Blog > Komentarze do wpisu

Lukrowane pączki z dziurką

 

Tłusty czwartek jest już 7 lutego, więc chciałam nieco wcześniej zachęcić was na pączki...ale tym razem nie tradycyjne, a z dziurką!:) Ogromną zaletą jest dużo łatwiejsze smażenie od zwykłych okrągłych. Oczywiście szybciej się smażą i mniejsza szansa, że ciasto się nie dosmaży jak powinno. Gorąco zachęcam, bo wyszły pyszne i mięciutkie z lukrem, albo jak ja wolę z samym cukrem pudrem:)

Pozdrawiam

Źródło: Magazyn: Fine Cooking

Składniki:

  • łyżka suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej ( nie gorącej!)wody
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka mleka (temp. pokojowa)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka ( temp. pokojowa)
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

 

Lukier:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wodę, drożdże i łyżkę cukru połączyć razem i odstawić na 10 minut.

Następnie dodać żółtka, mleko, masło, ekstrakt i resztę cukru - wymieszać.

Wsypać około 2 szklanki mąki i sól.

Zacząć wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera (KA) dodajać, w miarę potrzeby resztę mąki do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.

Wyrobione przekładamy do miski lekko natłuszczonej np. olejem.

Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę i 30 minut.

Następnie przekładamy na oprószny mąką blat, rozwałkowujemy na około 1 cm i wykrawamy (np. szklanką) kółka i dziurki ( kieliszkiem)

Układamy na desce oprószonej mąką, przkyrwamy i odstawiamy na 30 minut, aż podrosną.

W garnku podgrzewamy olej ( tyle oleju, aby pączki nie dotykały dna w czasie pieczenia - ja zawsze wlewam tak na 5 cm wysokości) do około 180*C Jeśli nie macie termometru to tak na około mniej więcej na średnim ogniu. Wystarczy wrzucić jeden pączek na próbę. Powinnien się smażyć po około minutcie z każdej strony ( w zależności od wielkości) Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że za szybko się zarumienią, a w środku będą surowe. Z pączkami z dziurką smażenie jest znacznie łatwiejsze, niż ze zwykłymi. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Lukrujemy przestudzone i lekko ciepłe:) -Składniki na lukier wystarczy wymieszać i ewentualnie dodać wody lub cukru do uzyskania idealnej konsystencji.

 

piątek, 01 lutego 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2013/02/01 06:48:28
Och Gosiu, te pączki wyglądają znakomicie! :)
Śliczne zdjecia, takie do zjedzenia natychmiast. Ja pączka jadam jedynie w Tłusty Czwartek, ale Twojego zjadłabym już ;-)
-
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/01 07:00:31
Pysznie! Marzą mi się takie, chociaż w tym roku decyduję się na pieczone. :)
-
2013/02/01 11:18:34
alez mi smaka narobilas:)
-
dogsonx
2013/02/01 12:47:07
wszędzie tyle pączusiów !! mniaaaam !!!
-
kasia.prezydentowa
2013/02/01 16:22:11
Genialne. Jeszcze nie robiłam oponków, ale jak będę robić to tylko z Twojego przepisu. ;)
-
darkangelika
2013/02/02 20:36:52
Myślę, że kiedyś i takie zrobię, bo z tego co piszesz to łatwiej z nimi. I jeszcze ciekawiej się prezentują;)
-
milk_chocolate84
2013/02/03 17:48:36
Zgadzam się z tym że z dziurką są łatwiejsze :) Pierwsze zdjęcie na prawdę mocno do mnie przemawia ;)
-
6benek
2013/02/04 20:07:09
Już czekam na tłusty czwartek (bo choć na diecie jestem to tradycji musi stać się zadość)
-
Gość: świetne oponki, *.static.enf.pl
2013/02/23 14:28:28
Świetne te oponki są, naprawdę cudnie wyglądają

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.