Blog > Komentarze do wpisu

Water rolls (Bułeczki wodne) Idealne na kanapki

Tak się zastanawiałam dlaczego te bułeczki nazywają się wodne...i w sumie nie mam żadnego dobrego powodu ;-) Taka nazwa i już! W sklepie zaraz obok sprzedają identyczne, więc dlatego też bardzo chciałam wypróbować ten przepis i zrobić domowe:) Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek "The bread bible" beth Hensperger , więc wiedziałam, że bułki na pewno się udadzą. Po upieczeniu mają cieniutką lekko chrupką skórkę, a po ostudzeniu robią się miękkie. Polecam!

 Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 białka, lekko ubite
  • Około 5 szklanek mąki chlebowej lub zwykłej
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej (opcjonalnie) lub białko na glazurę( ja użyłam białko)
  • +1 białko na glazurę

W wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut.

Dodajemy resztę wody, olej, sól, białka i po szklance mąki. Mąkę zawsze lepiej jest dodawać powoli, w zależności od jakości i rodzaju możemy zużyć pomiędzy 5 a 6 szklanek. Ja użyłam dokładnie 5 plus około 1/2 do podsypywania( przy końcowym formowaniu) Mąkę dodajemy do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Będzie miękkie i jednolite. Najlepiej wyrabiać około 10 minut ręcznie, aby wyrobić odpowiednią konsystencję.

Ciasto przekładamy do miski lekko natłuszczonej np. olejem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę ( lub do podwojenia objętości). 

Ciasto dzielimy na 12 części( lub 24 małych bułek) Formujemy kulki i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 25 minut.

Jeśli nie będziemy wierzchu smarować białkiem, to uformowane bułeczki obtaczamy w mące ryżowej i pozostawiamy do wyrośnięcia

Białko należy rozbełtać z łyżką wody i posmarować wierzch bułek zaraz przed włożeniem do piekarnika.

Piec w 200*C przez około 20 minut (w zależności od wielkości)

piątek, 08 lutego 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Asia, *.net.imsmultimedia.eu
2013/02/08 11:13:26
bułeczki wyglądają smakowicie! :)mniam
-
2013/02/08 23:47:57
Wyglądają niesamowicie miękko. Może ta nazwa ze względu na tę wodę w przepisie? Chociaż w innych też przecież jest.
-
gosiaa99
2013/02/09 03:16:26
No wlasnie tez tak kombinowalam z ta woda...i doszlam do tego samego wniosku co ty.
Szukalam tez troche na internecie, ale nic nie udalo mi sie znalesc. Tak czy owak bulki wodne czy nie wodne, ale smaczne:)
-
izaa_a
2013/02/09 12:44:55
piękne :)
-
majanaboxing
2013/02/09 22:18:34
Przepiękne są te bułeczki i jaki mają piękny miękisz! Cudowne. Musze spróbować kiedyś :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/02/15 17:33:14
Prawdziwa wodna bułka to mąka, drożdże, sól i WODA, i nic więcej. Gdzieniegdzie takie bułki można jeszcze kupić, np. w Krakowie na Placu Na Stawach.
-
gosiaa99
2013/02/15 22:56:50
Hmn nigdy niestety nie miałam okazji spotkać się w Polsce z takimi bułkami. Tutaj na Florydzie to mają te właśnie "water rolls", ale tam idzie masa przeróżnych składników (niekonicznie jadalnych;-) Dziękuje za komentarz, bo nawet nie wiedziałam, że takie bułki można kupic:)
-
Gość: Olaff, *.static.enf.pl
2013/02/23 14:31:21
Naprawdę nie wiem skąd masz takie dobre przepisy. Strona w zakładkach już sieci ;)
-
Gość: ala, *.play-internet.pl
2018/03/28 15:28:17
Bułki wodne są wypiekane w tradycyjnych piecach chlebowych, ich miąższ ma z tego powodu zachować więcej wilgoci i stąd nazwa "bułki wodne", mają też dłużej zachowywać świeżość. Są z pewnością smaczniejsze od tych tradycyjnych, suchych, gdzie praktycznie jest sama twarda skórka.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.