Blog > Komentarze do wpisu

Dorsz w cieście piwnym z frytkami (Fish and chips)

Dzisiaj bez dużej ilości zdjęć..chciałam zrobić, ale byłam tak zmęczona, że ledwo co dwie fotki udało mi się zrobić.

A chciałam koniecznie wam pokazać wam przepyszną smażoną rybę w cieście piwnym (już druga na blogu). Tak rzadko używam frytkownicy...ale jak już  używam to robię rybę w cieście piwnym i kawałki kurczaka w chrupiącej panierce, które mam też nadzieje, wam niebawem pokazać;-)

Szczególnie uwielbiam dorsza w tym cieście, ale możecie użyć innej ryby jak np. tilapia. 

Gwarantuje, że będzie wszystkim smakować...;-)

Pozdrawiam

 

Składniki: Przepis zaczerpnięty z książki "Comfort Food"-Williams Sonoma

  • około  1 kg filetów z dorsza
  • ziemniaki (ilość wedle uznania)
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 piwo 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • (olej do smażenia)

Mąkę, skrobię, sól, olej, proszek, jajko i około 3/4 szklanki piwa łączymy razem. Ciasto powinno przypominać konsystencją  jogurt(dla bardziej wtajemniczonych - ciasto jak na "penkejki"). Ja zawsze wlewam "na oko", ze względu na rodzaj użytej mąki. Mniej więcej powinniście wlać około szklanki piwa.

Następnie przekładamy do lodówki na godzinę, a w między czasie obieramy i kroimy ziemniaki na frytki.

Frytki zazwyczaj wkładam na dużą blachę wyłożoną papierem, skrapiam odrobiną oliwy i piekę w 210 -230*C, aż zrobią się złote. Dzisiejsze wrzuciłam do frytkownicy, bo akurat dawno tak przyrządzonych nie jedliśmy :)

Każdy filet przekrawam wzdłuż ( szybciej się smażą) i tuż przed smażeniem namaczam w cieście, lekko otrząsam z nadmiaru ciasta i przekładam do oleju rozgrzanego do 180*C. Róbcie o bardzo delikatnie, aby się nie oparzyć! Smażymy po dwie sztuki na raz. 

Dorsza w zależności od wielkości smażymy około 2 minut (lub, aż się zarumieni).

Przepis jest bardzo prosty i u nas w domu wprost uwielbiany!! Gwarantuje, że będzie wam bardzo smakować.

Pozdrawiam

wtorek, 04 września 2012, gosiaa99
Tagi: dorsz piwo

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Droczilka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/04 08:23:08
Powiało wakacjami nad morzem...Uwielbiam ryby we wszelkiej postaci...Twoja wyglą przesmakowicie! :-)
-
pani.serwusowa
2012/09/04 12:26:08
No i fish & chips jak malowany! Sprobuj kiedys do ciasta dac maki ryzowej pol na pol z pszennej - bedzie jeszcze bardziej chrupiace. :)
-
dagmara_65
2012/09/04 15:48:57
Bardzo apetyczna rybka! Przepiękne fotki!
Gosiu podoba mi się Twój blog, dlatego nominowałam go do Versatile Blogger Award.
Zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:
wkuchennymoknie.blox.pl/2012/09/MILA-NIESPODZIANKA-Nominacje-do-Versatile-Blogger.html
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
-
majanaboxing
2012/09/04 20:12:24
Bardzo pysznie wygląda ta rybka. W cieście piwnym nie próbowalam.Na pewno by mi posmakowała. :)
-
2012/09/04 21:02:58
Muszę spróbować z tym piwem. Tylko chyba to nie dla dzieci. To nic, dzieci dostaną inną wersję.
-
Gość: crummblle, *.rev.sfr.net
2012/09/05 22:31:12
Muszę koniecznie spróbować! Nabrałam strrrasznej ochoty na taką rybkę :-)
-
Gość: crummblle, *.rev.sfr.net
2012/09/06 22:42:15
Zrobiłam i było wspaniałe! Dziękuję za przepis :-) Ps. dodałam połowę mąki ryżowej i rzeczywiście wyszła nieziemsko delikatna i chrupiąca panierka, pozdrawiam serdecznie :-)
-
2012/09/07 06:24:57
Już dawno nie wyciągałam frytkownicy , ale dla takie ryby może zrobiłabym wyjątek :)
Pysznie wygląda !
-
Gość: dori, *.dynamic.vectranet.pl
2014/09/21 14:52:25
mi niestety nie wyszło takie fajne jak na obrazku a już tym bardziej jak nad morzem hm nie wiem co zrobiłam źle...:( ciasto wyszło jakieś zbite jak gruby naleśnik i pod jego wpływem ryba sie porozpadała, drugą zrobiłam filet na pół to troche lepiej cho sie nie rozpadła..szkoda ale bede jeszcze próbować
-
gosiaa99
2014/09/25 22:52:25
Hmn wyglada mi na to ze ciasto za geste? U mnie to raczej warstwa ciasta byla cieniutka i jeszce wieksza czesc otrzasnelam przed wlozeniem na patelnie. Nastepnym razem dolej troche wiecej piwa i powinno,byc idealne;)
Przykro mi ze sie nie udalo ale trzymam kciuki ze nast. Razem bedzie lepiej;)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.