Blog > Komentarze do wpisu

Ultimate chocolate layer cake (Tort kakaowo -śmietankowy:)

Przepis nieco zmodyfikowałam tak, aby blaty kakaowe były bardziej wilgotne i puszyste. Powiem szczerze, że trafiłam w dziesiątką, bo jest idealne. Kremowe, nie za słodkie i ładnie się prezentuję. Jak na tort, to jest bardzo prosty do przygotowania...masa wręcz nie może się nie udać:) Ja użyłam tortownicy 22cm, ale polecam wam 20cm, bo ciężko było mi przekroić każdy blat na 3 części..stąd tylko 5 blatów!:)

Przepis zmodyfikowany z magazynu "Donna Hay" grudziń 2012

Składniki na formę 20cm:

  • 75g  dobrej jakości kakao
  • 180ml gorącej wody
  • 180ml maślanki
  • 270g miękkiego masła
  • 400g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 450g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka "z czubkiem" proszku do pieczenia

Do przełożenia:

  • 270g miękkiego masła
  • 1,5kg cream cheese - kremowego serku typu "philadelphia (można część zastąpić np. mascarpone)
  • 450g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Piekarnik nastawić na 180*C

Przygotować najlepiej dwie równej wielkości tortownice ( 20cm). Spód wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję lekko masłem.

Ciasto:

Kakao rozpuścić w gorącej wodzie, dodać maślankę i wymieszać.

Mikserem utrzeć masło, cukier i ekstrakt na gładką masę. W czasie ucierania powoli dodawać po jednym jajku.

Po dodaniu jajek, powoli wlać kakao, a na sam koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie równe części i przelać do przygotowanych tortownic.

Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Ja nie miałam dwóch identycznych tortownic, więc każdy placek piekłam osobno przez około 40 minut.

Kiedy biszkopt będzie się studzić przygotowujemy nadzienie:

Bierzemy połowę masła i połowę serka. Ucieramy razem na gładką masę. W czasie ucierania powoli dodajemy na przemiennie : cukier, resztę masła i resztę cukru. Miksujemy razem do uzyskania gładkie, kremowej masy.

Każdy biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Ciasto powinno być miękkie i puszyste, więc musicie to robić ostrożnie i delikatnie.

Na każdy blat rozsmarowujemy część masy. Wierzch i boki także dekorujemy kremem.

Wstawiamy do lodówki.


poniedziałek, 06 maja 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/06 06:24:32
Ile warstw! Bardzo mi się podoba. :)
-
karmel-itka
2013/05/06 07:07:15
o rzesz! jest piękny w każdym ujęciu, nie tylko aparatu!
-
2013/05/06 10:22:55
Przepiękny. Uwielbiam udekorowane w ten sposób torty. Niby nic, a łamią serce.
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/05/06 10:49:12
obłędnie pasiasty!!! mniam :)
-
judik1119
2013/05/06 16:40:55
O rany ale obłędny!:-)
-
wiosenka27
2013/05/06 17:43:14
Wow, super jest ten tort:)
-
majanaboxing
2013/05/06 22:34:37
Wygląda cudownie! Tak delikatnie. Przepiękny tort i pięknie u Ciebie na blogu Gosiu:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.