Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

        Kolejne już na moim blogu zawijane ślimaczki z cynamonem, ale tym razem z dynią! 

                          Dzięki niej drożdżówki nabrały ładnego koloru, stały się bardziej aromatyczny i wilgotniejsze. 

   Nie powiedziałabym, że są bardziej puszyste, ale raczej nieco bardziej cięższe...

     ale szczerze wam  powiem, że mi właśnie takie odpowiadają bardziej, niż te które piekłam do tej pory. 

Przepis oparłam o : Fresh Loaf

Ciasto:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • szklanka cukru
  • 115g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 

Na nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cynamonu

Cukier i cynamon wymieszać razem

 

Ciasto:

Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem. (jeśli składniki są zimne to proponuję drożdże rozpuścić w odrobinie mleka)



Dodajemy dynię, jajka, żółtka i pół szklanki mleka. 


Wyrabiamy ciasto, powoli wlewając przestudzone masło.


Powinniśmy otrzymać lśniące, miękkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić, to dodajemy kilka łyżek mąki więcej

A jeśli natomiast będzie za suche, to dodajemy odrobinę więcej mleka. Wszystko zależy od tego, jak rzadkie jest puree z dyni, którego użyjemy do wypieku)


Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po upływie czasu ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy na prostokąt ( grubość około 4mm)


Wierzch smarujemy masłem i posypujemy równomiernie cukrem cynamonowym.


Następnie ciasto zawijamy w roladę i kroimy w plastry grubości około 2 - 2,5cm. 


Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.

Pieczemy w 180*C przez około 20 minut.

Po ostudzeniu smarujemy lukrem - obowiązkowo:)

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • mleko, woda lub sok z cytryny

Do cukru dodajemy powoli tyle płynu, aby uzyskać idealną konsystencję.


wtorek, 02 października 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/10/02 06:48:30
Wspaniałe ! Z cynamonem są takie pyszne. Ależ bym Ci porwała jedną na śniadanko:)
-
mikimama
2012/10/02 08:50:21
Kolejny pyszny przepis u Ciebie!
-
kuchcikowo
2012/10/02 09:24:19
Drożdżówki i cynamon... Obłed w ciapki :)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/02 09:53:35
Dyniowych bułeczek jeszcze nigdy nie piekłam, a widzę, że dodatek dyni dodaje im cudnego koloru :-)
Zapisuję do zrobienia :-)
Pozdrawiam serdecznie!
-
pinkcake
2012/10/02 12:18:07
Bo jak dajesz dynię, to już nie musisz dawać jajek, dlatego Ci wyszło ciężkie.
-
gosiaa99
2012/10/02 12:21:38
Pincake: hmn sluszna uwaga..ciekawe muszę sporbować zrobić bez jajek.
Dziękuje !
-
2012/10/02 14:05:00
Gosiu przepiękne. Ja robiłam raz dyniowe i nie wyszły mi takie piękne.
-
Gość: , 62.244.129.*
2012/10/02 15:58:17
niedawno robiłam tradycyjne ślimaczki, ale bardzo jestem takich z dynią ciekawa :)
-
slodka.babeczka
2012/10/02 16:45:23
Pięknie wyglądają. Nie robiłam jeszcze drożdżówek z dynią.
Pozdrawiam:)
-
margot11
2012/10/02 18:11:40
dawno chciałam je upiec ,teraz tym bardziej chce je upiec , wyglądają zabójczo pysznie
-
oluus90
2012/10/02 18:25:21
dynia, cynamon... ach czego można chcieć więcej jesienią?
-
Gość: soulstorm-everywhere.blogspot.com, *.gigainternet.pl
2012/10/02 20:13:40
zdjęcia są tak cudowne,że aż pachną!

zjadłabym taką bułeczkę do ciepłej herbaty;)
-
monica-wino-i-oliwki
2012/10/03 12:46:37
Dlatego takie żółciutkie, bo z dynią. Fantastyczne :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
mamamarzynia
2012/10/03 18:33:10
Tak fajnie to opisane, klasa!
-
ugotujmy
2012/10/03 19:58:09
piękne słodkie zawijańce do lubienia
-
judik1119
2012/10/03 21:28:37
Ostatnio piekłam identyczne! Miałam tylko jeszcze w nadzieniu orzechy:-) Wspaniałe Ci wyszły!:-)
-
Gość: Ola, *.ghnet.pl
2012/10/08 20:17:47
Pyszne! Wspaniałe :), właśnie upiekliśmy. Dzięki za przepis :):*
-
gosiaa99
2012/10/08 20:20:28
Ola: Cieszę się !:))
-
atina_bc
2012/10/22 20:37:38
Upiekłam , przepyszne!
-
margot11
2012/10/22 21:50:48
i ja
kuchniaalicji.blogspot.com/2012/10/na-piatke-z-plusem.html
-
majanaboxing
2012/10/23 08:36:05
I ja upiekłam, pyszne bułeczki. Dziekuję za przepis :*
-
gosiaa99
2012/10/23 13:59:05
Olej ! Ogromnie się cieszę, ze skorzystalyscie z przepisu i jeszcze bardziej, ze wam smakowaly -)
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: Sylwia, *.tktelekom.pl
2012/11/12 12:06:49
Witam Pani Małgosiu,

prosiłabym o kontakt w sprawie współpracy z portalem www.chabrowepole.pl na adres kontakt@chabrowepole.pl
Pozdrawiam ciepło:)

Sylwia

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.