Blog > Komentarze do wpisu

Sernik budyniowy z brzoskwiniami

Przepyszny sernik z dodatkiem gotowanego budyniu! Widziałam go już na kilku blogach i wszystkim wyszedł tak wspaniały, że też musiałam go upiec:)

Niestety miałam tylko dwa budynie, więc ugotowałam tylko jeden ...nie wiem czy sernik wychodzi lepszy z większą ilością, ale z pewnością ten wyszedł bajeczny!:) Olga wspomniała, że sernik nie opada i jak widać na zdjęciach jest bardzo równy i faktycznie nie opada.

Gorąco wam polecam.

Poniżej przepis podaje z moimi zmianami. A tutaj
Pozdrawiam 

Przepis Olgi Smile /lekko zmodyfikowany

Składniki:

  • 1kg białego mielonego sera
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 4 duże jajka
  • 300ml mleka
  • cukier waniliowy
  • szklanka cukru pudru ( można dać mniej)
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Na spód:

  • 300g ciastek zobożowych (użyłam "kruchych maślanych)
  • około 120g masła
  • łyżka lub dwie wody opcjonalnie

Na wierzch:

  • Brzoskwinie z puszki lub inne owoce około 250g*

Przygotowanie:

Gotujemy jeden budyń wedle przepisu na opakowaniu używając przy tym tylko 300 ml mleka.

Ugotowany odstawiamy do przestudzenia.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pierkanik nagrzewamy do 180*C.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasteczka mielimy w malakserze, wlewamy roztopione masło i mieszamy razem. Masa powinna być na tyle "mokra", abyśmy mogli nią wyłożyć spód i boki blachy.

Boki tortownicy także wyklejmamy masą, mocno dociskając.(jeśli masa będzie za sucha, to dodajemy łyżkę wody lub więcej)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zmielony twaróg miksujemy z zimnym budyniem, mąką ziemniaczaną, jajkami, cukrem pudrem i waniliowym oraz z budyniem w proszku.

Powinniśmy otrzymać głądką, kremową lśniącą masę.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy.

Na wierzch układam kawałki brzoskwniń.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Przed włożeniem sernika piekarnik zmniejszamy do 150*C.

Sernik pieczemy przez około godzinę i 45 minut.

Po upieczniu pozostawiamy go jeszcze przez około 5- 8 minut w wyłączonym piekarniku.

Smacznego!

*Brzoskwinie przed nałożeniem na sernik odsączamy na siteczku*

 

niedziela, 09 września 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2012/09/09 19:16:22
Boski. Ja robiłam z jagodami ale brzoskwinie to świetna alternatywa na zimę:)
-
Gość: Marta mama Nikusia, *.dynamic.chello.pl
2012/09/09 19:43:25
Ooo jej, coś pysznego...
-
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/09 20:00:05
ło...... jaki cudny!! w następny weekend pieczemy sernik :D
-
dragonfly79
2012/09/09 20:58:56
Fantastyczne zdjęcia tego sernika. :-)
-
izaa_a
2012/09/09 21:11:52
pięknie wygląda!!!
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/09/09 21:21:20
Pyszny i piękny torcik :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
-
mikimama
2012/09/10 07:14:42
Też mam na niego chętkę!
-
maleslodkosci
2012/09/10 07:34:07
przepiękny!
-
kuchcikowo
2012/09/11 09:18:06
Gosiu, mam kawę na stole, i teraz idealnie pasowałby taki serniczek! Pycha.
-
majanaboxing
2012/09/11 22:00:36
Cudowny ,pulchny ,piękny serniczek!:) Chętnie bym zjadła spory kawałek:)
-
wykrywaczsmaku
2012/09/12 11:24:21
mmm, zjedlibyśmy z chęcią! :) Piękne zdjęcia!
-
Gość: Magda, *.2-0.pl
2012/09/12 12:46:59
Mniam, jak ten sernik pięknie wygląda! Już czuję jak rozpływa się w ustach!!! Ale mi zrobiłaś smaka!:)
pozdrawiam
Magda
-
Gość: B., *.tktelekom.pl
2012/11/29 14:28:57
Sernik wygląda zabójczo! Czy on w ogóle nie opada? Bo na zdjęciach jest nieziemsko wysoki :)
-
gosiaa99
2012/11/30 03:51:45
Mi on wyszedł równy i nie opadł....sama byłam zaskoczona, bo wyglądał jak z cukierni :-)
-
Gość: sylwia, *.as13285.net
2013/02/23 16:12:36
Ależ smakowicie wygląda. Jakiego używasz aparatu?
-
gosiaa99
2013/02/23 21:40:52
Dziękuje.
Obecnie używam nikona D3000.
Pozdrawiam
-
Gość: Marlena, *.dynamic.chello.pl
2014/11/22 14:51:21
Jakiego rozmiaru tortownicy użyłaś? (20,22,24,26 lub inny ??), sernik wygląda przesmakowicie :) pozdrawiam
-
gosiaa99
2014/11/24 01:41:53
26:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.