Blog > Komentarze do wpisu

Szpecle z koperkiem

Szpecle -czyli niemiecki kluski kładzione. Największą trudność sprawia przeciskiwanie ciasta przez sitko. Moje wszystkie sitka  mają za małe oczka i z trudnem udało mi się przeciśnać choć łyżkę ciasta. Ale w szufladzie miałam łyżę cedzkową, która ma tylko kilka dużych otworów i ona była najlepsza ! Ale to męczenie się z ciastem było na prawdę warte, bo kluski są po prostu pyszne!Przysmażone na maśle, ale podane jako dodatek do obiadu, gulaszu, a nawet zjedzone z kwaśną śmietaną...pycha pycha i jeszcze raz pycha!:)

Gorąco polecam!

Źródło: Food Network

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki posieknego koperku
  • sól, pieprz do smaku

W dużym garnku postawić wodę osoloną.

Śmietanę, wodę, jajka i zoła wymieszać razem.

Wsypać mąkę i zarobić gładkie, elstyczne ciasto.

Ciasto przeciskamy przez tarce o grubych oczkach ( możemy też przepuścić przez maszynkę, jeśli mamy)

Mi było bardzo ciężko przeuszczać je przez sitko, więc użyłam takiej o to łyżki cedzakowej---> klik

Szpecle gotujemy we wrzątku przez około minutę. (Kluseczki gotujemy partiami!)

Zaraz po ugotowaniu przekładamy do wody z lodem.

Odcedzamy i wykładamy na papier do pieczenia, odsączamy deliaktnie ręcznikiem papierowym,

Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki masła.

Wrzucamy kluseczki, podsmażamy i podajemy.

 

środa, 10 października 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/10 20:52:07
Nie jadłam ich jeszcze, chociaż widziałam kilka razy.
-
Gość: Olcia, *.176-107-173.citysat.com.pl
2012/10/10 21:16:54
wyglądaja pysznie,często je widuje na różnych blogach,chyba czas wyprobować
-
karmel-itka
2012/10/10 22:18:56
im prościej, tym smaczniej ;]
-
szymonfan
2012/10/11 04:09:18
bardzo oryginalne danie
-
majanaboxing
2012/10/11 06:49:18
Smakowite zdjęcia! Pyszne kluseczki:)
-
zjedz_mnie
2012/10/11 08:34:00
Smakowicie wyglądają. Trud jak widać opłacał się na pewno :)
-
Gość: Monia, *.ip.netia.com.pl
2012/10/20 20:01:46
ale fajnie Ci wyszły ;p
-
Gość: ola, 2.111.17.*
2012/10/23 00:43:33
uwielbiam szpecle! jeszcze sama nie robiłam, ale chyba najwyższy czas :)
-
gosiaa99
2012/10/23 14:00:35
Oli gorąco polecam...najgorsze dla mnie to bylo wyciskanie ciasta, ale jak raz zrobisz, to kolejnym razem idzie już szybko-)
-
janiolka
2013/02/18 11:39:54
przez brak sita z odpowiednią wielkością oczek przez lata nie odważyłam się na zrobienie szpecli. ale dostałam takie ustrojstwo z wymiennymi denkami i z taką jakby łopatką na korbce - wyciskanie idzie migiem

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.