Blog > Komentarze do wpisu

Chrupiące gofry kukurydziane (crunchy cornmeal waffles)

Koniecznie jeden z tych przepisów, które trzeba chociaż raz wypróbować;-) Gofry tak jak mówi przepis faktycznie wyszły chrupiące, nieco cięższe od wszystkich innych jakie do tej pory piekłam, ale wcale nie gorsze. Kiedy przygotowywałam ciasto, to wydawało mi się bardzo gęste... nie byłam pewna czy nie jest za gęste...kiedy wlewałam do gofrownicy..w sumie nie da się wlać bo konsystencją przypomina bardzo gęstą śmietanę. A więc nałożyłam takie dwie duże pełne łyżki i zamknęłam gofrownicę. Jak widać niektóre z gofrów nie mają rożków;-) bo się nie równo ciasto rozprawadziło, ale są na prawdę smaczne. Ja zjadłam dwa z syropem klonowym i odrobiną masła...i zdecydowanie jednym można się nawet najeść:) Zachęcam do pieczenia i dzielenia się swoimi opiniami;-) 

 

Przepis pochodzi ze strony :King Arthur Flour

Składniki na około 8 sztuk:

  • 1 i 3/4 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej (cornmeal)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Maślankę, jajka, ekstrakt i masło połączyć razem.

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, sól, cukier, proszek i sodę.

Suche składniki połączyć z mokrymi i odstawić na 10 minut (aby mąką kukurdziana nieco zmiękła)

Ciasto będzie gęste! Jeśli będzie wam sie wydawało, ze jest zdecydowanie za gęste to można dodać kilka łyzek maslanki lub mleka wiecej.

Gofrownicę należy dobrze rozgrzać! Mniej więcej na jeden gofr przypada około 1/3 szklanki ciasta.

Pieczemy na złoty kolor ( ja piękę dość długo, aż porządnie się zarumienią:)

Podajemy z czym tylko mamy ochotę - u nas z syropem klonowym i odrobiną masła.

Smacznego!


niedziela, 24 lutego 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2013/02/24 17:03:19
przecudne zdjęcia.
a czytając recepturę.. i myśląc jak one smakują..
aż rozpływam się przed monitorem.
-
Gość: Luka Li, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/24 18:34:26
Ciekawy przepis, skoro są chrupiące, to muszę koniecznie zrobić:)
-
Gość: siankoo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/26 15:37:00
aż zatęslniłam za goframi, taki z dżemem domowej roboty, z bardzo dużą ilością :) piękne zdjęcia :)
-
2013/02/26 17:36:21
Wyglądają pysznie i baaaardzo chrupiąco, uwielbiam takie z domowym dżemem lub bitą śmietaną, wkrótce w lidlu tydzień amerykański, więc i z syropem klonowym spróbuję:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.