Blog > Komentarze do wpisu

Sernik wiosenny z musem truskawkowym

Cudowny wiosenny sernik! Jest bardziej kremowy, niż te tradycyjne serniki, ale zdecydowanie musi mieć taką konsystencję, aby się dobrze komponował z piankowym musem truskawkowym. Nie byłam pewna czy będzie mi smakował, ale smakuje bosko!Bardzo delikatny, kremowy słodki:)

Gorąco polecam!

Przepis ze strony " Kwestia smaku" cytuję za autorką: z drobnymi zmianami



Składniki: (forma 25cm)

Spód:



  • 190 g ciasteczek (maślanych, waniliowych)
  •  50 g masła


Masa serowa:

  •  500 g twarogu sernikowego
  •  500 g mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  1 i 1/2 szklanki cukru
  •  1 budyń śmietankowy 40 g (proszek)
  •  5 jajek

  • oraz na wierzch: 200 g śmietany kwaśnej i gęstej 12%



Mus truskawkowy:

  •  450 g mrożonych truskawek
  •  2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  •  3 łyżki cukru pudru
  •  2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
  •  10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)


oraz do bitej śmietany: 500 ml śmietany 36% (do ubijania), zimnej i 5 łyżek cukru pudru

Dekoracja:

  •  bezy



Przygotowanie:

Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).


Spód: Ciasteczka pokruszyć w misce (roztłuc na drobne okruszki tłuczkiem) i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyrównać powierzchnię i dokładnie i mocno uklepać.

Masa serowa:

Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, ekstrakt cukier i budyń. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.


Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale nie należy się tym przejmować, na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).


Sernik wysunąć z piekarnika i pokryć go warstwą śmietany 12%. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut.


Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, można wówczas wyłożyć na nim mus truskawkowy.

Mus truskawkowy:

Truskawki rozmrozić: wsypać zamrożone truskawki do garnka, przykryć i podgrzewać na większym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem. Odstawić z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmrozić.


Wylać na sitko do nowego garnka i przetrzeć owoce przez sito za pomocą tłuczka lub łyżki. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) - wyrzucić. Powstały przetarty płyn zachować.


Dodać do niego sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Całkowicie ostudzić.


Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i namoczyć przez 10 minut, następnie chwilę podgrzać (np. w małym rondelku) i ciągle mieszając rozpuścić ją bardzo dokładnie (nie mogą pozostać grudki). Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać a następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić. Ostudzić jeśli mus się ocieplił.


Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę (np. w metalowej misce schłodzonej w zamrażarce), w połowie ubijania zacząć dodawać stopniowo cukier puder. Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodać do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.


Powstały krem wyłożyć na wierzch sernika i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Sernik musi się schładzać przez noc w lodówce, nawet jeśli krem zastygnie wcześniej. Rano (lub po zastygnięciu musu) obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki do czasu podania. Udekorować bezami


piątek, 29 marca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/03/30 00:00:35
wygląda znakomicie! ;) poproszę kawałek :)
-
judik1119
2013/03/30 00:08:42
Jest obłędny! Zapisany do zrobienia:-)
Zdrowych i Wesołych Świąt:-)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/03/30 10:07:59
optymistycznie jasny i pogodny! cudne smaki :) mniam :)
-
espresso9
2013/03/30 13:29:20
Ale cudowność!
Radosnych świąt życzę :)
-
amaranthrose
2013/03/30 18:57:08
Prześliczne zdjęcia, pyszny sernik:)
Wesołych Świąt!
-
majanaboxing
2013/03/30 20:57:47
Gosiu, ten sernik jest doskonały! Ależ kusisz, no ;-)
A ja tak kocham serniczki.
Pychota.
Radosnych Świąt życzę :)
-
2013/03/30 22:22:49
Wesołych Świąt Gosiu !!!
-
marek.kuchta55
2013/04/03 21:09:35
Ale bym zjadł mmmm :)
-
alohaskarbie
2013/04/04 11:13:02
Aż mi zrobiłaś ochotę na ten sernik. Te truskawki... ahh, niech ta zima sobie idzie juz gdzieś indziej ;p
-
Gość: Strefa Smaku, *.cable.smsnet.pl
2013/04/08 20:47:01
Szkoda tylko, że trzeba będzie jeszcze poczekać na ten sernik, aż będą "prawdziwe" truskawki.
-
Gość: Magda, *.centertel.pl
2014/06/19 21:55:09
a czy to nie jest sernik z kwestii smaku? www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_wiosenny/przepis.html wypadaloby chociaż źródło dać... niefajnie!
-
gosiaa99
2014/06/21 22:31:58
Tak , zawsze umieszczam zrodlo przepisu pod glownym zdjeciem.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.