie chleb nie udał. Przepis jest dość znany i wiele osób z niego korzystało...hymn nie wiem co mogło pójść nie tak.szkoda, ze nie zostalo umieszczone w formie keksowej, jeśli było, aż tak rzadkie. Czasami rodzaj mąki nawet pszennej, inna firma, wyrabianie ciasta robi duża różnice. Moje ciasto było tez rzadkie, ale poprzez długie wyrabianie zrobiło sie elastyczne. Proszę nie podawaj sie w pieczenia i skorzystaj z innego przepisu. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz
-
kasandraa6
2013/04/11 18:47:24
bardzo dobry chlebek, dziś upiekłam polecam :-)
-
Gość: Magda, *.jmdi.pl
2014/04/06 11:39:25
A ja się pytam, dlaczego napisałaś, że bez nacinania, skoro na zdjęciu chlebek jest widocznie nacięty????/
-
gosiaa99
2014/04/06 12:13:40
Przepis pochodzi z innego bloga(link pod pierwszym zdjeciem) wiec zostal skopiowanym oczywiscie zdjecia sa moje i jak najbardziej przepis zostal wyprowany. Ale faktycznie nie zostosowalm sie do przepisu calkowicie, bo bochenek nacielam:) przepraszam za zmylke:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.