Blog > Komentarze do wpisu

Pączki z kremem waniliowym

 

Jakiś czas temu kupiłam książkę "Flour"i właściwie do kupna zachęcił mnie przepis na te pączki. Autora mówi, że są jedną z najlepiej sprzedających się słodkości w jej cukierni..i jak tu nie wypróbować? Wiem, że to bomba kaloryczna, ale wychodzę z założenia, że jak mam coś piec słodkiego, to wolę mniejszą porcję, a "dobrą". Pączki wychodzą pyszne, żeby być w dosłownie siódmym niebie, to proponuje oblać je czekoladą. Znikły w jeden dzień...Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to nie zapomnijcie dodać ekstraktu waniliowego albo np. likieru pomarańczowego, bo sama choć bardzo smaczna potrzebuje nabrać bardziej konkretngo smaku. A tak poza tym, to zachęcam do pieczenia !

 

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Nadzienie:

  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki
  • dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • +1/3 szklanki śmietanki kremówki

Nadzienie -przygotowanie:

Mąkę, cukier i skrobię połączyć razem. Dodać żółtka, ekstrakt i całość utrzeć na gęstą pastę.


Mleko doprowadzić do wrzenia i powoli (ciągle mieszając) wlewać do masy żółtkowej.

Dokładnie wymieszać, przelać  do garnka w którym podgrzewaliśmy mleko i trzymając na nie dużym ogniu mieszać do czasu, aż masa zgęstnieje i będzie przypominać budyń.


Gotową masę przykryć folią i ostudzić, a następnie włożyć do lodówki, aby była dobrze schłodzona.

--------------------------------------------

Ciasto:

Drożdże, cukier i mleko połączyć razem i odstawić na minutę (do czasu, aż drożdże się rozpuszczą)



 

Wbić  jajka, wsypać sól i 3 szklanki mąki.


Wyrobić ciasto dodając resztę przewidzianej mąki ( 2 minuty)


Masło pokroić w kostkę i po kawałku dodawać do ciasta.Wyrabiać do czasu, aż wszystko całkowicie się połączy. Ciasto będzie miękkie i lśniące.


Następnie przykrywamy ( najlepiej folią) i wkładamy do lodówki na 6 do 15 godzin. Jeśli nie mamy czasu, to odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na 3/4 cm i układamy na desce oprószonej mąką.Mniejszą szklanką wycinamy kółka i układamy na deseczce oprószonej mąką( ja rozwałkowałam cieńiej, ale tego nie polecam)


Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoją objętość) na około 2 godziny ( w zależności od temp. otoczenia) U mnie wyrastały około godziny tylko.

W garnku rozgrzewamy olej do 180*C. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron.


Osuszamy na ręczniku papierowym.

Z lodówki wyciągamy krem, kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z kremem waniliowym.


Proponuje na początek dodać połowę kremówki, a potem ewntualnie dodać resztę. Masa po wymieszaniu zrobi się lżejsza, ale też nieco luźniejsza, więc sugeruje dodawać kremówkę powoli tak, aby mieć idealna konsystencję.

Przestudzone pączki nadziewamy kremem i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

 


Zobacz także inne przepisy na tłusty czwartek:

  1. Lukrowane pączki z dziurką
  2. Karnawałowe pączki
  3. Pieczone mini pączki
  4. Serowe oponki
  5. Pączki z nadzieniem
  6. Faworki domowe
  7. Karnawałowe chruściki
  8. Jelenie rożki
wtorek, 05 lutego 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/05 06:24:50
I wyglądają lepiej niż z cukierni!
-
majanaboxing
2013/02/05 06:38:03
Jakie cudne! Smakowicie wyglądają, tylko wyciągnąć rękę i zjadać. Szkoda,że tak się nie da ;-).
Piękne zdjecia Gosiu. Pozdrawiam ciepło:)
-
Gość: AnnaA-G, *.uwm.edu.pl
2013/02/05 08:49:24
Tak pysznie wyglądają, że z chęcią zjadłabym ekran:)
-
Gość: justka2712, *.chomiczowka.waw.pl
2013/02/05 10:24:42
Ten krem wygląda obłędnie! :)
-
Gość: ankawell, *.dynamic.chello.pl
2013/02/05 10:33:34
Przepiękne zdjęcia ... gdy je oglądałam uświadomiłam sobie , że w czwartek pomimo diety po paczka sięgnę :) tradycje narodowe kultywować trzeba koniecznie :):)
-
Gość: Marta w fartuszku, *.tvk.torun.pl
2013/02/05 10:37:53
Na pewno lepsze niż z cukierni! Ja nie lubię takich kupionych.
Nie planowałam robić, ale to nadzienie tak bardzo kusi... może jednak...
Pozdrawiam :)
-
amaranthrose
2013/02/05 13:07:04
Wspaniałe pączki z cudownym kremem waniliowym.
Pycha!
-
niepokornik
2013/02/05 14:34:20
wyglądają przepysznie!
-
oluus90
2013/02/05 15:04:25
mmm ten krem chyba wyjadałabym łyżką
-
Gość: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
2013/02/05 15:29:45
Nie dziwię się, że tak dobrze się sprzedają i że tak szybko zniknęły z patery. Wyglądają przepysznie! :)
-
Gość: dosismakolyki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/05 20:52:37
piękne zdjęcia a pączki pewno pyszne ;)
-
katarzyna_sar
2013/02/11 18:06:11
Cudne pączki, palce lizać. Zdjęcia rewelacyjne :-) pozdrawiam
-
icy_joanne
2013/02/20 16:28:13
Co prawda Tłusty Czwartek już za nami ale jak widzę te pączki... Nie żałujesz w nich nadzienia, wyglądają przepysznie :)
-
Gość: chce to zjeść, *.static.enf.pl
2013/02/23 14:32:49
ale mi smaka narobiłaś ;(
-
Gość: Ania, *.adsl.inetia.pl
2013/06/07 21:27:35
Ile pączków wyszło pani z podanego przepisu?
-
gosiaa99
2013/06/07 22:37:24
Tak około 14 -15-:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.