Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka brownie przekładane masłem orzechowym(Brownie cookies with peanut butter frosting)

Najlepsze ciastka brownie! Nie mogę uwierzyć jak bardzo mi posmakowały..a ja przecież nie przepadam za masłem orzechowym ;-) Mega czekoladowe, lepkie, słodkie z kremową masą...pycha! Wykonanie zajęło mi maksymalnie 35 minut, a efekt wspaniały. Szkoda tylko, że tak mało wyszło:) Gorąco gorąco polecam!

Miłego słodkiego tygodnia!

Źródło: Magazyn "Donna Hay" -lekko zmodyfikowany

Składniki na 12 ciastek:

  • 350g ciemnej czekolady pokrojonej na małe kawałki (użyłam z 60% kakao )
  • 40g masła
  • 2 jajka
  • 100g drobnego cukru
  • 35g przesianej mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia :

  • 100g cukru pudru (dałam 65g)
  • 280g masła orzechowego
  • kilka łyżek śmietanki (2-3)

Piekarnik nastawić na 180*C.

Około 250g czekolady i masło roztopić w garnuszku o grubym dnie ( na małym ogniu) Odstawić do przestudzenia.

Jajka, ekstrakt i cukier utrzeć mikserem na gładka puszysta masę(około 5 minut mikserem na szybkich obrotach). Zmniejszyć obroty i powoli dodawać lekko przestudzoną czekoladę. Wsypać przesianą mąkę, proszek,resztę kawałków czekolady. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

W między czasie przygotować jedną dużą lub dwie mniejsze blachy wyłożone papierem do pieczenia( Użyłam parchment paper)

Ciasto nabierać łyżką i w odstępach układać na blachach. Powinno nam wyjść około 24 sztuk.

Pieczemy w 180*C przez około 9 minut, aż ciasteczka lekko podrosną i popękają od góry( przy dotknięciu będą miękkie i delikatne). Upieczone wyjmujemy w piekarnika i nie ściągamy z blachy dopóki nie wystygną całkowicie.

Masło orzechowe łączymy z cukrem i dolewamy kilka łyżek słodkiej śmietanki. Miksujemy przez minutę do uzyskania gładkiej masy.

Ciasteczka przekładamy masą orzechową i podajemy.

Mi one bardzo smakują z lodówki- Mają chrupiącą skórkę, zwarty lepki mocno czekoladowy miąższ i kremową masę. Są bardzo dobre także świeże, kiedy czekolada jest jeszcze lekko płynna.

