Blog > Komentarze do wpisu

Waniliowa babka parzona

Nigdy nie piekłam babki parzonej, więc nie bardzo wiedziałam czego się spodziewać. Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery" z której często korzystam. Babka wychodzi nie duża..ale w sumie jest tylko niecałe dwie szklanki mąki. W smaku mocno waniliowa i maślana - zdecydowanie czuć budyń. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna..tak po środku. Po pierwszym kawałku powiedziałam sobie, że jest taka sobie, bo chyba spodziewałam się czegoś więcej, niż zwykłej babki..sama nie wiem. Ale po chwili zjadłam drugi i nawet rzeci kawałek!!..Rozeszłą się bardzo szybko. Myśle, że niektórym z was by bardzo posmakowała, więc postanowiłam zamieść przepis pomimo moich mieszanych uczuć. A ocenę pozostawiam oczywiście wam;-)

Pozdrawiam

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 200g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowujemy formę z kominkiem : Smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Wsypujemy mąkę, budyń, proszek i wlewamy olejek.

Masło rozpuszczamy i w czasie ubijanie wlewamy gorące do masy.

Ciasto natychmiast przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w 175*C przez około 45 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy babkę na 10 minut w formie przed wyjęciem.

Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

poniedziałek, 29 października 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Marta mama Nikusia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/29 23:51:18
Serdecznie zapraszamy na Halloweenowy konkurs gdzie do wygrania jest bon o wartości 40zł do zrealizowania w księgarni Gandalf :) Jeszcze tylko przez 2 dni :)
babylandiaa.blogspot.com/2012/10/halloweenowa-niespodzianka.html

Z góry bardzo przepraszam za spam...
-
majanaboxing
2012/10/30 06:41:19
Piękna! Wygląda delikatnie i jednocześnie wilgotno, super. :)
-
Gość: shamandalie, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/31 07:19:48
Świetna! Jak się dorobię "babkowej" foremki to chętnie spróbuję zrobić to cudo:)
-
kulinarnespotkania
2012/11/01 16:14:05
ta babeczka wyglada naprawde na pyszna:)
-
Gość: magma, *.ip4.artcom.pl
2012/11/02 16:25:07
No to teraz to mam smaka na taką babkę:) wygląda fantastycznie
-
Gość: Justek, *.adsl.inetia.pl
2012/12/19 13:41:46
Własnie zjadłam pierwszy kawałek-i mam podobne odczucia jak Twoje....hmm, idę po drugi ;) U mnie sie piekla z termoobiegiem 40 min i byla gotowa, niestety popekala u góry, nie wiem czemu.
-
Gość: Emila, *.siedlce.vectranet.pl
2012/12/24 10:06:00
Ten przepis na brioszki jest ZNAKOMITY!!!! ja zrobiłam z makiem i bakaliami :) - wyszło wyrośnięte cudne ciasto!! nie przepadam za robieniem drożdżowego - ale to ciasto na bułeczki na pewno będę robić jeszcze nie raz!!! to będzie moja tajna broń na Święta!!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.