Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Doskonała babka drożdżowa:) Nie przesadzam!:) Puszysta, pachnąca, idealna, jak dla mnie nie za słodka. Z rodzynkami i cytrynowym lukrem, którego niestety kiepsko widać na zdjęciach, bo zrobiłam rzadki. Robię zawsze bardzo wodnisty- z dużą ilością soku cytrynowego, gdyż chce, żeby babka nieco nim nasiąkła. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe bez mojego miksera (KA), bo chciałam wam pokazać, że pyszną babkę możemy zrobić bez żadnego ugniatania, zagniatania, miksera i w sumie bez większego wysiłku. Ciasto nie wyrabiałam, tylko zagniotłam ręką kilka razy w misce. Z pewnością i wam się uda!

Polecam gorąco!

Przepis własny;-)

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( może być chlebowa)
  • 80g roztopionego i lekko przestudzonego dobrego masła
  • 3 żółtka 
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szklanka rodzynek
  • 7 łyżek cukru 
  • cukier waniliowy ( opcjonalnie)
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży (około 25g świeżych)
  • dodatkowo: olejek np. rumowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie)

Do mleka wsypać drożdże ( lub pokruszyć świeże) wsypać cukier, zamieszać i odstawić na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły.


Następnie do dużej miski przesiać mąkę, cukier waniliowy rodzynki wbić jajka, wlać żółtka, ekstrakt lub olejek, roztopione masło i na koniec mleko z drożdżami.


Za pomocą drewnianej łyżki całość wymieszać. Ciasto będzie się lepić! W misce lekko zagnieść ciasto kilka razy, możecie lekko podsypać mąką dla ułatwienia.

 

Następnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę i 20 minut.


Formę z kominkiem dobrze nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą.


Wyrośnięte ciasto za pomocą dużej łyżki przełożyć do formy.


Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 40 minut 

Piec w 175 *C przez około 35 minut ( mi wystarczyło 30 minut)


Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i nie wyjmować  z formy dopóki nie wystygnie.

Ostudzone wyjąć na paterę i oblać cytrynowym lukrem.( lukier robię raczej rzadki tak, aby wsiąknął  w babkę, dzięki czemu zachowuje nieco dłużej świeżość i oczywiście ma przyjemny cytrynowy smak.

lukier cytrynowy:

3/4 szklanki cukru pudru

około łyżki soku z cytryny

Składniki mieszamy i ewnutalnie dodajemy więcej cukru lub soku tak, abyśmy otrzymali idealną konsystencję

 

