Blog > Komentarze do wpisu

Mana

Dzisiaj chciałam wam pokazać przepis na bardzo smaczne chlebki arabskie. Powinnam je była posypać specyficzną mieszanką ziół za'atar, ale nie mogłam ich nigdzie znaleźć, więc najprościej posypałam tym czy lubię ja:) Ciasto dobrze jest umieść na noc w lodówce, bo zdecydowanie poprawia to smak. A jako, że ciasto wyrasta tylko raz, więc wystarczy wyciągnąć z lodówki, uformować i prosto do gorącego pieca;-) W sumie w 15 minut mamy mega pyszny dodatek do obiadu, sałatki itp. Gorąco polecam

Miłego tygodnia!

 

Przepis z książki : Simply Great Breads

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( będzie potrzebować nieco więcej do smarowania chlebków)
  • 1 i 1/2 łyżki ziół, autor poleca "za'atar" ja użyłam mieszanki: Oregano, bazylia, tymianek i szałwia.

Piekarnik nastawiamy na 200*C.( jeśli będziemy piec chlebki w ten sam dzień )

Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać sól, wlać oliwę i przesiać mąkę. Całość wyrobić do czasu, aż wszystko się połączy. Jeśli potrzeba to dodać nieco więcej mąki, aż z ciasta uformuje się kula :)

Nakryć, aby nie wyschło i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto w nocy podwoi objętość) Dla niecierpliwych - po prostu zostawić w temp. pokojowej do podwojenia objętości. 

Ciasto podzielić na 6 części ( można zrobić dwa duże) Ręcznie lub wałkiem rozwałkowujemy okrągłe placki. 

Układamy na papierze do pieczenia.

W piekarnika wkładamy samą blachę, którą nagrzewamy tak przez około 15 minut.

Przed pieczeniem każdy placek skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Palcami robimy wgłębienia ( wgłębienia robimy po to, aby oliwa i zioła miały się gdzie gromadzić, a poza tym chlebki równo wyrastają -można też ponakłuwać widelcem:)

Na gorącą blachę chlebki zsuwamy wraz z papierem chlebkiem. Jeśli posiadacie kamień to gorąco was zachęcam do wykorzystania jego zamiast blachy.

Pieczemy około 7 minut ( nie za długo, bo będą suche!)

Chlebki smakują najlepiej pierwszego dnia. Ja jeśli mam je dłużej niż jeden dzień, to posypuje chlebki serem, układam szynkę lub cokolwiek znajdę w lodówce:) i podpiekam w piekarniku. Możecie też zrobić takie ala; pizze' z sosem pomidorowym. 

Chlebki można też zamrozić ( do jednego miesiąca) 

Odmrażanie: Wyciągamy z zamrażarki i pozostawiamy na blacie przez 30 minut, a potem podpiekamy przez 5 minut w 180*C w piekarniku.

 

 

 

poniedziałek, 11 lutego 2013, gosiaa99
Tagi: drożdże

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/11 06:44:06
Wyglądają jak małe pizzerinki, dla mnie nie może być lepszej rekomendacji!
-
wiosenka27
2013/02/11 07:11:54
Wspaniały początek tygodnia:)
-
Gość: A.S, 217.153.216.*
2013/02/11 07:27:17
oo smacznie i mozna recyclingowac;) mam akurat zatar to sprobuje z nim, widzie m.in w skladzie kolendre, trawe cytrynowa, sezam.... zmienia w italie w orient!
-
2013/02/11 11:04:29
Mmmmmmmm rewelacyjne !!!! na pewno się na nie skusze :)
-
rain1drop
2013/02/11 13:31:12
Super, zapisuję sobie te chlebki! A Za'atar mozesz sobie łątwo sama zrobić: passionfruit.blox.pl/2012/10/Zaatar-przyprawa-arabska.html :)
-
darkangelika
2013/02/11 21:04:38
Świetne;) Wyglądają przepysznie;)
-
milk_chocolate84
2013/02/12 08:27:56
świetne! A można podać je do gulaszu?
-
majanaboxing
2013/02/12 18:20:16
Jakie piękne zdjęcia! Chlebki zapowiadają sie pysznie. :)
-
Gość: czytel_Nick, *.free.aero2.net.pl
2013/02/15 14:49:28
a czemu piekarnik mam nastawić już jako pierwsza czynność, i to na 200 stopni, podczas gdy ciasto mam na noc włożyć do lodówki?
Może to podpucha zakładu energetycznego ten przepis....
-
Gość: , *.ip.netia.com.pl
2013/02/15 15:53:37
Niestety, ale przepis niechlujnie napisany.
Najpierw zsuwamy ciasto na gorącą blachę a potem dopiero robimy
w nim wgłębienia na oliwę?
Ponadto niczym nie różni się od ciasta na pizzę... oprócz egzotycznej nazwy:)

No ale krytykować łatwo, a samemu coś zrobić to już gorzej:)
Dzięki za inspiracje.
-
Gość: Nana, *.warszawa.vectranet.pl
2013/02/15 22:34:15
toż to foccacia :)
-
gosiaa99
2013/02/15 22:47:15
Dziekuje za komentarze:) Zazwyczaj pisze posty poznym wieczorem i mimo, że czytam je potem to czasami cos przeoczę";-) Ale rozbawił mnie komentarz "Może to podpucha zakładu energetycznego ten przepis..." - hehe;))))
A wiec przepis juz poprawiam i bardzo przepraszam..
A Przepis faktycznie się nie różni od pizzy, ale to ma być właśnie inspiracja do zrobienia czegoś nieco innego. Mi się pomysł bardzo podoba i myśle, że znajdą się tacy co chętnie z przepisy skorzystają:) Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarze!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/16 08:48:53
Witam!Czy drożdze w proszku można zastąpić zwykłymi i jakie wtedy będą proporcj?.Pozdrawiam
-
Gość: , *.strzelcekrajenskie.mm.pl
2013/02/16 08:49:02
a świezych drozdzy ile?
zamiennik do suszonych ;))
-
gosiaa99
2013/02/16 12:57:33
Oczywiście, w tym wypadku będziemy potrzebować około 13 g świeżych drozdzy. Należy pamiętać, ze świeże musimy rozpuscic w wodzie. Ja zawsze ze świeżych robię rozczyn czyli rozpuszczamy w wodzie dodajemy kilka łyzek maki i odstawiamy na 10 minut, aby sie nieco spienilo.
Pozdrawiam
-
alohaskarbie
2013/02/16 17:10:39
Bardzo ciekawy przepis. Juz kilka razy miałam okazję widzieć gdzieś na to przepisy, ale jeszcze nigdy nie widziałam ich tak zachęcających. Także na pewno spróbuje zrobić u siebie. Pozdrawiam :)
-
Gość: Aniaa, *.static.enf.pl
2013/02/23 14:30:11
Ja takie lubię smażyć na piecyku kaflowym
-
codojedzenia
2013/02/24 16:12:39
Widze, ze tez tak jak ja lubisz piec chleb. Chlebki orientalne są mi bardzo znane
-
Gość: MerryJ, *.adsl.inetia.pl
2013/08/23 15:49:18
brzmi i wygląda ciekawie

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.