Blog > Komentarze do wpisu

Zawijane cynamonowe bułeczki z serkiem philadelphia ( jak muffinki)

A na koniec weekendu zapraszam na cynamonowe bułeczki ;-) Tym razem nareście jest instrukcja ze zdjęciami!:)

Dziękuje za cierpliwość:)

Pozdrawiam

 

Przepis powstał w oparciu o: XXXX-KIng Arthur Flour

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki płatków ziemniaczanych
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 65g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki
  • około 3 łyżeczek mleka 

Serowa polewa:

  • 110g serka kremowego serka typu "philadelphia"
  • kilka łyżek mleka
  • 6 łyżek lub więcej cukru pudru

Serek utrzec z cukrem na puszystą kremową masę. Dodać mleka, aby masę nieco rozluźnić ( tak,a by łatwo nam się ją rozsmarowywało)

Ciasto:

Jeżli wyrabiam mikserem to wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. 

Jeśli natomiast ręcznie to : Wsypujemy do dużej miski mąkę, drożdże, sól,  cukier, płatki -mieszamy.


Wlewamy mleko, jajka i masło,  wyrabiamy.


Ciasto powinno być zwarte, miękkie, lśniące i lekko się lepić.


Wyraiamy przez kilka minut, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

W między czasie przygotowujemy nadzienie:

Cukier, cynamon i mąkę mieszamy razem.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (30x40cm)


Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem cynamonowym.


Następnie zwijamy ciasto w rulon i ostrym nożem kroimy na 16 plasterków. Ja nóż podsypywałam mąką, aby mi się łątwiej kroiło.


Bułeczki przekładamy do natłuszczonej formy muffinkowej ( możecie wyłożyć ją wcześniej papilotkami, które proponuje lekko natłuścić)

Nie wszystkie zmieszczą się w formie muffinkowej, więc aby nie czekać dłużej, to je przełożyłam do takich foremek:


Odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę.


Pieczemy w 180*C przez około 20 minut, aż zrobią się złote.


Jeszcze lekko ciepłe bułeczki smarujemy słodkim serkiem lub oblewamy lukrem.

niedziela, 19 sierpnia 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
milk_chocolate84
2012/08/19 20:43:49
kocham cynamon! :)
Pyszne bułeczki :)
-
Gość: Małgorzata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/19 21:07:24
Oj jak ja dawno nie robiłam drożdżowych bułeczek..
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/08/19 21:39:59
Łał, śliczne są :)
-
Gość: Bee, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/19 21:48:54
Cynamonowe są przepyszne, aż mi zapachniało... ;)
-
shinawa
2012/08/20 03:18:37
mmm wyglądają super :) na rado do kawy.. idealne
-
Gość: Madzialena, *.tvsat364.lodz.pl
2012/08/20 10:09:22
Niesamowicie wyglądają te babeczki! :) I z pewnością świetnie smakują :) Cynamonowe bułeczki kojarzą mi się zdecydowanie z jesiennymi, powolnymi porankami :)
-
Gość: kathy, 89.129.121.*
2012/08/20 15:06:10
Witam,

Buleczki wygladaje niesamowicie pysznie, z ogromna przyjemnoscia bym je zrobila, ale nie mam pojecia co to sa platki ziemniaczane. I ewentualnie czym mozna je zastapic.

pozdrawiam
-
gosiaa99
2012/08/20 20:39:47
Kathy: Płatki ziemniaczane mozesz zastapic ugotowanym i dobrze rozgniecionym ziemniakiem. Ja do tego przepisu użyłabym jedno małego ziemniakaa.
Niestety nie wiem gdzie mozna je kupic w polsce, ale znalazlam na tej stronie --www.jantar.slupsk.pl/zpz_stolon/platki_ziemniaczane/

Ja kupuje zawsze najbardziej natrualne jakie moge znalesc i uzywam dosc czesto do wypiekow, ktore mam zamiar przechowywac kilka dnia.
A zazwyczaj to gotuje sie mleko, maslo, wrzuca sie platki i mamy juz gotowe puree ziemniaczane, choc wlasciwie to nie wiem jak tak zimaniaki przyrzadzone smakuje, bo jeszcze nigdy probowalam....do obiadu wole zwykle ziemniaki:)
Pozdrawiam
-
przecinkowa
2012/08/22 09:07:48
Urocze :) Chętnie zjadłabym taką :)
-
wykrywaczsmaku
2012/08/22 10:33:30
te ślimaczki na wierzchu są po prostu przeurocze! :) Piękne zdjęcia!
-
majanaboxing
2012/08/24 12:28:38
Przepiękne zdjęcia. Cudowne bułeczki. Uwielbiam cynamonowe :)
Pozdrowienia:)
-
2012/08/24 13:02:59
Piękne i z cynamonem, nowy przepis na jesień. Pozdrawiam, a przy okazji Gośki, Gosie, Małgosie, to duża grupa blogerek kulinarnych:). Gosia
-
Gość: sylwus, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/27 11:16:14
Czy mozna prosic obiecana instruckje obrazkowa ?:) Z gory dziekuje za pomoc
-
gosiaa99
2012/08/27 12:01:10
Instrukcja już jest:)
Dziękuje za cierpliwość i przypomnienie:!
-
Gość: Beata, 128.172.50.*
2012/09/07 17:33:21
Czy te platki ziemniaczane mozna czyms zastapic? Nie moge nigdzie dostac;/
-
gosiaa99
2012/09/07 19:25:45
Beatko: Tak, mozesz zastapic ugotowanym ziemniakiem.
Ugotuj, a potem dobrze rozgnieć tak, aby nie było grudek.
Do tego przepisu użyłambym jednego mniejszego ziemniaka.
Pozdrawiam
-
Gość: ooopsydaisy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/31 10:12:54
Czy można tutaj suche drożdże zastąpić świeżymi??
-
gosiaa99
2013/08/04 03:27:27
Tak jak najbardziej. Potrzebujesz około 22g drozdzy .:-)
-
gosiaa99
2013/08/04 03:28:52
Aha i pamiętaj, ze ze świeżych drozdzy musisz zrobić rozczyn, czyli odrobina mleka, cukru, maki- wkruszyc drozdze i odstawić na 10 minut.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.