Blog > Komentarze do wpisu

English Muffins II (muffiny angielskie)

Śmiało mogę powiedzieć, że są to najlepsze angielski muffiny, jakie do tej pory upiekłam. A mąż stwierdził, że są nawet lepsze, niż ze sklepu:)

Nie są tak puszyste jak zwykłe bułeczki, a raczej mają bardziej zwartą strukturę. Są wręcz przepyszne podpieczone na śniadanie w tosterze. Ja część zamroziłam, bo nawet po odmrożeniu są dobre. 

Gorąco polecam!

Przepis powstał w oparciu o : King Arthur Flour recipes

Składniki: (około 16 dużych bułeczek)

  • 4 - 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • jedno duże jajko
  • 3 i 1/2 łyżki roztopionego masła

Mleko, cukier i drożdże połączyć razem.

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać mleko wraz z drożdżami.



Całość wyrobić razem, a w między czasie dodawać roztopione masło.

Wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.(jeśli potrzeba, to dodajemy kilka łyżek mleka więcej)

Następnie przekładamy do czystej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut.

Po upływie czasu ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat.

Rozwałkowujemy na grubość około 1,3 cm.

Za pomocą szklanki wycinamy  okrągłe placki (około 16).

Patelnie rozgrzewamy ( średni ogień) nie smarujemy żadnym tłuszczem, ale posypujemy kaszką kukurydzianą (cornmeal))

Bułeczki smażymy po 4- 5 minut z każdej strony(powinny się zarumienić). Smażymy na mniej więcej średniej temperaturze. Najlepiej sprawdzać w czasie smażenia, aby bułki się za szybko, ani też za wolno nie rumieniły.

Zapewniam, że nie jest to trudne i nie musicie się martwić, że mogą być nie dopieczone w środku, gdyż będziemy je na sam koniec podpiekać w piekarniku. 

Jeśli zrobicie mniejsze muffiny, to nawet nie trzeba będzie ich piec.

Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180*C przez 5 minut tak, aby się dopiekły w środku.

Bułeczki smakują wyśmienicie podpieczone w tosterze (idealne na śniadania)

wtorek, 16 października 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

  • Czosnkowe mini bagietki

    Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne! Zjedzone oczywiście w jeden wie

  • Bułeczki kajzerki

    Proste smaczne bułeczki o lekkim maślanym smaku i chrupiącej złotej skórce:)Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie, więc formowanie bułeczek będzie samą przyje

  • Pełnoziaste miękkie bułeczki

    Te bułeczki powinny być wyjść ciemne, ale akurat miałam tylka jasną mąkę pełnoziarnistą. Jeśli macie ciemną mąkę, to gorąco polecam ją dodać. Ciasto wyrabia się

Komentarze
Gość: Wiewióra, *.home.aster.pl
2012/10/16 06:10:45
ale fajny przepis :) a ile drożdży należy dodać ???
-
kuchniazjadalnia.blogspot.com
2012/10/16 08:44:07
Bardzo lubię, więc chętnie wypróbuję przepis:)
-
majanaboxing
2012/10/16 09:36:44
Ale one są boskie! Wyglądają na takie mieciutkie, pyszne. Można je zjadać na śniadanko, jak bułeczkę,tak?
Pozdrawiam ciepło:)
-
darkangelika
2012/10/16 10:22:14
Nigdy nie próbowałam, ale z tego co piszesz to muszą byc pyszne;)
-
zjedz_mnie
2012/10/16 11:23:37
Bardzo mnie zaciekawiły, ale zdradź proszę ile i jakie drożdże:)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/16 12:00:27
Muffinki wyglądają obłędnie! Bardzo chętnie takich spróbuję :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
gosiaa99
2012/10/16 12:19:31
Przepis poprawiony.
Przepis zdecydowanie warto wyprowac, a szczególnie jeśli kupującie takie muffiny ze sklepu. Ja upieklam je na weekend i teraz każdego poranka podgrzewam kilka w tosterze i robię kanapkę sniadaniowa z jajkiem i kiełbaski.
Mam nadzieje, ze wam postawiła
Pozdrawiam,
-
zauberi
2012/10/16 14:52:02
od dłuższego czasu poszukuję dobrego przepisu na te muffinki, muszę koniecznie Twój wypróbować
-
Gość: Canette, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/10/16 18:41:45
szukałam przepisu i ten wydaje się świetny, jeszcze jak wam tak smakowało to zapisuję :D
-
Gość: Madzialena, *.tvsat364.lodz.pl
2012/10/16 20:31:08
Jeśli pieczywo to tylko english muffins :) Chętnie spróbuje Twój przepis bo chyba kiedyś korzystałam z poprzedniego :)
-
Gość: Osia, 82.160.134.*
2012/10/16 23:33:51
Tak długo zabierałam się do ich zrobienia, a tu taka piękna instrukcja. Zrobię na śniadanie ukochanemu i podzielę się wrażeniami:).
-
gosiaa99
2012/10/16 23:37:44
Osiu zrób koniecznie i czekam na twoja opinie,
Mam nadzieje, ze się udadzą i będę smakowac
-
Gość: finka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/03 19:11:39
upiekłam na niedzielne śniadanko, są naprawdę świetne i dziecinnie łatwe, polecam i gratuluję blogu:)
-
Gość: Osia, *.adsl.inetia.pl
2013/05/03 18:15:32
Dłuugo mi zajęło zrobienie, ale się w końcu zmobilizowałam, a efekty widać tu:
osiakowegotowanie.blogspot.com/2013/04/bueczka-z-patelni-english-muffins.html

Pozdrawiam;D
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/08/03 23:48:03
Czy można zamiast zwykłego mleka, użyć sojowego?
-
gosiaa99
2013/08/04 03:23:03
Wydaje mi sie, zejść najbardziej możesz zastąpić. Z pewnością smak sie nieco zmieni, ale nie widzę powodu dla którego miały by sie nie udać-:)
-
Gość: Natalia K, *.adsl.inetia.pl
2014/09/02 15:39:01
Czy mozna zamrozic takie muffinki? Pytam z mysla o dziecku i sniadankach.
-
gosiaa99
2014/09/04 23:14:05
Jak najbardziej:) nawet w sklepach bardzo czesto spotykam wlasnie zamrozone te buleczki( przekrojone juz na pol) wyciagam, wkladam do tostera i wychodza pysznie chrupiace:)
-
Gość: alphasa, *.dynamic.chello.pl
2017/04/10 09:50:46
sa pyszne / polecam ten pszepis. juz kolejny raz je przygotowuje, pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.