Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki kajzerki

Proste smaczne bułeczki o lekkim maślanym smaku i chrupiącej złotej skórce:)Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie, więc formowanie bułeczek będzie samą przyjemnością:) 

Jeśli przygotowujecie je w ciągu tygodnia to, aby nieco zaoszczędzić czasu ciasto możemy wyrobić dzień wcześniej, dobrze przykryć i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjąć, ocieplić w temp. pokojowej i formować. Równie dobrze możemy uformowane już bułki trzymać w lodówce, a kolejnego dnia tylko wstawić do piekarnika i cieszyć się świeżym pieczywem:)

Najlepsze jeszcze lekko ciepłe!:)

Pozdrawiam

Źródło: King Arthur Flour

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

Wszystkie składniki połączyć razem. 




Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie i elastyczne. 

Jeśli potrzeba, to dodać nieco więcej wody.

Następnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości( godzina i 20minut)


Wyrośnięte przełożyć na blat lekko oprószony mąką.


Podzielić na 12 równych części i z każdej uformować bułeczkę.

Ułożyć w formie wyłożonej papierem i odstawić do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wierzch możemy posmarować mlekiem i posypać np. makiem (ja tego nie robiłam)

Pieczemy 220*C przez około 15 -17 minut.

Smacznego!


środa, 19 września 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

  • Czosnkowe mini bagietki

    Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne! Zjedzone oczywiście w jeden wie

  • English Muffins II (muffiny angielskie)

    Śmiało mogę powiedzieć, że są to najlepsze angielski muffiny, jakie do tej pory upiekłam. A mąż stwierdził, że są nawet lepsze, niż ze sklepu:) Nie są tak puszy

  • Pełnoziaste miękkie bułeczki

    Te bułeczki powinny być wyjść ciemne, ale akurat miałam tylka jasną mąkę pełnoziarnistą. Jeśli macie ciemną mąkę, to gorąco polecam ją dodać. Ciasto wyrabia się

Komentarze
majanaboxing
2012/09/19 06:49:24
Piękne bułeczki na śniadanko. Wręcz cudownie smakowite. Pozdrawiam ciepło:)
-
milk_chocolate84
2012/09/19 07:08:33
Muszę się nauczyć wiązać tak bułeczki. Genialnie to wygląda :)
-
bebak21
2012/09/19 09:02:01
Wyglądają szalenie apetycznie :)
-
amaranthrose
2012/09/19 12:17:23
Pyszne bułeczki, idealne na śniadanie:)
-
Gość: Ania_, *.cdma.centertel.pl
2012/09/19 19:15:08
Ależ smakowicie wyglądają! Chyba się na nie skusze :)
-
darkangelika
2012/09/19 19:38:13
Robiłam kiedyś własne kajzerki i domowe mi bardziej smakują, choć nie przepadam za białym pieczywem;)
-
judik1119
2012/09/20 09:00:42
Uwielbiam domowe pieczywo:) Twoje kajzerki wyglądają pysznie:)
-
pao77
2012/09/22 19:08:41
Super na śniadanko.Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.