Blog > Komentarze do wpisu

Rolada czekoladowa z mlecznym nadzieniem

 

Ta roladę zrobiłam na wzór "Mlecznej kanapki"(Milky way) ciasta, które jest dobrze znane. Zmieniłam oczywiście biszkopt tak, aby był bardzo delikatny i dał się bez problemu zwinąć. W masie zredukowałam ilość masła i nie dodawałam cukru, bo według mnie jest wystarczająco słodka:) I tak po kombinacjach powstała puszysta czekoladowa rolada:) Mój mąż ocenił ja w skali 1 -10 na 9!:) Mi ona bardzo smakuje, bo ja jestem z tych osób, które mogą wyjadać mleko w proszku łyżeczkami:)

Smacznego!

Przepis powstał w oparciu o KLIK i KLIK

Składniki:

  • 6 jajek
  • 110g cukru
  • 25g dobrego kakao
  • 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej
  • 125g ciemnej rozpuszczonej czekolady

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 130g miękkiego masła
  • Dodatkowo : 2 łyżki cukru pudru(do zwijania)
  • i 2 łyżki kakao do dekoracji

Białka ubić na sztywną pianę.


Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.


Wsypać kakao i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.


Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i za pomocą łopatki wszystko deliaktnie połączyć.


Na sam koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.


Blachę ( najlepiej taką do ciasteczek - największą jaką mamy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równo rozprowadzić.


Piec około 12 minut w 180*C. Ciasto upieczone powinno być sprężyste w dotyku.

Upieczone wyjąć na blat.

Wierzch posypać cukrem pudrem ( około 1- 2 łyżki) Przewrócić na ściereczkę(do gówy nogami) i ściągnąć delikatnie papier do pieczenia.


Ciepłe ciasto wraz ze ścierką zwinąć w roladę i odstawić do wystudzenia.


Masło utrzeć na gładką masę. Naprzemiennie dodawać mleko ( zwykłe) i w proszku. Najlepiej jest to robić na wyczucie. Mleka zwykłego dodajemy tyle, aby masa była gładka i kremowa. Mi idealnej wystarczyła 1/3 szklanki, ale jeśli będzie uważać, że masa jest za gęsta, to możecie dodać nieco więcej.


Roladę delikatnie rozwijamy, smarujemy masą i zwijamy z powrotem. Owiajamy w folię i wstawiamy do lodówki ( przynajmniej godzinę)


Posypujemy kakao przed podaniem.

Smacznego!

Kilka wskazówek:

  1. Wszystkie sypkie składniki jak mąką czy kakao dobrze jest zawsze przesiać przed dodaniem. 
  2. Ubite na sztywno białka najlepiej jest wmieszać do reszty ciasta za pomocą łopatki. Użycie miksera nie jest wskazane. 
  3. Czekoladę rozpuszczać najbezpieczniej w kąpieli wodnej. Miskę z połamaną czekoladą umieszczamy na gorującą się wodą. Miska z czekolada nie może dotykać wody! 
  4. Upieczoną roladę musimy posypać cukrem pudrem inaczej przykleji się do ścierki.
  5. Roladę zawsze zwijamy jeszcze ciepłą! Ostudzone ciasto przy zwijaniu będzie znacznie bardziej pękać.


niedziela, 10 marca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
fiolka-fiolunka
2013/03/10 19:12:00
Pyszna musi być! Uwielbiam taką świeżutką, miękką jeszcze z kubkiem kawy :)
-
mojamanufakturasmaku
2013/03/10 19:14:20
Uwielbiam takie ciasta:) pożyczam przepis:)
-
mikimama
2013/03/10 20:01:45
Przepysznie wygląda!
-
choco-holiczka
2013/03/10 20:25:08
Muszę taką zrobić! :) Nie bardzo lubię krem z mleka w proszku, ale za to mój K. wprost za nim przepada :)
-
majanaboxing
2013/03/10 21:00:34
Jaka ładna rolada! Pięknie wygląda . A ja się boję robić roladę, hmm.
Pozdrówki:*
-
amaranthrose
2013/03/10 22:37:52
Obłędnie wygląda:)
Mogę kawałeczek?
-
Gość: teenager, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/11 05:48:27
ta roladka wygląda idealnie ! świetny przepis ;) genialne wykonanie ;)
-
2013/03/11 09:09:43
Jak ja dawno nie robiłam i nie jadłam rolady.
-
wykrywaczsmaku
2013/03/11 14:05:08
musi być przepyszna, świetne "krok po kroku" :)
-
alohaskarbie
2013/03/11 15:41:21
Wygląda świetnie. Prostota jest zawsze najlepszym rozwiązaniem :) A z tym posypaniem rolady cukrem, to będe musiała spróbować.
-
2013/04/10 15:55:28
wszystko byloby ok, gdyby mi nie pekla podczas zwijania z kremem :(
-
gosiaa99
2013/04/10 22:27:45
Ona mi tez delikatnie popekala, ale po oproszeniu kakao nie było ani śladu-:)
Mam nadzieje, ze pomimo wszystko, to smakowalo.
-
2013/04/11 10:44:30
Krem sie super scial wiec i pekniecie nie przeszkadzalo, a zapomnialam posypac kakao i tak nikt nie narzekal i byl deserek po kolacji :)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/12 17:40:33
jest fantastyczna i wygląda bardzo apetycznie :)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/29 22:22:59
Takie cuda to tworzą wróżki -nie te wróżące z ręki lub z kart- tylko takie z bajek

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.