Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto przekładane "Marysieńka"

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
Białka ubić na sztywno,

dodać cukier,

żółtka,

kakao

przesianą mąkę

i proszek do pieczenia.
Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 30-40 minut w 180 C.
Po ostudzeniu przekroić na pół.



Placek orzechowy: 
  • 25 dag orzechów włoskich (dodałam zmielonych)
  • 5 białek
  • 15 dag cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem,

dodać orzechy
miód (zastąpiłam syropem klonowym)
mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
Całość mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
 Piec 30-40 minut w 180 C.

Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy 
  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym.
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka.

Wszystko wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Po wystudzeniu budyń utrzeć z masłem lub (ważne, aby budyń był wystudzony!)

Przełożenie ciasta:
Placek I – połowa kremu – placek II – pozostały krem – placek I 

Na sam koniec ciasto oblewamy polewą kakaową lub rozpuszczoną czekoladą


sobota, 06 października 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Droczilka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/06 06:53:24
Troszkę pracy jest przy tej marysieńce, ale bez wątpienia warta grzechu:-)
-
majanaboxing
2012/10/06 07:36:57
Piękne to ciasto i ślicznie się nazywa, chyba kiedyś się skuszę:)
-
ervisha
2012/10/06 07:38:05
Pycha :D
-
Gość: Justin Dorothy, *.tktelekom.pl
2012/10/06 10:40:34
Prawdziwie polskie ciacho!! :)
-
deserowo
2012/10/06 14:13:58
Piękne zdjęcia! musi być pyszne :)
-
mojeslodkie
2012/10/06 16:11:31
super wygląda, coś mi się wydaję, że upiekę Marysieńkę na święta :)
-
Gość: Lovelykate, 87.204.188.*
2012/10/06 17:53:52
Wdzięczna nazwa, przepięknie wygląda ;) Pychota.
-
Gość: Anika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/06 21:57:49
Ale pyszności! Ślinka cieknie:)
-
madle-ne17
2012/10/07 08:08:18
Wygląda obłędnie, poproszę kawałek:)
-
Gość: Beata, *.mmj.pl
2012/10/07 08:35:57
Ale piękne ciacho! Bardzo eleganckie
-
Gość: anula, *.dynamic.chello.pl
2012/10/09 08:39:40
wygląda pysznie, pewnie jest takie
-
Gość: Monia, *.ip.netia.com.pl
2012/10/20 20:02:17
lepsze jest bez orzechów
-
Gość: , 195.150.66.*
2014/05/12 17:08:47
piekłam już trzy razy rewelacja

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.