Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kawowo - piernikowe

Niesamowicie aromatyczne i wilgotne ciasto. Zdecydowanie czuć melasę, cynamon i kawę- bardzo delikatne, mięciutkie i smaczne( zero zakalca!) Bardzo mnie cieszy fakt, że kawa jest dobrze wyczuwalna, więc wszystkim wielbicielom kawy na pewno to ciasto posmakuję:) Gorąco wam polecam przygotowanie lukru kawowego, bo mi właśnie go brakowało...

Smacznego!

 

Przepis z magazynu: Fine Cooking

Przepis jest na formę kominkową, ja robiłam z połowy porcji:

Składniki:

  • 1/2 szklanki melasy
  • 1/2 szklanki mocnej zaparzonej kawy ( ciepłej)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kawy instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka
  •  kostka masła

Kawę połączyć z melasą. 

Połączyć razem: mąkę, proszek, sodę, sól, kawę instant, imbir, goździki i cynamon.

Masło utrzeć z cukrem (około 2 minuty, aż zrobi się puszysta masa), Dodawać powoli po jednym jajku, żółtka, a na samym końcu naprzemiennie mąkę i płyn kawowy.

Całość przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką formy kominkowej lub do dwóch mniejszych podłużnych foremek.

Piec około 45 minut w 180*C( lub do suchego patyczka).

Po ostudzeniu możemy polać glazurą kawową.

Ciasto możemy owinąć folią plastikową i trzymać do tygodnia czasu.

Glazura kawowa:

  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka ciemnego rumu
  • 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w łyżce gorącej wody.

Składni połączyć razem i ewentualnie dodać więcej wody ( jeśli potrzeba) do uzyskania idealnej konsystencji.

*Cynamon, imbir i goździki można zastąpić przyprawą do piernika

niedziela, 06 stycznia 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2013/01/06 20:35:47
Fajnie, mam melasę:)
-
kuchnia_breni
2013/01/06 21:54:30
Piękne zdjęcia!
-
komarka
2013/01/06 21:55:55
Wygląda dokładnie tak jak lubię - "babkowato" i wilgotnie :) Mimo że święta dopiero minęły, wcale nie mam dość piernikowych smaków, więc może się skuszę. Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2013/01/07 01:46:47
Dziękuje, za komentarze. Ja akurat w tym roku nie miałam piernika, więc miałam duża ochotę na coś pachnacego cynamonem:-) pozdrawiam
-
maleslodkosci
2013/01/07 07:30:23
daj kawałek :)
-
Gość: siankoo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/07 09:01:22
prezentuje się pysznie :)))
-
Gość: Madlen, *.home.aster.pl
2013/01/07 10:23:29
Gdybym tylko lubiła kawę... Znaczy tak bardzo kawę, żeby ją jeść w formie ciasto to od razu bym te babkę przygotowała:)
-
Gość: justin dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/07 11:05:11
Fantastyczne !! :)
-
majanaboxing
2013/01/07 21:04:31
Jakie piękne to ciasto ! Ja też mam melasę, może bym sie skusiła?
Pozdrawiam :)
-
Gość: olomonolo, *.dynamic.chello.pl
2013/01/14 20:40:48
skąd mam wziąć tę melasę???
-
Gość: , *.eimperium.pl
2013/01/14 21:04:36
A w jakiej temperaturze pieczesz?
-
gosiaa99
2013/01/14 23:25:53
W180 stopniach..już poprawiam.
A co do melasy, to nie potrafię powiedzieć gdzie w Polsce można ja kupić, bo ja mieszkam na florydzie, a tutaj jest dostępna w każdym markecie.
Spróbuj zapytać w większym hipermarkecie myśle, ze powinna tam być.
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: ata, *.poczta-polska.pl
2013/01/15 10:08:30
Moja propozycja - jak nie ma melasy - to może zastapić ją miodem. też bedzie piernikowo i aromatycznie.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/01/24 15:33:47
Wygląda pysznie! A te proporcje, które podałaś, to dotyczą tej formy kominkowej, czy już uwzględniłaś połowę porcji?
-
gosiaa99
2013/01/24 23:53:06
Przepis jest na formę z kominkiem.
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.