Blog > Komentarze do wpisu

Toskański chleb chłopski (Tuscan Peasant Bread)

Bardzo lubię białe chleby z nie za dużym dodatkiem mąki żytniej. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "bread bible"..aż nie mogę uwierzyć, że wcześniej go nie upiekłam:) Chlebek na drożdżach, więc nie jest specjalnie trudny do wykonania. Ciasto łatwo mi się wyrabiało i formowało. Chleb wyrastał w koszyczku, a potem wrzuciłam do na gorący kamień. Wy możecie go upiec w foremce lub na blaszce...a nawet uformować bułeczki.

p.s Przepis powinnien zawierać tylko szczyptę soli ( chleb toskański w końcu;p), ale ja nie przepdam za chlebem z małą ilością soli, więc dodałam łyżeczkę i jak dla mnie jeszcze ciut za mało:)

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( najlepiej chlebowej)
  • 1/2 szklanki mąki żytniej ( użyłam tej najciemniejszej - pumpernikiel)
  • szczypta soli (dałam łyżeczkę)
  • szczypta cukru

Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy.

Następnie dodajemy szklankę mąki pszennej i całą mąkę żytnią. Dokładnie łączymy, przykyrywamy i odstawiamy na godzinę. 

Po upływie czasu dodajemy sól, cukier i wsypujemy po szklance mąki pszennej. Mąkę zawsze dodajemy powoli, gdyż w zależności od rodzaju mąki będzie potrzebować nieco mniej lub więcej niż mówi przepis. Mąkę dodajemy do czasu, aż utworzy się z ciasta kula. Powinno być miękkie i odchodzić od brzegów miski. Ja dosypałam tylko dwie szklanki.

Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, a następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Następnie z ciasta formujemy okrągły bądź podłużny bochenek (możemy także umieścić w formie keksowej lub w koszyczku do wyrastania). Chlebek umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Przed pieczeniem chleb nacinamy kilka razy ostrym nożem.

Pieczemy w 220*C przez około 55 minut ( u mnie 45 zupełnie wystarczyło)

wtorek, 19 lutego 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/19 06:23:29
Wyrósł wspaniale i wygląda super!
-
wiosenka27
2013/02/19 10:01:20
Wspaniały:)
-
majanaboxing
2013/02/19 10:13:28
Przepiękny!
I te zdjęcia,wow! Kłosek :)
-
sawas1962
2013/02/19 14:04:58
nigdy nie kupiłem dobrego chleba w Rosji
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/02/19 19:07:05
boski!
-
pieczarka_mysia
2013/02/20 07:28:25
wyglada przecudnie! ;)
-
wykrywaczsmaku
2013/02/20 13:14:40
musi być przepyszny!Piękne zdjęcia!
-
Gość: nie ma to jak świeży chleb, *.static.enf.pl
2013/02/23 14:29:08
to jest coś, a nie te kupcze, które teraz robią - pełno w nich chemii
-
Gość: gosc, *.adsl.inetia.pl
2013/03/01 21:54:35
chlebek piec z termoobiegiem czy bez?
-
gosiaa99
2013/03/01 23:17:58
Ja pieklam bez.
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.