Blog > Komentarze do wpisu

Waniliowa chałka z dynią i rodzynkami

Po ostatnich sukcesie z dyniowymi drożdżówkami postanowiłam upiec chałkę. Wczoraj wieczorem upieczone 3,  a dzisiaj mi ledwo co jedna została...a ja się martwiłam, że będę musiała zamrażać:) 

Jeśli nigdy nie używaliście dyni do wypieków drożdżowych, to na prawdę nie ma się czego obawiać. Dynia nadaje raczej koloru, niż smaku...ale dodaje ciasto  jest za to bardziej wilgotne, czego w niektórych drożdżówkach brakuje. Zdecydowanie przepis warty wypróbowania!

Mam nadzieje, że będzie wam smakować tak jak i mi;)

Miłego weekendu!

 

Przepis własny ;-)

Składniki :

  • 8 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru (można więcej)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki rodzynek
  • Glazura: 1 jajko

Drożdże wsypujemy do dużej miski, wlewamy wodę i mieszamy.


Dodajemy dynię, jajka, żółtka, olej

Cukier, sól, ekstrakt i około 5 szklanek mąki pszennej


Całość łączymy razem, a w między czasie wsypujemy rodzynki.



Zaczynamy wyrabiać, dodając powoli resztę mąki. 


Mąkę dosypujemy do czasu, aż z ciasta utworzy się kula. Powinno być zwarte, lekko się lepić, ale odchodzić od ręki ( nie powinno być rzadkie!)

Wyrabiamy przez kilka minut, a następnie przekładamy do czystej miski ( lekko natłuszczonej, aby ciasto w czasie wyrastania nam się nie przykleiło)


Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.


Po upływie czasu ciasto dzielimy na 3 części.

Z każdej zaplatamy chałki( kształt dowolny)

Ja brałam około 3/4 ciasta, dzieliłam na 3 części i zaplatałam warkocz.

Z pozostałego kawałka robiłam mniejszy warkocz, który układałam na wierzch dużego warkocza 

A tutaj filmik na inne sposoby formowania chałki ( po 4 minucie jest pokazany sposób, który ja użyłam)

Uformowane bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia


Przykrywamy i ponownie odstawiamy na 45 -50 minut do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy jajkiem (można posypać także makiem lub sezamem)


Pieczemy w 180*C przez około 35 -40 minut


Chałki bardzo szybko się rumienią, więc musimy mieć na nie oko w czasie pieczenia.

Mi zawsze się bardzo szybko rumienią od spodu, więc w połowie pieczenia na spód wykładam folię aluminiową.

Smacznego!




sobota, 20 października 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/10/20 07:36:03
Gosiu, chałka jak się patrzy ! Przepięknie wygląda,mięciutka, pachnąca,ciepła z rodzynkami. Czego chcieć więcej?
Kawałka tej pysznej chałeczki:)
Ściskam:*
-
mikimama
2012/10/20 08:58:21
Mega apetyczna!
-
milk_chocolate84
2012/10/20 09:08:01
Gosiu, zdjęcia poprzewracały się niechcący czy celowo? :P
Zdjęcia są cudnie apetyczne! Do tego stopnia że zaraz polecę po dynię i sobie takie zrobię :))
-
2012/10/20 10:26:00
Cudeńko w słonecznym kolorze :) Lecę po kolejną dynię , bo aż mnie ściska za dyniowymi pysznościami :)
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2012/10/20 11:50:27
jesienny, mega słoneczny wypiek :) pycha :)
-
Gość: natalija, *.miex.de
2012/10/20 12:16:37
yummmmyyyy 
-
gosiaa99
2012/10/20 13:05:04
Dziękuje za wszystkie komentarze:)
Milk_chocolate heh zauważyłas-) niechcąco ...ciiiiiii :p
-
amaranthrose
2012/10/20 13:27:20
Bardzo smakowicie wyglądają:)
Wcale się nie dziwie że nie było zamrażać:)
-
Gość: Justin Dorothy, *.tktelekom.pl
2012/10/20 14:33:28
Jakoś do wypieków z dynią nie moge się przekonać :) Może w końcu wypróbuję :D
-
darkangelika
2012/10/20 17:30:07
Idealnie puszysta;) Jestem ciekawa jak smakuje z tym dodatkiem dyni;)
-
diablica66
2012/10/20 18:00:48
Piękna!
-
Gość: Monia, *.ip.netia.com.pl
2012/10/20 20:01:25
pysznie wyglądające ciasto ;)
-
Gość: Magda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/20 22:19:22
Chałkę uwielbiam a ta na dodatek niestandardowa. I ta dokładna instrukcja przygotowania - szacun!
-
milk_chocolate84
2012/10/21 09:06:54
zaraz zabieram się do roboty :)))
-
aga-aa
2012/10/21 10:38:37
wygląda obłędnie!
-
milk_chocolate84
2012/10/21 18:32:59
Upieczona! Jest przepyszna.. choć jeszcze parzy w język ;)
Dziękuję! W imieniu swoim i łakomczuchów które na dzisiejszą kolację zjedzą jeszcze ciepłą chałkę z domowym dżemem ;)
PS.a u mnie czuć dobrze dyniowy posmak, może to kwestia odmiany? Nie mówiąc już o zapachu.. obłędnie dyniowo-waniliowy!
-
gosiaa99
2012/10/21 19:27:32
Tak sie ciesze, ze smakuje:-)
Co do dyni to zapewne uzylas innej, bo u mnie każdy stwierdził, ze jej nie czuć....pewnie robi tez swoje fakt, ze moje puree było z puszki.

ale bym chętnie podkradla ci kawałek koniecznie z tym dzemem.-)
Pozdrawiam serdecznie
-
milk_chocolate84
2012/10/21 21:39:56
Być może właśnie tutaj tkwi różnica. W każdym razie jest meeega pyszna! Jeszcze raz dziękuję za przepis :)
Pozdrawiam:)
-
2012/10/29 19:33:08
Też upiekłam. U mnie też raczej nie czuć (użyłam Hokkaido). Zmieniłam też troszkę proporcje. Znikła w tempie strasznym. Dziękuję
-
2012/10/29 23:11:00
Gosiu u mnie nie czuć dyni, nie musisz nic zmieniać.
-
gosiaa99
2012/10/29 23:27:05
Aha:0 Nie doczytalam myslam, ze" u mnie tez czuc " w takim razie wszystko jest dobrze:) Dziekuje za komentarz, bo juz mialam zmieniac:)
Pozdrawiam!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.