Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki maślankowe z czekoladą(buttermilk bundt cakes)

Wczoraj kupiłam nową foremkę do "mini babek", więc oczywiście dzisiaj z rana zabrałam się do pieczenia;-) Pierwsza próba jak najbardziej udana, bo wyglądają przesłodko! aż szkoda jeść:) Babeczki bardzo smaczne, miękkie i puszyste. Do środka możecie dorzucić orzechów, rodzynek itp. Ja tym razem zrobiłam zwykłe waniliowe, ale za to z czekoladą.

Jeśli nie posiadacie takiej foremki, to równie dobrze możecie użyć zwykłej dużej formy kominkowej ( wtedy powinno ciasto  się piec około 45 minut) lub formy muffinkowej.

Pozdrawiam

Oto forma która użyłam do przygotowania babeczek : LINK

Przepis częściowo zaczerpnięty z magazynu: Cooking Light/ grudzień 2011

Składniki: na około 20 babeczek

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 12 łyżek (170g) miękkiego masła
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka maślanki

Polewa

  •  4 łyżki masła ( bez soli!)
  •  1/2 szklanki śmietanki kremówki
  •  140g czekolady ( użyłam gorzką i mleczną)

Ciasto:

Formę na babeczki natłuszczamy masłem i obsypujemy np. bułką tartą.

Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać razem. Odstawić na bok

Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i ekstraktem na gładką masę.

Na niewielkich obrotach wbijać do masła po jednym jajku. 

Kiedy wszystko się połączy, to najlepiej ręcznie mieszając dodawać  na przemian mąkę z maślanką. Ciasto konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę.

Ciastem wypełniamy foremki( tak do 3/4 wysokości).

Pieczemy około 15- 18 minut w 180*C (w zależności od wielkości foremek-)

Polewa:

Czekoladę kroimy nożem na małe kawałki

Masło roztapiamy w garnuszku z grubym dnem, wlewamy śmietankę, wsypujemy czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. 

Ostudzone babeczki oblewamy polewą( Ja namaczałam;-)

Smacznego!


niedziela, 17 lutego 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/17 18:09:55
Małe formy do babeczek obecne są także w aktualnej ofercie tchibo:)
-
wiosenka27
2013/02/18 10:19:14
O kurczę, tez mam takie foremki. Muszę ich użyć:)
-
Gość: Justek, *.adsl.inetia.pl
2013/02/18 10:29:57
I jak tu być na diecie przy Tobie :)))) choc przyznam że oczami to można tez sie nasycic - fotki czasem lepsze niż wlasny wypiek ;)))
-
icy_joanne
2013/02/19 11:24:02
Toż to inny wymiar babeczek czekoladowych. Nie jakieś tak okruszki czekoladowe ale wspaniała polewa czekoladowa :)
-
Gość: Aniaa, *.static.enf.pl
2013/02/23 14:29:40
Cudowne wyszły, dziękuje za przepis ;)
-
Gość: Justek, *.adsl.inetia.pl
2014/01/20 15:19:59
Moja mama na urodziny zażyczyła sobie babkę i skorzystałam z tego przepisu, zrobiłam w formie kominkowej, wyszła cudownie a smak jak zwykle doskonały, co potwierdzili również goście. Po raz enty, dziękuję Gosiu :*
-
gosiaa99
2014/01/21 03:10:03
O zrobilas w duzej formie? Tak sie zastanawialam jak wyjdzie w duzej formie:) ale ciesze sie, ze sie udala:) pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.