Blog > Komentarze do wpisu

Krucho-drożdżowe rożki ze śliwkami

Rożki upiekłam z połowy porcji...bo nie chciałam ich zbyt długo przechowywać. Upieczone około godziny temu i zostało mi dosłownie 5 sztuk... z czego ja zjadłam tylko dwie! Są przepyszne! I na pewno będę do przepisu wracać bardzo często. Ciasto jest lekko kruche,  mięciutkie..wyglądem przypomina nieco francuskie..a w smaku maślano- śmietankowe .

Szczerze wam polecam.

 

Przepis powstał w oparciu o : "Kruche rożki ze śliwkami" -książka "Ciasta i Desery/

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • kostka masła (250g)
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 6 dag drożdży
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • około 3/4kg śliwek (ja użyłam do połowy porcji tylko 1/4 kg)
  • cukier puder na lukier

Drożdże wkruszyć do mąki ( ja użyłam suchych), dodać sól,cynamon i cukier. Wymieszać   ( użyłam miksera KA, więc wszystko wrzuciłam odrazu)

Masło posiekać z mąką, wbić jajka, dodać śmietanę i zarobić ciasto.





Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na około 3mm grubości i wyciąć kwadraty o boku 6x6cm.

Śliwki umyć, podzielić na cząstki ( w zależności od wielkości śliwek- ja każdą dzieliłam na 8 części)



Owoce oprószyć dwiema łyżkami cukru.

Na środek kwadratu układać cząstkę sliwki, zakleić boki.



Piec w 190*C przez około 15 -18 minut, aż się lekko zarumienią.

Ciepłe ciasteczka oblewać lukrem( lukier jest konieczny, gdyż ciasto zawiera bardzo małą ilość cukru)

Smacznego!

niedziela, 02 września 2012, gosiaa99
Tagi: śliwki

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2012/09/02 20:41:15
zamawiam jednego! do kawy!:)
-
2012/09/02 21:05:04
Mmmmm... ale pysznie...
-
2012/09/02 22:40:45
zjadłabym :]
-
2012/09/03 06:23:26
Bardzo lubię takie ciasteczka:)
-
2012/09/03 08:18:49
wspaniałe! piękne! do zrobienia na już!
-
2012/09/03 10:43:18
Fajowe:) zrobiłam ciasto jogurtowe z Twojego bloga, właśnie je wstawiłam u siebie-jest pyszniutkie:) kolorowowkuchni.blox.pl/2012/09/Ciasto-jogurtowe-z-malinami.html

Będę do ciebie częściej zaglądała:) Pozdrawiam!
-
2012/09/03 13:30:17
Śliczne i smakowite rogaliki. :)
Chętnie bym sięgnęła po jednego do kawki,którą właśnie piję:)
-
2012/09/03 13:39:32
Pysznie wyglądają! :)
-
2012/09/07 06:26:28
Bardzo apetyczne rożki !
Lubię wszystkie śliwkowe wypieki, więc takie cudeńka na pewno by mi smakowały :)
-
Gość: basia, dynamic-62-87-129-251.ssp.dialog.net.pl
2012/09/09 20:26:33
A czy jeśli używam świeżych drożdży, to czy procedura przygotowywania ciasta wygląda tak samo? wkruszam drożdże do mąki bez robienia zaczynu? Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
2012/09/09 20:48:41
Basiu: Autorka mówi, żeby je świeże wkuryszć do mąki- Postaraj się je bardzo dokłądnie rozdrobinić z mąką.
Ale mimo wszystko ja na twoim miejscu na wszelki wypadek rozkruszyłabym je do 1/3 szklanki śmietany(temp. pokojowa) dodała trochę cukru i odstawiała na 5 -10 minut tak, aby "ruszyły".
Z pewnością zrobienie takiego zaczynu nie zaszkodzi;-)
Pozdrawiam serdecznie

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.