Blog > Komentarze do wpisu

Zakręcony chlebek drożdżowy cynamonowo - jabłkowy(cinnamon-apple twist bread)

Ogromna drożdżówka z cynamonowo -jabłkowym nadzieniem i słodkim lukrem ;! Pycha, pycha i jeszcze raz pycha:) Wyszła tak duża, że wam sugeruje zrobić dwie mniejsze. Z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje, ale  przy formowaniu miałam problem... przy przekrawaniu wzdłuż rolady farsz mi się wylewał, więc było mi ciężko ją ładnie przekroić. Starałam się szybko ją spelść, aby jak najwięcej faszu pozostało w środku, a nie na zewnątrz ;-) Nadzienie ma być rzadkie, ale w czasie pieczenia się zetnie, więc się specajnie nie przejmujcie wyglądem drożdżówki przed upieczeniem.

Upieczona, polukrowana wygląda całkiem aptycznie..a jak smakuje.. :)

Gorąco polecam!

 

Przepis pochodzi ze strony: KingArthurFlour

Składniki na jeden ogromny lub dwa średnie bochenki:

  • niepełne 3 szklanki mąki ( użyłam chlebowej) 
  • 1/4 szklanki płatków ziemniaczanych*
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • duże jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 240ml ciepłego( nie gorącego!) mleka

Na nadzienie:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki pszennej

Na glazurę:(zrobiłam z połowy składników)

  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 -3 łyżki śmietanki kremówki lub 1-2 łyżki wody

 Mąkę, cukier, drożdże, sól, cynamon i płatki mieszamy razem. 

Dodajemy mleko, masło i jajko.

Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż zrobi się lśniące i elastyczne. Powinno odchodzić od brzegów miski, jeśli ppotrzeba to dodajemy odrobinę więcej mąki(2-3 łyżki). 

Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Przygotowujemy nadzienie:

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mąkę, cukier i cynamon mieszamy razem, dodajemy jabłko i sok.

Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekłądamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej 25x30)- nie musicie się trzymać idealnie wymiaru.


Na wierzch rozkładamy nadzienienie ( zostawiając około cm od brzegów)


Nadzienie będzie nieco rzadkie, ale wszystko się ładnie nam zetnie w czasie pieczenia. 

Zwijamy w roladę.


Roladę przełożyłam odrazu na papier na któym będzie się piekła tak, aby nie musiała jej przenosić, gdy będzie już zapleciona.


I teraz bardzo ostrym nożem przekrawamy roladę na pół wzdłuż.  Przekrawanie może wam przysporzyć nieco kłoptów, gdyż wypływa w czasie krojenia...ale tak ma być.




Następnie splatamy je razem. Nie przejmujcie się wylewającym farszem, bo ciasto będzie wyglądać i smakować wspaniale po upieczniu.


Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do podrośnięcia.

Pieczemy w 180*C przez około 43 minuty.

Po ostudzeniu oblewamy lukrem i podajemy.

Smacznego!

* Płatki ziemniaczane możecie pominąć, jednak dzięki nim strucla jest bardziej wilgotna i pozostaje dłużej świeża


niedziela, 12 sierpnia 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
shinawa
2012/08/12 01:09:32
wygląda cudnie :)
-
panna_malwinna
2012/08/12 08:34:44
Wieki mnie u Ciebie nie było. Stęskniłam się za tymi pięknymi zdjęciami i smacznymi przepisami. Oczywiście pierwsze , co zrobię to przejrzę domowe pieczywo;)
-
ugotujmy
2012/08/12 08:47:40
oj baaardzo apetycznie!
-
milk_chocolate84
2012/08/12 09:23:30
robiłam podobną roladę :) Zawijanie rzeczywiście nie jest proste, ale efekt rekompensuje wszystko :)
A powiedz mi kochana.. gdzie właściwie można kupić te płatki ziemniaczane? Może źle się rozglądam ale jakoś się jeszcze na nie chyba nie natknęłam. Ja czasem do wypieków dodaje ziemniaka z poprzedniego obiadu, właśnie dla tego aby dłużej zachować świeżość.. a takie płatki wiele by mi ułatwiły :)
Pozdrawiam :)
-
przecinkowa
2012/08/12 11:23:11
Uwielbiam takie zawijańce i do tego kubek zielonej herbaty .... mniam! :)
-
gosiaa99
2012/08/12 11:33:43
Ciesze się ogromnie, że przepis przypadł do gustu:)
Milk chocolate:W Polsce niestety nie mam pojecia gdzie mozna platki kupic...wydaje mi sie, ze powinnas zamowic je przez internet. Ja tez tak robilam, ze zostawialam troche ziemniakow z obiadu ;-) Ale ostatnio znajduje coraz to wiecej przepisow do ktorych dodaje sie platki ziemniaczane, wiec postanowialm je kupic. Ja mieszakam na Florydzie i tutaj kupilam je w pierwszym lepszym sklepie.
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/08/12 12:01:23
Bardzo ciekawy przepis. I pewnie smaczny. Na blogach ciągle pojawia się tyle nowych smaczności, że nie wiem, za co się zabrać, najchętniej za wszystkie naraz.;)
-
kaspiecze
2012/08/12 13:10:55
wygląda rewelacyjnie! i jak ładnie musi pachnieć
-
2012/08/12 14:27:15
Wygląda mega pysznie, z checią bym skubła te odkrojone kawałki :)
-
2012/08/12 17:18:52
Świetny pomysł na to zwijanie. Zresztą na całe ciacho też.
-
Gość: Agnieszka, *.5-3.cable.virginmedia.com
2012/08/15 00:58:11
Gosiu, piekny ten chlebek. Zdjecia przemawiaja do mnie, bardzo, aby sprobowac go upiec.
-
dianasiudy
2012/08/15 17:12:38
CIEKAWY PRZEPIS (wklejam przyjacielską notkę), A OPTYMISTYCZNA ENERGIA DLA KOMÓREK NERWOWYCH NASZEGO MÓZGU. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA W XXI WIEKU: INFO (BIOLOGICZNA POMOC) *****

CHLEB ANTYNOWOTWOROWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

CHLEB ANTYNOWOTWOROWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 80% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY, TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: www.instytutirl.com.pl/index6.php

8.TEMAT.
ENGLISH VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
-
2012/10/04 21:11:25
witam :) zrobiłam drożdżówkę, jest przepyszna i świeża również na następny dzień. Dodałam ziemniaki rozgniecione widelcem. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam.
P.S. Przerobiłam już kilka przepisów z Twojego bloga i wszystko baaardzo mi smakuje :)
-
Gość: Iga z Dietmap, *.dynamic-ww-4.vectranet.pl
2015/11/11 10:51:49
Cynamon z jabłkiem to chyba najlepsze połączenie na świecie, a łącząc to wszystko z drożdżowym smakiem i zapachem to prawdziwa eksplozja smaku :) MNIAM!!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.