Blog > Komentarze do wpisu

Babka jogurtowo - cytrynowa

Zdecydowania jedna z bardziej wilgotnych babek jakie upiekłam. Nie wyrasta bardzo wysoka, więc możecie ją upiec w formie keksowej, jeśli chcecie mieć nieco wyższe ciasto. Deliaktna, cytrynowa i mi bardzo smakowała...całkiem miła odmiana od poprzednich ciast. 

 

 Przepis częściow zaczerpnięty ze strony :food Network

Składniki: Przed pieczeniem dobrze jest składniki zbliżyć do temp. pokojowej

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 bardzo duże jajka 
  • otarta skórka z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Na polewę:

  • szklanka cukru pudru
  • około 2 łyżek soku z cytryny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.Odsawić na bok

W osobnym naczyniu połączyć razem : jajka, jogurt, ekstrakt, olej, skórkę i sok z cytryny.

Suche składniki wymieszać z mokrymi.

Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą formy ( jeśli pieczemy z blaszce, to wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia)

Piec w 180*C przez około 35 minut. Najlepiej zasugerować się patyczkiem:) Ciasto Powinno być rumiane!.

Gorącą babkę polecam wyjąć delikatnie z formy dopiero gdy się nieco przestudzi, bowiem ciasto jest dość delikatne.

Ostudzoną polukrować( Składniki na lukier oczywiśćie połączyć razem)


niedziela, 03 marca 2013, gosiaa99
Tagi: cytryny jogurt

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2013/03/03 17:05:10
Ale pięknie wygląda. Czas na babki nadszedł, zdecydowanie:)
-
2013/03/03 18:48:38
No no .... piękna ! Wygląda bardzo delikatnie , a jak dużej formy użyłaś ?
-
2013/03/03 19:32:34
1/4 l - srednica 24cm.
pozdrawiam
-
2013/03/04 10:05:58
super świąteczna propozycja!!!
-
Gość: beatas, 89-67-78-171.dynamic.chello.pl
2013/03/22 09:23:00
Robiłam - wyszła piękna, ale trochę mało puszysta (raczej ciężka). Myślę, że to wina foremki, która była za mała i za wysoka.
Pytanko - a gdzie dodajemy cukier? Nie było napisane, więc dodałam do mokrych składników przed dodaniem suchych.
-
2013/03/22 12:44:34

Ta babeczka nie wychodzi bardzo wysoka,, ale mi wyszła wilgotna i delikatna. I to może być wina formy, albo spróbuj tez ocieplic wszystkieskladniki do temp pokojowej. A co do cukru, to już poprawiam i dziękuje za komentarz
-
Gość: Basia, 62.246.40.164-rev.hti.pl
2013/06/30 17:58:36
super przepis babka wyszła pierwsza klasa :)
-
Gość: , host-81-190-154-184.olsztyn.mm.pl
2014/04/09 07:23:08
Absolutnie przepyszna, ja zredukowałam cukier do szklanki i dodałam jeszcze kilka kropel aromatu cytrynowego, wyszła kwaskowa i wilgotna, piekłam w silikonowej formie róży i wyszła świetna, polecam przepis. Atutem jest fakt że wszystko można wymieszać np trzepaczką dzięki czemu nie robimy hałasu a w domu z niemowlakiem to się ceni:) pozdrawiam
-
Gość: Dadziaa, dynamic-78-8-218-85.ssp.dialog.net.pl
2014/04/15 18:54:51
Mam może głupie pytanie, ale dopiero się uczę szaleć w kuchni :) mam pytanie czy jak zrobie babkę w sylikonowej formie, to też muszę ją czymś smarować ?
-
2014/04/16 00:20:57
Ja nie uzywalam nigdy silikonowych foremek..jakos nie moge sie do nich przekonac, ale z tego co wiem to nie ma potrzeby ich niczym smarowac. Tylko nie wyciagaj goracej babki z formy, tylko daj sie jej wystudzic:) pozdrawiam
-
2014/04/16 12:45:50
zainspirowałam się tym przepisem i stworzyłam wersję pomarańczowo-czekoladową :) Piekłam w silikonowej formie, niczym nie smarowałam jej przed wyłożeniem ciasta. Dziękuję za inspirację! A tutaj moje dzieło: planeta-smaku.blogspot.com/2014/04/babka-jogurtowa-pomaranczowo-czekoladowa.html

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocy!
Aneta
-
2014/04/19 11:18:20
Ciasto wyszło bardzo smaczne i wilgotne. Wyrosło ładne ale w piekarniku trzymałam je aż 1h15min o dziwo. Po 40 min. w środku było całkowicie lejące i surowe ... na szczęście finał był udany :)
Dziękuję za przepis :)
-
2014/04/19 15:28:27
Bardzo sie ciesze :) czasem trzeba zmienic nieco czas pieczenia, gdyz nasza blacha moze byc wyzsza lub np. Nasz piekarnik slabszy badz tez mocniejszy. Takze ciesze sie, ze trsy alas babke dluzej i ze wyszla:)
Pozdrawiam serdecznie

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.