Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka"serduszka" kokosowo - truskawkowe

Bardzo pyszne, kruchutkie ciasteczka kokosowe przełożone konfiturą. Prawda, że wychodzą prześliczne ? A są bajecznie proste i szybkie do zrobienia. Z pewnością będą smakować wszystkim domownikom. ;-)

Lekko zmodyfikowany przepis z magazynu " Donna Hay" - grudzień 2012

Składniki:

  • 125g miękkiego masła
  • 225g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • (1/2 szklanki) wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • i około pół słoiczka konfitury truskawkowej
  • cukier puder do posypania

Wiórki mielimy na "mąkę". ja do ego celu użyłam młynka do kawy. Jeśli nie macie możliwości zmielenia wiórek, to jak najbardziej możecie użyć nie mielonych.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, owiniąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, żeby było łatwiej. Rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać foremką serduszka i układać dość ciasno na blaszce wyłożonej papierem. W połowie ciasteczek zrobić dziurkę ( ja użyłam rurkę metalową, ale jestem pewna, że coś w domu znajdziecie co się nada;-) 

(Autorka nie podała temp. pieczenia, więc piekłam w 180*C)

Ciasteczka pieczemy przez około 8 - 10 minut, aż boki się bardzo delikatnie zarumienią.

Studzimy i smarujemy każde "pełne serduszką odrobiną konfitury i przykrywamy "dziurawym serduszkiem. 

Układamy na tacy i posypujemy obficie cukrem pudrem.

Z przepisu mi wyszło około 20 ciasteczek, natomiast autorka mówi, że ma wyjść tylko 12.

niedziela, 07 kwietnia 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Justek, *.adsl.inetia.pl
2013/04/08 08:51:36
PIERWSZA :))
Bosko wyglądają te ciasteczka, prawie jak to słońce, które próbuje się przebic przez nasze wiosenno-zimowe chmurzyska i mgłę, z pewnością wypróbuję i pewnie jak zwykle się nie zawiode! Twój blog u mnie na stałe w "ulubionych"
-
espresso9
2013/04/08 11:10:42
Pięknie wykonane.Ładny kształt tych serduszek,taki pełny :)
Z przepisu napewno skorzystam.
Pozdrawiam i życze miłego tygodnia.
-
milk_chocolate84
2013/04/08 20:23:34
mniam :) Ale pyszota!!!
-
majanaboxing
2013/04/08 21:44:07
Wyglądaja pięknie. Cudne mają te oczka truskawkowe. :)
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/04/09 08:58:52
piękne :)
-
katalogstronwwwplusprogramy
2013/04/09 15:55:05
Można powiedzieć że tymi ciastkami można kupić każde serce. cudownie wyglądają
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/12 17:39:38
są śliczne :)
-
Gość: Alicja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/04 16:23:57
Oczywiście wyglądają pieknie!!! Mam jednak pytanie czy będą dobrze smakowały bez przekładania konfiturą, pieczone nieco grubsze (powiedzmy około 5 mm) i wykończone polewą czekoladową? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)) Pozd
-
gosiaa99
2013/05/04 20:13:49
Myśle, że z pewnością bedą pyszne! Ja nie przekładałam wszystkich ciasteczek i one bez nadzienia mi bardzo smakowały tak do kawy ;-) a z polewą czekoladową brzmią pysznie:)
-
Gość: Alicja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/09 10:18:03
Zrobione i ... częściowo spałaszowane :-) Ciasteczka są pyszne!!! Są kruchutkie, z delikatnie wyczuwalną nutą kokosową. Zrobiłam je bez konfitury. Z wierzchu potraktowała tylko polewą czekoladową. Wszystkim baaardzo smakują. Świetny przepis.
-
Gość: gosiaa99, *.hsd1.fl.comcast.net
2013/05/09 12:39:18
Bardzo sie ciesze, ze sie udały.
Pozdrawiam serdecznie

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.