Blog > Komentarze do wpisu

Bochenki nadziewane serem i cebula

Pachnące białe pszenne chlebki z serem żółtym i cebulką. Pomysł na zawinięcie znalazłam na stronie King Arthur Flour i choć formowanie jest proste, to chleby po upieczeniu wyglądają bardzo  imponująco. 

Bochenki pachną cudownie cebulką, z jeszcze ciepłym roztopionym serem...na prawdę bardzo smaczne. Jeden minus- to jeśli chcecie, aby robić z nich kanapki, to należy zredukować nieco ilość nadzienia, bo niektóre kromki się rozpadały- ale mi to zupełnie nie przeszkadzało:)

Składniki na dwa bochenki

  • 4  do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • szklanka letniej wody

Farsz:

  • około 1 i  1/2 szklanki starego żółtego sera ( użyłam cheddar ) 
  • 2 cebule plus 2łyżki oleju do smażenia

Drożdże, cukier i mleko łączymy razem, odstawiamy na 10 minut.



Następnie zaczyn drożdżowy wlewamy do dużej miski, wlewamy wodę, dodajemy sól i mąkę ( 3 szklanki)

Zaczynamy wyrabiać, a w między czasie dodajemy jeszcze około szklanki mąki więcej. 

Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od brzegów miski. ( mi wystarczyły 4 szklanki mąki)

Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

W między czasie cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Odsawiamy na bok.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej 22 x 27cm) 

Wierzch posypujemy serem i rozkładamy równomiernie podsmażoną i ostudzoną cebulkę.

 

Ciasto zwijamy w roladę i nożem dzielimy na pół(patrz zdjęcie poniżej)



Następnie przekrojoną stroną "do góry" stawiamy chleby na blaszce wyłożonej papierem.

Ja wierzch ręką nieco spłaszczyłam tak, aby mieć pewność, że mi się nie wywrócą w czasie wyrastania.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy 220*C przez około 35 -40 minut.

Smacznego!

czwartek, 25 października 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: kuraudomowiona.blogspot.com, *.dynamic.chello.pl
2012/10/25 02:21:54
Wygląda powalająco! Sama właśnie rozpoczęłam wielką przygodę z wypiekiem chleba i poszukuje takich inspiracji jak Twój przepis :)
-
mikimama
2012/10/25 07:30:41
Mniam! Smaka mi narobiłaś, muszę je upiec...
-
Gość: ewa, *.range86-130.btcentralplus.com
2012/10/25 07:57:43
Robią wrażenie te bochenki. Wyglądają jak coś niesamowicie pysznego. Cebulowo-serowy smak do tego wszystkiego. Mmmmm!
-
Gość: MalgosiaZ, *.centertel.pl
2012/10/25 14:16:16
No piękne strasznie:)
-
wiosenka27
2012/10/25 15:12:46
Chętnie bym ich spróbowała:)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/25 16:52:59
Cudne te bochny i super pomysł :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
majanaboxing
2012/10/25 18:41:49
Cudowne,pachnące bochenki. Podobają mi się:)
Pozdrawiam ciepło:)
-
karmel-itka
2012/10/25 21:24:41
ojej, ojej! piękne są te chlebki.
-
Gość: Ola in the kitchen, *.adsl.inetia.pl
2012/10/25 23:40:36
Bardzo smaczne bochenki :]
-
darkangelika
2012/10/26 06:43:25
Obłędne;) Musze zrobić coś podobnego u siebie;)
-
dragonfly79
2012/10/27 19:31:08
Kapitalne te bochenki. Napatrzeć się nie mogę! :-)
-
mamamarzynia
2012/10/30 19:48:10
No super pomysł :-) I znowu podziwiałam precyzję opisu.
-
Gość: sarka, 83.218.97.*
2012/12/13 19:09:05
piekne zdjecia :)
-
6benek
2013/01/14 18:59:29
Uwielbiam taki delikatny cebulowo-serowy smak w świeżutkich bochenkach

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.