niedziela, 17 marca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
Gość: nagula28, nat.paradowski.pl
2013/03/17 19:51:15
Dziękuje bardzo czekałam na ten wpis na pewno wypróbuję :)
-
2013/03/17 19:53:16
Cieszę się! I czekam na opinię:)
-
2013/03/17 19:55:40
Wygląda idealnie :) Gratuluje super wypieku :)
-
2013/03/17 20:02:02
sliczna
-
2013/03/17 20:15:12
Tyle wszędzie widzę bab wielkanocnych, że muszę upiec swoją!
-
2013/03/17 20:26:44
Dziękuje !:)
-
2013/03/17 20:42:33
Wygląda prześlicznie. Upiekę taką dla teściowej
-
2013/03/17 22:39:40
Przepiękna !! :)
-
2013/03/17 22:44:38
Cudowna:)
-
2013/03/18 08:52:36
Wyszła piękna ! Powiedz mi czy długo zachowuje świeżość ?
-
2013/03/18 09:28:09
boska babka!!! taka prawdziwa, pełna smaku :)
-
Gość: sylwia, buv118.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/18 09:45:15
Witam serdecznie,
wyglada bardzo apetycznie i faktycznie ciasto pieknie uroslo :) czy moglaby Pani napisac jak dlugo ta baba utrzymuje swiezosc? dziekuje,
sylwia
-
2013/03/18 11:46:23
Babka najlepsza w pierwszy dzień, ale upieklam ja wczoraj, polukrowalam( tak, ze lukier nieco wsiakal w ciast) i owinelam dobrze folią. Dzisiaj na śniadanie ukroilam sobie kawałek i babeczki muszę powiedzieć, ze jest jeszcze całkiem wilgotna. Do jutra nie bedzie już po niej śladu, wiec powiem, ze najlepsza w pierwsze dwa dni.
JeslI bardzo zależy ci na utrzymaniu babki jak najbardziej wilgotność przez długi czas, to możesz dodać około 1/3 szklanki ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków do ciasta.
Pozdrawiam
-
2013/03/18 18:51:32
Gosiu, przepiękna jest ta baba! Cos wspaniałego po prostu .:)
Ślicznie udekorowana i tak smakowicie wygląda,że mniam :)
Pozdrawiam
Ps. jak ładnie u Ciebie !
-
Gość: http: pastawithapplepie.blogspot.com, 83-238-155-206.ip.netia.com.pl
2013/03/21 11:04:31
cudowna, taka puszysta ! przyznam sie ze dawniej balam sie drozdzowych ciast, nigdy mi nie wychodzily a teraz uwielbiam je robic.
-
2013/03/21 17:09:54
pięknie wygląda, ozdobiona tymi kwiatuszkami :)
-
Gość: Misiek, ip14.delecta.pl
2013/03/26 13:54:42
Witam! Babkę upiekłem wczoraj bo chciałem ją wypróbować przed Wielkanocą. Wyszła naprawdę super. Ciasto idealnie wyrosło, używałem zwykłych drożdży-nie suszonych. Ciasto jęst gęste więc nie wyleci z formy podczas pieczenia a wyrosło sporo ponad formę. Piecze się w 35 minut tylko niestety trzeba trochę czekać na wyrośnięcie przed pieczeniem ale warto! Wyrabia się wyjątkowo szybko i łatwo. Polecam!
-
2013/03/27 14:47:19
wlasnie jestem w trakcie robienia,mam nadzieje ze bedzie tak pyszna jak na zdjeciu:)
-
2013/03/27 19:48:19
no i wyszla,jest naprawde pyyyycha:)przepis napewno dodam do ulubionych:)
-
2013/03/28 11:38:34
Super cieszę sie ogromnie, że babeczki smakuje.
Pozdrawiam was serdecznie
-
Gość: Waldemar, 89-73-226-200.dynamic.chello.pl
2013/03/29 22:14:11
Ech a ja już drugi raz zaczyn zrobiłem ale coś wyrastać nie chce:( chyba za zimno albo drożdże do d... jutro do pracy wstać musze a tu zaczyn wielkanocne j... se robi:( ale cuż u facetów to chyba normalka że wypieki nie wychodzą;)
-
2013/03/29 23:32:45
Jesli zaczyn nie babelkuje, ani sie pieni czy ani troche nie wyrasta, to winna drozdzy.
nie ma mowy, ze to twoja wina:)
-
Gość: , 178-36-214-254.adsl.inetia.pl
2013/04/03 09:51:07
Wypróbowałam i pierwszy raz wyszła mi prawdziwa baba wielkanocna ;)
-
Gość: Joanna, 89-71-2-129.dynamic.chello.pl
2013/04/03 18:07:01
Upiekłam! Pierwszy raz wyszła mi najprawdziwsza i najsaczniejsza baba wielkanocny! Dzięki za super przepis
-
Gość: , 93.109.220.2*
2013/10/07 12:57:54
jestes profesjonalna bo wlorzylas nietylko serce ale wiedze i praktyke dziekuje /krzysztof
-
Gość: Daria, 089144198146.atnat0007.highway.a1.net
2013/11/27 16:32:32
Robie dzis juz po raz trzeci ,juz sie nie moge doczekac :))
-
2013/11/27 17:24:14
Switnie:) ciesze sie, ze babka wychodzi i smakuje:)
-
Gość: Daria, 089144200058.atnat0009.highway.a1.net
2013/12/16 12:55:39
I dzis robie kolejny raz:-)Specjalnie dla mojego kochanego synka ,ktory uwielbia te babki -dla niego robie mini babeczki w papilotkach:-)zdecydowanie polecam ,dorzucam jeszcze oprocz rodzynek zurawine oraz skorke pomaranczowa :-) Fuuuul bakalii:-))
-
2013/12/18 13:12:16
Uuu lala:) to brzmi mega aptycznie;)
-
2014/04/02 11:19:25
Chcialabym sie upewnic: naprawde swiezych drozdzy idzie tylko 25g?
-
2014/04/02 13:28:12
Wedlug wszystkich przelicznikow jak znalazlam to tak:) mozesz dodac ciut wiecej, jesli bedziesz czula sie pewniej. Ja zawsze uzywam suchych...bo na Florydzie nie sa tak latwo dostepne.
Pozdrawiam
-
2014/04/03 13:33:00
Dzieki bardzo. Beda ja serwowac w sobote na polskiej Wielkanocy ;) Pozdrowienia z Finlandii ;-)
-
Gość: M, host84-38-87-243.tvkdiana.pl
2014/04/12 13:14:54
Pieklam te Babke w zeszlym roku na swieta. Byla bardzo dobra- pachnaca, lekka i puszysta. Juz nie szukam zadnej innej, tylko w tym roku zrobie kilka w formie do mufinek tak jak wyczytalam w jednym z komentarzy. Zycze Wesolych Swiat!
-
Gość: monika, adjb59.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/15 15:56:14
jak dam drożdze mokre świeże,
to tych suszonych nie podawać?
-
2014/04/16 00:17:53
Tak :)
Albo swieze albo suche.
-
Gość: iii, 093105221232.rybnik.vectranet.pl
2014/04/16 19:19:41
gbvbhn

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.