Blog > Komentarze do wpisu

Hot Cross buns ( Bułeczki wielkanocne z krzyżykiem i lśniącą glazurą)

Naj Naj lepsze bułeczki!:) Super mięciutkie, puszyste i cudownie wyglądają. A ta glazura najadaje im bardziej "sklepowego" wyglądu ;) Mimo, że piekę dużooo drożdżowych wypieków, to z tych jestem bardzo dumna:)

Gorąco polecam!

Przepis ze strony:http://www.donnahay.com.au/recipes/entertaining/celebrate/hot-cross-buns

Składniki:

  • (18g)4 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży lub 32g świeżych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki rodzynek

Ciasto na krzyżyki:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wody

Glazura:

  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka żelatyny
  • 60 ml wody

Do mleka wsypujemy drożdże i około połowy cukru (1/4 szkl). Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Następnie wbijamy jajka, wsypujemy rodzynki, cynamon, resztę cukru i na początek około 3 szklanek mąki. Zaczynamy wyrabiać w miarę dodając resztę mąki. Mąkę dodajemy do czasu, aż z ciasta uformuje się kula. Jeśli zajdzie tak potrzeba, to dodajemy nieco więcej mąki. Ciasto będzie lekko się lepić.

Następnie przekładamy je do miski, przykykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około godzinę i 15 minut.

Po upływie czasu ciasto dzielimy na około 18 części, z każdej formujemy kulkę i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy blaszkę i odstawiamy do podrośnięcia na około 35 minut.

Na krzyżyki:

Mąkę mieszamy z wodą tak, aby powstała pasta*. Ciasto przekładamy do małego plastikowego woreczka. Nożyczkami odcinamy jeden z rożków tak, aby powstała nie za duża dziurka. I teraz tak zrobioną "szprycą" wyciskamy krzyżyki na wyrośnięte bułeczki. 

Bułki pieczemy w 190*C przez około 35 minut, aż zrobią się zarumienią.

Odstawiamy do przestudzenia.

Glazura:

W garnuszku o grubym dnie mieszamy razem : cukier, żelatynę i wodę. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy do czasu, aż się wszystko rozpuści ( to ważne!) Ja doprawadziłam do wrzenia.

I teraz pędzelkiem malujemy z wierzchu bułeczki:)

Smacznego!


niedziela, 03 marca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/03 18:35:30
Wyglądają bardzo zachęcająco:)
-
2013/03/03 20:45:46
Skoro od Donny to wierzę, że to naj naj ze wszystkich. Planuje je od kilku lat i jakoś nie wychodzi. Może na te święta?
-
amaranthrose
2013/03/03 21:14:08
Wspaniałe bułeczki.
Porywam jedną na śniadanie:)
-
Gość: Agnieszka, *.limes.com.pl
2013/03/04 10:06:13
Zapisuję przepis, bo moje zeszłoroczne hot cross buns niestety okazały sie niewypałem, a Twoje wyglądają cudownie! :)
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/03/04 10:06:19
wspaniałe :) bardzo apetyczne!
-
majanaboxing
2013/03/04 17:55:32
Wyglądają przepięknie, idealnie :)
-
Gość: Endemol, *.ip.netia.com.pl
2013/03/05 13:08:37
Jesteśmy pod wrażeniem twoich wypieków! Zapraszamy więc do udziału w II serii POLSKIEGO TURNIEJU WYPIEKÓW!
tutaj link do ankiety zgłoszeniowej: www.tlcpolska.pl/polskiturniejwypiekow
-
wykrywaczsmaku
2013/03/06 18:24:24
bardzo smakowite bułeczki!Piękne zdjęcia, jak zwykle :)
-
Gość: Ewa.Smaczniutkie.pl, *.adsl.inetia.pl
2013/03/27 16:04:10
Jeżeli są tak pyszne, jak Twoje pączki pieczone to już gotowa jestem zabrać się za ich pieczenie :) Gosia Twoje pieczone pączki podbiły smakiem moje dzieci. Dwa razy w tygodniu co najmniej muszę je piec :) Pozdrawiam
-
Gość: ewa, *.ip.netia.com.pl
2013/03/28 11:20:23
Witam, mam zamiar piec nułeczki na świeta i mam jedno pytanko: jaką mąkę pszenną najlepiej zastosować? 650? 550? Czy jeszcze inną?
-
gosiaa99
2013/03/28 11:37:25
Dobra bedzie mąka luksusowa 550 lub możesz użyć także 500 - wrocławska.
Pozdrawiam
-
Gość: ewa, *.ip.netia.com.pl
2013/03/28 12:27:52
Dziekuję za szybką odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie
-
2013/03/28 21:55:01
Zabieram się powoli za te bułeczki, mam nadzieję wrócić tu po przepis:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.