Blog > Komentarze do wpisu

Meksykańska strucla drożdżowa z kakaowym nadzieniem

Całkiem smaczna strucla drożdżowa. Właściwie myślałam, że będzie bardzo słodka i pomimo, iż posypłam ją cukrem z wierzchu, to wcale nie wydaje się być słodka. Taka w sam raz. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i mięciutkie, a nadzienie mogłoby być ciut rzadsze - jak dla mnie;)

Smacznego!

Źródło: Magazyn "Food Network" maj 2013

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła

Mleko, łyżeczkę cukru i drożdże połączyć razem. Odstawić na 10 minut.

Następnie wsypać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno " odchodzić" od ręki. Jeśli potrzeba, to możecie dodać odrobinę więcej mleka lub mąki.

Następnie wyrobione miękkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 szklanki kakao
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować razem ( np. za pomocą blendera) na gładką masę.

Po upływie czasu ciasto wyciągamy na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt (wymiary:25x45cm)

Na wierzch ciasta rozprowadzamy równomiernie masę, ale pozostawiajać około 1 cm od brzegów. 


Następnie ciasto zwijamy w rulon i za pomocą ostrego noża przekrawamy wzdłuż i zaplatamy ciasto wokół siebie ( patrz zdjęcie poniżej)


Końce zaplatamy pod spód.


Chlebek układamy na blaszce wyłożonej papierem i przykrywamy.

Trzymamy do czasu, aż nieco podrośnie około 35 minut.

Pieczemy w 175*C przez około 30 -35 minut.

 Składniki na posypkę:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki roztopionego masła

Jeszcze ciepłe chlebek smarujemy z wierzchu masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!

sobota, 04 maja 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/05/05 13:01:36
niesamowite ciasto!!! zjadłabym kawałek...
-
Gość: Agnieszka, *.limes.com.pl
2013/05/06 00:05:52
Bardzo ładnie się prezentuje :)
-
2013/05/06 16:28:27
Pycha, zjadłabym kawałek, jutro będę robić czekoladowe ciasto meksykańskie (,kuchnia lidla,), również zapowiada się pysznie :)
-
judik1119
2013/05/06 16:41:33
Wygląd wspaniale, zapisuję do zrobienia:-)
-
pati_252
2013/05/24 19:59:38
Zrobiłam ją ostatnio i wyszła przepyszna! Ja dałam trochę więcej cukru do ciasta i zamiast mielonych orzechów rodzynki, a całość zaplotłam w wieniec :) Przepis na pewno powtórzę!
Pozdrawiam
-
Gość: monika, *.cpe.net.cable.rogers.com
2015/01/03 01:26:26
jakich wymiarow blaszki uzyc?
-
Gość: gosiaa999, *.hsd1.fl.comcast.net
2015/01/04 00:01:43
Pieklam to na duzej blaszce 30x40cm,
-
Gość: monika, *.cpe.net.cable.rogers.com
2015/01/07 19:06:12
do gosiaa999
dziekuje za odpowiedz :)
i Ci wyszlo?
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2016/12/18 15:15:20
6 łyżek miękkiego masła - to ile to tak naprawdę jest? łyżka łyżce nie jest równa-płaska czy moze być leciutko kopiata?
-
Gość: gosia99, *.hsd1.fl.comcast.net
2016/12/20 13:13:30
To bedzie okolo 80g.
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.