niedziela, 13 stycznia 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2013/01/14 06:47:19
Jejku, Gosiu,jakie one są piękne! Wyglądają obłędnie, będą mi się marzyły teraz każdego dnia. Coś wspaniałego.
Twoje zdjecia zachwycają. Pozdrawiam:)
-
Gość: nobleva, *.range86-185.btcentralplus.com
2013/01/14 08:02:43
Wyglądają jak milion dolarów! Cudowne ciastka, zdjęcia niesamowite!
-
mikimama
2013/01/14 09:31:18
Fantastyczne!
-
Gość: JustinDorothy, *.tktelekom.pl
2013/01/14 12:53:52
Superowe ciasteczka!! :) Wypróbujemy !!
-
Gość: Justek, *.adsl.inetia.pl
2013/01/14 14:37:41
Niech chociaż w 1/3 smakuja tak jak wygladają a bedzie mozna oszalec ;))
-
6benek
2013/01/14 18:54:20
Z zasady wolę przygotowywać obiady. Słodkości to domena mojej żony. Ale te zdjęcia wyglądają obłędnie smacznie
-
2013/01/14 20:50:02
Wow, ciasteczka wyglądają super przeaptycznie. Mniammmm
-
gosiaa99
2013/01/14 23:29:17
Smakują szczerze bardzo dobrze..mąż mówi ze trochę jak snickers.:-)
-
kasia.prezydentowa
2013/01/15 10:51:58
Ogromne wyrazy uznania! Piękniejszych ciastek w żadnej cukierni nie widziałam, szczerze. Cudo.
-
darkangelika
2013/01/15 14:57:10
Obłędnie wyglądają. Te pęknięcia i nadzienie pysznie orzechowe. Coś czuję, że bym je pokochała;)
-
gosiaa99
2013/01/16 04:36:44
Ogromnie dziękuje za miłe słowa. Ciasteczka nie zabierają dużo pracy, a efekt cudowny.
Pozdrawiam
-
Gość: mirabellka24, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/01/22 13:49:24
Jestem w szoku... Świetny blog! Gratuluję pomysłów! Wszystko wygląda genialnie!!
-
Gość: m., *.play-internet.pl
2013/01/22 14:59:30
Hej,
o co chodzi z tym drobnym cukrem? czy to jest coś pomiędzy: cukier biały kryształ a cukier poder??
-
gosiaa99
2013/01/22 23:09:05
Drobny to taki używany do wypiekow, to jest cukier kryształ, ale nieco drobniejszy. Jeśli nie masz takiego, to użyj zwykłego cukru krysztalu. Pozdrawiam
-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/23 09:01:59
wygladaja PIĘKNIE! Tylko te kalorie... Jakbys miala ochote na cos w wersji light, zapraszam na sernik:
www.udietetykow.pl/sernik-w-wersji-light/
-
2013/01/23 09:25:33
A ile to cholesterolu na jedno ciasteczko?
-
Gość: Olga, *.acn.waw.pl
2013/01/24 20:15:16
Ciasteczka są pyszne! Robiłam w 2 turach, żeby sprawdzić, jak duże upiec i niestety tylko pierwsze 9 mi wyszło. Dlatego jestem ciekawa, co mogłam zrobić źle z pozostałymi. Czy to kwestia tego, że za długo leżały? Bo te drugie nie upiekły się, tylko wysuszyły, a na końcu spaliły, bo trzymałam je dłużej, po tym jak nie chciały twardnieć.
-
gosiaa99
2013/01/24 23:05:31
Brownie musisz piec trochę na wyczucie tzn nie żona ich piec za długo, bo zrobią sie twarde. Moje po wyciągnie z piekarnika były wilgotne w środku, bardzo delikatne. Na twoim miejscu pieklambym je o minutę krócej. Nie martw sie,może sie nie dopieka, bo zawierają malo mąki, więc nie muszą sie piec tak długo jak zwykle ciasteczka. Pozatym po wyciagnieciu z piekarnika zostawiają je na gorącej blaszce , wiec one sie jeszcze dopiekaja.
Pozdrawiam
-
Gość: zywe_srebro, *.251-246-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be
2013/01/25 12:52:30
wyglądają tak smakowicie, że zaraz pogryzę monitor :)
-
Gość: passthefood, *.dynamic.chello.pl
2013/01/26 20:30:08
No proszę, podobne pomysły w podobnym czasie :)
Też piekłam ciasteczka przełożone kremem fistaszkowym. Ale Twoje wyglądają na takie.. intensywnie czekoladowe, chrupkie na wierzchu i ciągnące w środku. Muszę wypróbować, inaczej nie zaznam spokoju! :)
-
Gość: Julka_Em, *.centertel.pl
2013/09/19 16:44:03
Musze te ciasteczka wrzucić do pudełka, więc nie moge dodać masła orzechowego, bo się oobrudzą. ( prawda ?) czy strace efekt, gdy go nie dodam?
-
gosiaa99
2013/09/19 23:47:43
Witaj
Te ciasteczka nie sa takie zwyczajne, bo to sa miniaturowe brownies, czyli mieciutki po upieczeniu. Jesli masz zamiar je wlozyc do lodowki, to jaknajbardziej mozesz je przelozyc maslem orzechowym. Ja tak wlasnie zrobilam i nie pobrudzilam pudelka, bo one zrobia sie twardsze w lodowce. Przyznam sie, ze mi takie zimne lepiej smakowaly:) jesli natomiast chcesz je trzymac w temp. pokojowej, to faktycznie pobrudzisz troche pudelko chyba, ze dodasz malo masla orzechowego lub bedziesz po prostu ostrozna z ukladaniem ich, bo da sie tak ulozyc, zeby sie specjalnie nie pobrudzily. . Szczerze powiem, ze z przepisu wychodzi tylko 12 ciasteczek, wiec najprawdopodobniej wiekszosc zniknie zaraz po upieczniu i zostanie ci tylko kilka:)
-
Gość: Canette, *.pruszkow.mm.pl
2014/07/25 10:37:33
Rzeczywiście wyglądają obłędnie ! Na pewno od razu zjadłabym sporo, aż strach robić :D
-
Gość: asiczka, *.skylan.com.pl
2015/01/17 16:13:24
Kiedy dodajemy masło bo w przepisie podany jest 2 razy ekstrakt a masło kiedy ?
-
gosiaa99
2015/01/18 01:18:37
Dziekuje za uwage juz poprawilam;) maslo rozpuszczamy z czekolada;)
-
Gość: Atessa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/10/09 17:44:27
Przepis cudowny!
Ciacha wyszły idealnie.

Pozdrawiam
Atessa


Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.