Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem już jest na blogu, ale ten przepis trochę inny. Chciałam go trochę ulepszyć i zdecydowanie mi się to udało.Od rana nic nie robię tylko piekę szarlotki:-) Ciasto ja dla mnie wyszło idealne!!! Kruche ciasta..pyszna kwaskowata warstwa jabłek przykyrta słodkim waniliowym budyniem, a całość oprószona cukrem pudrem.

Ciasto z pewnością posmakuje każdemu!

Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!

Przepis oparałam o ten KLIK

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże żółtka 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki drobnego białego cukru
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru 
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 kostki masła
  • kwaśna śmietana (około 2 łyżek)

Wszystkie składniki zagnieść razem. Jeśli ciasto będzie za suche, to dodajemy łyżkę - dwie śmietany.

Dzielimy na dwie części jedną wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy na wielkość blachy.

Blachę ( u mnie 33 x22cm) wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i nakłuwamy widelcem.

 

Podpiekamy w piekarniku przez około 12 minut (aż się bardzo delikatnie zarumieni) w 190*C.

Masa budyniowa:

  • 2 opakowaniu budyniu w proszku ( waniliowy lub śmietankowy)
  • 5 łyżek cukru ( jeśli budyń zawiera cukier, to wtedy dodajemy tylko łyżkę cukru)
  • 3 szklanki mleka

Budyń gotujemy wedle przepisu na opakowaniu używając tylko 3 szklanki mleka.

Farsz jabłkowy:

  • 1 kg jabłek( do 1 i 1/3kg)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki soku z cytryny

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem.

Mieszamy i odstawiamy na bok.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wylewamy jeszcze gorący budyń ( zimmny budyń jest ciężko rozprowadzić)

Z lodówki wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na budyń.

Wierzch nakułwamy widelcem



Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 185*C przez około 35 -37 minut.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

sobota, 13 października 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/10/14 09:54:21
Och, na pewno mi posmakuje! Uwielbiam szarlotki, a z budyniem są takie smaczne. Chyba dziś zrobię jakąś szarlotkę, bo jabłek mam sporo :)
Pozdrowienia:-)
-
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/14 14:19:00
Wygląda bajecznie :)
-
kulinarnespotkania
2012/10/14 15:00:17
nie ma to jak aromatyczna szarlotka, Twoja wyglada na bardzo pyszna:)
-
la_mad
2012/10/15 14:17:44
Rewelacja :) Zapisuję.
-
2012/10/15 19:53:50
Ależ smakowite zdjęcia. Normalnie ślinka cieknie na samą myśl jakie to musi być pyszne ...Uwielbiam :)
-
gosiaa99
2012/10/16 04:13:04
Super, ciesze sie, ze przepisy sie spodobal.
-
Gość: kuchenna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/17 10:59:46
super przepis... i pomyśleć, że od kilku dni chodzi za mną właśnie szarlotka... :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.