Blog > Komentarze do wpisu

Orzechowe ciasto przekładane z karmelem

Bardzo smaczny orzechowy przekładaniec, który z pewnością wam bardzo zasmakuje. Bardzo lubię powracać do tych ciast z naszą tradycyjną budyniową masą...którą mogę wyjadać łyżeczkami!:) Chyba nie muszę was specjalnie do takiego ciasta zachęcać? 

Gorąco polecam i uciekam ukroić sobię kawałek:)

Na podstawie przepisu: Z blogu" Moje pyszności"

Składniki: na blachę 38x23cm

Blat kakaowy:

  • 6 dużych jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 7 łyżek cukru

blat orzechowy:

  • 6 białek
  • 300 g orzechów włoskich startych (około 200g orzechów zmieliłam, a resztę starłam na tarce o grubych oczkach))
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel esencji migdałowej (można pominąć) 

krem:


  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanka (100g) cukru
  • 1 (16g) cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka (10g) mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki (55g) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • 250g masła

polewa:

  • gotowa puszka masy "krówkowej"
  • 100g posiekanych orzechów + łyżeczka cukru

Do nasączenia blatów kakaowych:

  • 1/4 szklanki mocnej herbaty + 2 łyżki alkoholu

Blat kakaowy:

Białka ubić na sztywną pianę. 

Wlać żółtka i wymieszać.

Na sam koniec wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć za pomocą łopatki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać.

Piec w 175*C przez około 20 -25 minut lub do suchego patyczka.

Blat orzechowy:

Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać do połączenia składników.

Na sam koniec wmieszać delikatnie orzechy i obie mąki.

Wlać na blachę (wyłożoną papierem) i piec przez około 30 minut w 180*C, aż się lekko zarumieni.

Masa:

Żółtka, cukry, 1/3 szklanki mleka oraz obie mąki wymieszać dokładnie razem.

Resztę mleka zagotować.

Gotujące się mleko wlać do masy żółtkowej (cały czas mieszając). A następnie z powrotem przelać całość do garnka, postawić na średnim ogniu i gotować do czasu, aż powstanie budyń.

Masę odstawiamy, aby dobrze się schłodziła.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i w czasie ucierania dodajemy powoli po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem najlepiej wstawić do lodówki, a w między czasie :

  1. Przekroić placek kakaowy na na dwa równe blaty.
  2. Jeden blat ułożyć w formie i skropić lekko herbatą wymieszaną z alkoholem (ciasto należy jednie skropić, więc sugeruje użyć jedynie 3 -5 łyżek herbaty)
  3. Na to wyłożyć połowę kremu maślanego.
  4. Przykryć orzechowym blatem i na wierzch wyłożyć resztę masy.
  5. Nałożyć drugi blat kakaowy, a na wierzch rozsmarować masę krówkową.
  6. Orzechy podsmażyć na patelni z łyżeczką cukru ( uwaga szybko się przypalają) i posypać po wierzchu ciasta. 

 

Smacznego!


niedziela, 19 maja 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Tyna, *.ssp.dialog.net.pl
2013/05/19 16:36:09
Obłędny przepis, same najpyszniejsze składniki!:)
-
Gość: ladylaura, *.dyn.user.ono.com
2013/05/19 18:22:51
Cudowne zdjecia,wspaniale smaki ,pozdrawiam.
-
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/19 19:51:32
Zabójcze! Aż chce się po nie sięgnąć.
-
mikimama
2013/05/19 20:09:17
Bardzo smakowicie wygląda i patrząc na skład na pewno by mi smakował!
-
paula.20.06
2013/05/19 22:10:41
O rany .... ale musi być pyszne ! Zapisuję :)
-
majanaboxing
2013/05/19 23:24:28
Wygląda oszałamiająco! Pyszne, eleganckie ciasto. Wpadam na kawałek i kawkę, mogę?:)
-
alohaskarbie
2013/05/20 09:07:30
Wygląda po prostu fenomenalnie. Skradłaś moje serce :) ;p
-
Gość: PiernikowaChata, *.rev.vline.pl
2013/05/20 10:41:11
Cudowne! Uwielbiam takie ciasta.
-
2013/05/20 17:40:16
wyglada bardzo apetycznie, chetnie bym taki kawałeczek zjadła.
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/05/20 18:40:45
oj lubię takie ciasta! bardziej jeść niż robić więc porywam kawałek od Ciebie!
-
Gość: Agnieszka, *.limes.com.pl
2013/05/20 23:43:15
Do takich pysznych ciast nie trzeba długo nakłaniać :)
-
gimcio123
2013/05/21 08:11:12
Ja na diecie a tu takie smakolyki. Ale juz niedlugo ;) I zaczne jessssc!
-
Gość: Gość, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/05/23 17:13:04
Świetne ciasto, wygląda zachwycająco.
Polecam mrożony deser z czekolady
inews.com.pl/WordPress3/deser-czekoladowy-mrozony
-
Gość: gadek, *.e-wro.net.pl
2013/05/24 00:12:09
12 jaj?
-
gosiaa99
2013/05/24 02:39:52
Tak w sumie do ciasta potrzebujemy 12 jajek.
-
ania-gzs
2013/05/24 09:03:13
Wygląda obłędnie.
Polecam Tort bezowy dacquoise,
Pozdrawiam
-
magdalicja
2013/05/24 09:39:12
ten przepis jest niesamowity! połączenie wydaje się idealnie dla mnie. zapisuję i na pewno kiedyś wykorzystam. Pozdrawiam :)
-
Gość: AleMeksyk!, *.play-internet.pl
2013/05/25 11:07:00
Polecamy również pyszne meksykańskie ciasto czekoladowe :) Przepis pod linkiem www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/napoje-i-desery/desery/item/284-ciasto-czekoladowe.html
-
Gość: megs, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/25 19:48:40
Hmmm,wszystko pięknie ładnie,ale..;) na jaką blachę ten przepis?(tzn.rozmiar blachy). Bo patrzę,patrzę,i jakoś nie widzę,a ciacho do zrobienia jutro,więc bardzo proszę o odpowiedź ;)
-
gosiaa99
2013/05/25 23:53:00
Oj przepraszam, już poprawiam 23x 38cm.
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze wszystko bedzie smakowac.
-
Gość: , *.master.pl
2013/09/01 19:53:25
Apetyczne, a co z kaloriami?
-
Gość: fkfkre, *.adsl.inetia.pl
2016/01/27 20:09:11
18 jajek do jednego ciasta masakra :o
-
gosiaa99
2016/01/28 23:11:49
12 Jajek:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.