Blog > Komentarze do wpisu

Smażone pierożki po chińsku ( z mięsem i kapustą)

Chrupiące pierożki po chińsku..oczywiście przepis zmodyfikowałam na swoje smaki..więc nie wiem już czy takie chińskie:) Ale są pyszne!! W orygnialnym przepisie powinno się je smażyć, a raczej gotować na patelni...Ja niestety miałam z tym kłopot, więc je postanowiłam usmażyć...i wyszły mega chrupiące! 

Ciasto won - ton kupiłam w pobliskim markecie za około  $3 i o ile dobrze pamiętam to tych kwadracików jest tam około 40 ( jeszcze potem sprawdzę dla pewności). Oczywiście jak zawsze podkreślam, że farsz możecie dowolnie modyfikować na swoje potrzeby.

Smacznego i miłego weekendu!

 

Przepis pochodzi z książki " Good Housekeeping"
 

Składniki:

  • około 450g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • około 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki "cornstarch" -skrobi kukurydzianej - można pominąć
  • łyżka octu ryżowego
  • sól, pieprz do smaku
  • (dodałam też odrobinę "ziarenek smaku"
  • 2 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
  • Dodatkowo : około 36 gotowych kwadracików ciasta won - ton +1 białko do zlepiania i olej do smażenia

Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego ( najlepiej takiego z przyprawami)
  • ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru

Składniki na sos połączyć razem. Odstawić na bok

  1. Na patelnie wlewamy około szklanki  wody,kiedy się zagotuje dodajemy kapustę i gotujemy przez około 2 minuty. Jeśli potrzeba to wlewamy nieco więcej wody. Następnie odcedzamy i szybko przelewamy zimną wodą ( należy uważać, żeby jej nie rozgotować)- Chodzi o to, aby kapusta tylko nieco zmiękła)
  2. Następnie porządnie wyciskamy nadmiar wody. Najlepiej użyć do tego ściereczki.
  3. Do dużej miski dodajemy : mięso, sos sojowy, czosnek, imbir,  szczypiorek, skrobię, ocet, kapustę i doprawić solą i pierzem. Wszystko wymieszać.
  4. Na każdy kawałek ciasta won ton nałożyć pełną łyżeczkę farszu.
  5. Boki posmarować białkiem i skleić je mocno dociskając.
  6. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor ( na średnim ogniu, aby mieć pewność, że środek nie pozostanie surowy)
  7. Pierożki odsączyć na papierowym ręczniku.
  8. Podawać z sosem, posypane szczypiorkiem.

Smacznego


piątek, 12 kwietnia 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
alohaskarbie
2013/04/12 18:02:39
Wyglądają zacnie :) Ja takiego ciasta w naszych sklepach nie widziałam, ale w razie czego, to chyba można zastąpić papierem ryżowym? :)
-
Gość: justin dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/12 18:54:33
Pierwszy raz słyszę o takim cieście :). Fajny przepis !
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/04/12 19:09:23
uwielbiam takie pierożki!!! cudo :)
-
milk_chocolate84
2013/04/12 19:12:32
Taki obiad to ja rozumiem :)
-
nashelly
2013/04/12 23:07:10
Jak ja kocham takie dania - mięsne i wszystko, co smażone :D Pycha!
-
majanaboxing
2013/04/13 10:30:16
Jakie ładne są te pierożki. Takie inne. Super:)
-
izaa_a
2013/04/24 17:09:03
cudnie wyglądają :))
-
wykrywaczsmaku
2013/04/25 13:25:39
muszą super chrupać, takie przysmażone :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.